blog

Rozhovor so Stephanie Meyerovou o jej najnovšej novele Krátky druhý život Bree Tannerovej

pondelok 7. júna 2010 00:01
Po 7.06. 2010 00:01

Ako blesk z jasného neba zasiahla všetkých fanúšikov Twilight ságy správa, že Stephenie Meyerová napísala novelu, ktorá ďalej rozvíja pôvodný príbeh Belly a pozerá naň z pohľadu postavy, ktorá sa v pôvodnej ságe len mihla. Krátky druhý život Bree Tannerovej ukáže divákom temnejšiu stránku života, ktorý žijú upíry a nik o tom doposiaľ netušil. Ide o ďalšiu neodolateľnú kombináciu nebezpečenstva, tajomnosti a romantiky z pera tejto extrémne úspešnej americkej spisovateľky. Ak si novelu objednáte na Martinus.sk, dostanete ku knihe aj krabicu na všetky diely Twilight ságy a látkový náramok zadarmo! exkluzívne len na Martinus.sk! Okrem toho vám prinášeme aj rozhovor so Stephenie Meyerovou, v ktorom autorka vysvetľuje okolnosti, za ktorých táto zaujímavá novela vznikla, svoj postoj k filmom Twilight a mnoho iného. Prajeme príjemné čítanie! 🙂

Bree sa v Zatmení objavila len na pár stranách. Čo vás na tomto charaktere zaujalo natoľko, že ste chceli jej príbeh bližšie preskúmať?
Zo začiatku som nebola špecificky zaujatá postavou Bree – skôr upírskymi novorodencami ako takými. Počas písania Zatmenia sa odohrávalo množstvo vecí v pozadí, samozrejme, išlo o veci, o ktorých Bella nič nevedela.  Keďže som sa sústredila hlavne na Bellu, nemohla som sa príliš zaoberať príbehom novorodených upírov, avšak neustále som myslela na to, o čom ide. Musela som na to myslieť, keď som určovala tempo príbehu: Bella je v tomto bode, novorodení vtedy robia toto. Aby som si udržala prehľad, tak som si vyrobila kalendár na máj a jún – čo sú jediné mesiace, v ktorých sa Zatmenie odohráva- a napísala si na každé políčko, čo v ten deň robila Bella a čo sa práve dialo v Seattle. Takže príbeh novorodených upírov bol vždy obrovskou súčasťou Zatmenia. A bolo mi ľúto, že nebol spôsob, ako to vyjadriť v niektorej z kníh.

Bree je jedinou z novorodených, ktorá bola v Zatmení spomenutá menom, je jedinou z novorodených, ktorá mala nejaký kontakt s Cullenovcami (samozrejme okrem toho, že zahynuli ich rukou) a zároveň je aj jedinou, ktorá sa stretla s Volturim pri záverečnom čistení. Prežila najdlhšie, preto je rozrávačom, ktorý môže vyrozprávať celý príbeh. Ako náhle som začala písať príbeh z jej perspektívy, skutočne ožila. A čím viac sa blížil nevyhnutný koniec, tým depresívnejšie bolo pokračovať v písaní. Bolo pre mňa oveľa ťažšie zabiť Bree než akýkoľvek charakter, ktorý som kedy zabila, napriek tomu, že som ju vlastne zabíjala už druhýkrát. (Pred Bree bolo pre mňa najsmutnejšie zabitie Waltera v Hostiteľovi),

V ktorom momente ste si uvedomili, že “krátka poviedka”, na ktorej ste pracovali kvôli knihe Tiwlight sága: Oficiálny sprievodca, bude nakoniec samostatnou knihou?
Neuvedomila som si, že moja “krátka” poviedka je vlastne novelou, až kým som ju neodovzdala vydavateľovi. Jediné, čo som vedela je, že príbeh je o 80.000 slov kratší ako moje romány. Bola som prekvapená, keď mi povedali, že to má takmer 200 strán a rozhodne sa to nedá napchať do Sprievodcu. Ale vždy som si želala, aby si ľudia mohli prečítať príbeh Bree ešte predtým, než príde film. Takže, keď prišiel vydavateľ s myšlienkou na samostatnú knihu, okamžite som súhlasila.

Prečo si myslíte, že je dôležité, aby si ľudia prečítali príbeh Bree ešte pred filmom Zatmenie?
Zatmenie
je vyrozprávané len z Bellinej perspektívy. To má svoje limity, keď sa toho toľko deje takpovediac “za scénou”, tak ostáva veľa nejasností a záhad. Fil má výhodu, že na príbeh pozerá z vonku, mimo Bellinej hlavy. Divák tak má možnosť vidieť veci – napríklad vlkov prenasledujúcich Viktóriu v Nove – ktoré sú čitateľom len naznačené. Zo všetkých kníh Twilight ságy sa v Zatmení toho deje mimo Bellinej hlavy najviac. A preto ak chceme, aby film fungoval, musíme porozumieť niektorým veciam.

Vediac, že niektoré prvky príbehu Bree boli zahrnuté do filmu, som dúfala, že príbeh bude vydaný ešte pred filmom. Osobne si vždy chcem najskôr prečítať knihu predtým ako si pozriem film. Rada si spravám svoj vlastný mentálny obraz predtým, než sa mi ho vnúti niekto iný. Väčšina mojich čitateliek asi nemá podobný prístup, ale tým, čo áno, som chcela ponúknuť šancu vytvoriť si svoj vlastný mentálny obraz Bree a gangu.

Ako ovplyvnil príbeh novely film Zatmenie?
Približen v tom istom čase, kedy som začala pracovať na príbehu pre Sprievodcu, Melissa Rosenbergová, scénaristka filmov Twilight, začala pracovať na scenári Zatmenia. Prišla za mnou s tonou otázok o tom, čo sa dialo v Seattle. Keďže film nebol zviazaný Bellinou perspektívou tak ako kniha, Melissa mohla preskúmať novorodených upírov, ale zároveň sa chcela držať príbehu, ktorý mám v hlave. Povedala som jej o kúsku príbehu Bree, ktorý som už mala napísaný a ona bola nadšená. Jej entuziazmus bol nákazlivý a ja som sa začala naozaj sústrediť na príbeh. V čase, kedy sa začala predprodukcia filmu Zatmenie, príbeh Bree už bol hotový. Poslala som ho Davidovi Sladeovi, režisérovi, a on sa ma opýtal, či by ho mohol dať prečítať aj hercom, ktorý mali vo filme hrať novorodených upírov. Samozrejme, že som súhlasila.

Takže novela síce nie je zodpovedná za scény s novorodenými upírmi, ktoré sú vo filme Zatmenie, ale je zodpovedná za to, že scény vo filme sa zhodujú s príbehom, ktorý mám uložený v hlave. A snáď aj poskytla extra materiál pre Xaviera, Bryce a Jodelle.

Vieme, že Bree zomrie, ešte predtým, než príbeh začne. Aké to bolo, skúmať svet Twilight z temnejšieho uhla pohľadu?
Najskôr som si myslela, že to bude zábava. Viac som sa sústredila na zápletku než na charaktery – čo je pre mňa veľmi neobvyklé – a naozaj som sa tešila, že strávim určitý čas so skutočne upírskymi upírmi. V mysli som mala množstvo scén deštrukcie, ktoré som chcela dostať na papier. Ale keď som sa začala na tie scény pozerať cez oči Bree, tak sa jej charakter stal oveľa dôležitejší než zábavná deštrukcia. A čím viac som sa si obľúbila Bree a jej kamarátov, tým horšie sa pokračovalo v príbehu. Nakoniec to skončilo veľmi temnými pocitom, ktorý sa vôbec nepodobal na to, k čomu som pôvodne chcela dospieť.

Aké to bolo, písať z perspektívy inej postavy sveta Twilight? Spôsobilo to, že ste začali vnímať niektoré aspekty Zatmenia alebo prechádzajúcich románov inak?
Toto bolo už tretíkrát, čo som písala z perspektívy inej postavy sveta Twilight ako je Bella – písala som už z perspektív Jacoba, aj Edwarda. A vo všetkých troch prípadoch mi to prišlo veľmi prirodzené; keď píšem z Bellinej perspektívy, vždy poznám aj myšlienky ostatných, len ich nemá ako zdieľať. Je preto veľmi zábavné, keď môžem vyslyšať aj tie ďalšie hlasy. Jedna z vecí, ktoré si užívam najviac pri písaní z inej perspektívy je, že môžeme pozrieť na postavy, ktoré už poznám, novými očami. Skutočne ma to dostalo práve pri kompletizovaní Bree. Milovala som možnosť opisovať Bellu a Cullenovcov jej očami.

V Úsvite Bella cíti, aké to je, byť novorodeným upírom a teraz čitatelia zažijú to isté pri Bree. Mysleli ste na Bellinu skúsenosť, keď ste písali o Bree a naopak?
Absolútne  – neustále som si v hlave porovnávala tieto dve postavy, lebo ich skúsenosť ako novorodených upírov bola úplne rozdielna. Bella sa do svojho nového upírskeho života dostávala s obrovskými prípravami, očakávaním a s tvrdohlavým odhodlaním. Bree nemala predstavu, čo sa jej to deje, všetko sa pre ňu dialo naslepo. Ale obidve si, vzhľadom na okolnosti, počínali výnimočne dobre. Myslím, že keby bola Bella zmenená takým spôsobom ako Bree, tak aj jej správanie by bolo veľmi podobné.

Skrz celú Twilight ságu sme sa zoznámili s bohatou hierarchiou upírov. Je Bree tým jediným upírom mimo hlavných postáv, ktorej ste vytvorili tak pevný príbeh? Je ešte nejaká postava, ktorej preskúmanie by ste si užívali rovnako podrobným spôsobom?
Keby som mala všetok čas tohto sveta a žiadne rozptýlenia, tak by som mohla napísať krátky príbeh ku každej z mojich postáv; z niektorých by boli novely, z iných romány a z niektorých celé série. Niektoré z príbehov mám celkom premyslené už teraz – napríklad Arove prvé dni, príbeh Marcusa, Didyme, Jane, Aleca, Charlotte a Petra, Alistair a Denalisov – a sú aj také, o ktorých som príliš nerozmýšľala. Väčšina z týchto príbehov mi nepríde natoľko dôležitých ako ten Bree, pretože príbeh Bree ovplyvňuje ústredný príbeh tak priamo, že neviem, či ešte niekedy napíšem tak výstižný sprievodný príbeh ako je ten Bree. Ale bola to veľká zábava.

Bolo jednoduchšie alebo ťažšie písať o svete Twilight potom, ako uvideli váš svet vo filme?
Celé jadro príbehu Twilight bolo napísané predtým, než vyšiel prvý film, takže skutočne neviem. Filmy sú zábavným a zaujímavým doplnkom ku knihám, ale nikdy neovplyvnili to, ako príbeh vyzerá v mojej hlave.

Prečo ste si vybrali americký Červený kríž ako príjemcu finančného daru, ktorý bude plynúť z predaja novely Krátky druhý život Bree Tannerovej ?
Bola som veľmi dojatá rozsahom podpory, ktorá nasledovala po katastrofe na Haiti. Mnoho komunít Twilight fanúšikov zorganizovalo zbierku a ja som bola unesená ich úsilím. Chcela som pokračovať v tomto smere. Myslím, že je dôležité, aby sme nezabudli na Haiti a Chile ani teraz, keď už pominul záujem médií. Obnova po tak rozsiahlej devastácii trvá veľmi dlho a oni ešte stále potrebujú našu pomoc.

V akom poradí by ste odporúčali čítať Twilight ságu s pridaním novely Krátky druhý život Bree Tannerovej? Mali by čitatelia po prečítaní Zatmenia pokračovať novelou o Bree alebo štvrtým dielom Úsvit a na novelu sa vrhnúť až potom?
Ak by som teraz začínala čítať ságu po prvýkrát, pravdepodobne by som si prečítala celý Bellin príbeh naraz a až potom skúsila aj inú perspektívu.