blog

Pre čo iné, ako pre peniaze

štvrtok 8. júla 2010 00:01
Št 8.07. 2010 00:01

Pozná ich každý. Blond vlasy, vysoké, štíhle postavy, vždy bezchybne upravené. Dievčatá, ženy s dlhými krásnymi nechtami a s dokonalým make-upom. Sú to stelesnenia krásy a bezduchosti. Čas trávia na káve v Auparku a sú stredom vesmíru. Cicušky. Ak vás zaujíma, čo všetko sa im odohráva v hlave keď sú samé, otvorte si Cicuškine zápisky.

Olivia Olivieri vytvorila v Cicuškiných zápiskoch jednu osobu, ktorá dokázala pohltiť takmer všetky neduhy „auparkových slečien“. Jej Cicuška je hlúpa, aj keď len do tej miery, aby si dokázala zabezpečiť aspoň aký – taký život. A to najmä bez práce.

Je aj pekná, lebo z čoho iného by potom mohla vyťažiť priazeň. Je povrchná a nesmierne na peniaze, čomu podriaďuje aj svoje „lásky“ a „vzťahy“. „Láska je pekná vec, ale byť milenkou bohatého chlapa je pre život užitočnejšie.“

Kým sny niektorých dievčat končia tam, že po nich príde princ na bielom koni, Cicuškin tam práve začína. Jej snom nie je totiž láska a vzťah ako taký, ale skôr myšlienka, že sa o ňu ten princ postará. Je jedno z akých peňazí, a čo ju to bude stáť. Či sa bude musieť tváriť, že chodí na vysokú školu – dokonca tam aj naozaj niekedy pôjde, ak jej niekto zaplatí skúšky, však diplom je dobrá vec. Alebo, či bude stačiť, ak sa ňou bude chlap len pýšiť a jej bude stačiť dobre vyzerať. A najmä mlčať.

Cicuška má jasné priority a ciele. Chce byť slávna a chce mať vedľa seba človeka, čo jej bude platiť nové „handričky, botičky“ kozmetiky, nechty… Teda všetko, čo moderné dievča k prežitiu potrebuje. Preto je aj tak jednoduché za noc zmeniť objekt svojej lásky. Zaľúbiť sa len preto, že som človeka videla v Novom Čase, lebo „kto nie je v Novom Čase nie je celebrita“.

Komická situácia nastáva, keď pramene vyschnú a Cicuška sa musí zamestnať. Áno, aj takéto dievčatá niekedy musia ísť do práce. „Všade bolo, že VŠ, najprv som si myslela, že OK, šak jakože „veľmi šikovná“.“

Olivieri stvorila osobu všetkých Cicušiek. Hyperbolizuje, miestami aj ironizuje. Napodobňuje jazyk, ktorý tak často počuť v kaviarňach obchodných centier. Vybrala tie najnepríjemnejšie a predsa im tak vlastné vlastnosti a zliala ich do jednej, pre bežných ľudí tak neznesiteľnej a odsúdeniahodnej osoby. Ženy, ktorej záleží len na vlastnom prospechu a výzore. Ženy, ktorá pokojne rozbije vzťah pre svoj profit.

Cicuška vytvorila svoje vlastné kategórie a hodnoty pre vzťah. Keďže dokáže milovať všetkých, dôležité je, kto má viac peňazí a kto je lepší v posteli. Dve tak nepostrádateľné vlastnosti pre frajera.

Olivieri pri Cicuške opisuje. Čo je tak trochu škoda, pretože mohla tento intímny priestor – akým je zápisník – ultrapovrchnej osoby využiť na väčšiu ionizáciu a sarkazmus. Stáva sa to v knihe len ojedinele. Nepomáha čitateľovi, ktorý tak môže nadobudnúť dojem, že tu nešlo o hyperbolizáciu neduhov a hlúposti, ale len o vytvorenie osoby, ktorá by mohla byť čitateľsky a komerčne zaujímavá.

Autorka mala k dispozícii postavy, ktoré mohla vykontrastovať s Cicuškou. Matka, ktorá ťažko zarába a stará sa o rodinu je tu len naznačená. Tak isto Cicuškina sestra, ktorej síce autorka dáva priestor, ale nevytvorí z nej protipól k rozprávačke. Sestra je pritom silná osoba. Má síce dve deti, každé s iným mužom, ale živí ich sama a popritom študuje. Nemá šťastie na mužov, zato žije tak, aby sa za seba nemusela hanbiť.

Hodnotenie:

Cicuškine zápisky je ideálna kniha na letné mesiace. Pomáha tomu aj brožovaná väzba 🙂 Je teda ľahká nielen obsahom ale aj objemom. Neobsahuje zložité filozofie, niekedy sa dokonca zasmejete. Pobaví vás aj jazyková prepracovanosť, ktorá je asi najlepšia zložka knihy. Jednoducho, letné čítanie k vode.

Zaujímavé linky:

Olivia Olivieri – Cicuškine zápisky – prečítajte si, ako sa Zápisky páčili D. Beranovi zo Sieťovky. 🙂