blog

Veľký sprievodca dobrým dovolenkovým čítaním

pondelok 26. júla 2010 00:01
Po 26.07. 2010 00:01

Leto sa nám pomaličky blíži ku koncu prvej polovice, ale mnohých z vás dovolenka ešte len čaká. A ako všetci dobre vieme, čo by to bolo za dovolenku bez poriadnej knihy? A keďže neustále vychádza množstvo noviniek, v ktorých sa orientujú len ľudia, ktorí sa o knihy zaujímajú denne, dovolili sme si pre vás prichystať Veľkého sprievodcu dobrým dovolenkovým čítaním, vďaka ktorému si môže každý z vás zobrať na dovolenku knihu, ktorá vás zaručene poteší.

Tituly sme pre vás rozdelili do štyroch kategórii, pričom v každej kategórii je ako prvá uvedená novinka, o ktorej sme presvedčení, že sa vám bude páčiť. Druhý titul je vždy bestsellerom, o ktorom už vieme, že sa vám zapáči. Ďalšie knihy sme vyberali podľa nášho najlepšieho presvedčenia a rozhľadu tak, aby bol spokojný naozaj každý. Nech sa páči, presvedčte sa sami a vyberte si z tých najväčších hitov, ktoré by nemali chýbať v žiadnej batožine. Príjemné čítanie a šťastnú cestu! 🙂

Príbehy plné lásky, sexu a romantiky, ktoré ocení každá žena
V roku 1965 sa Sonia Mainová, mladá talianska študentka, spoznala v Cambridgei s Indom Radžívom Gándhím. V Anglicku sa začal príbeh veľkej lásky, ktorý sa neskončil ani predčasnou smrťou mladého Radžíva v čase, keď mal byť opätovne zvolený za predsedu vlády. Pre lásku k tomuto mužovi Sonia opustila rodné Taliansko, rodinu, svet svojho detstva a mladosti a vrhla sa do veľkého dobrodružstva v novom, neznámom svete, v Indii, v krajine, kde sa hovorí osemsto rôznymi jazykmi, kde sa uctieva dvesto miliónov božstiev, kde existovalo päťsto rôznych politických strán… Sonia si obľúbila svoju novú vlasť, súcitila s množstvom chudobných a v ich očiach sa stala bohyňou. (viac info)
Nová dlhoočakávaná knižka Evity Urbaníkovej bude o tridsiatničke, ktorá je obrazom mnohých dnešných slovenských žien v jej veku. „Zásluhou emancipácie chce vo svojom živote všetko a hneď, zmätene sa motá v prioritách, chodí v bludnom kruhu,“ približuje Evita príbeh novej knihy. „Postupne zisťuje, že jej manželstvo nie je šťastné, že jej láme krídla, no na druhej strane nevie, čo s vlastným životom, so vzťahmi, s prácou, nedokáže byť spokojná a šťastná. Nedokáže však ani definovať príčinu. Chce slobodu, ale nechce byť sama. Chce peniaze, ale nechce pracovať od rána do večera. Chce rodinu, ale chce aj veľa cestovať. Cez mužov, excentrickú matku, cez sestru, na ktorú podvedome žiarli, a cez zúfalé tragikomické zážitky sa snaží nájsť vnútornú rovnováhu. Čo je náročné, ak robí tie isté chyby.“ (viac info)
Elizabeth Kostovová – Zlodeji labutí

Slávny maliar Robert Oliver zaútočí na obraz vo washingtonskej Národnej galérii výtvarného umenia. Čo podnietilo umelca k tomu, aby sa pokúsil zničiť to, čo pokladá za najcennejšie? Jeho jediné vysvetlenie znie: „Urobil som to pre ňu.“ Zlodeji labutí sú príbehom o posadnutosti, stratách, ktoré utrpeli dejiny, a schopnosti umenia uchovať ľudskú nádej…(viac info)
Po nevydarenom holení intímnych miest leží osemnásťročná Helen v nemocnici. Čaká na návštevu svojich rozvedených rodičov v klamnej nádeji, že jej choroba ich dá opäť dokopy. Z dlhej chvíle v nemocnici skúma intímne oblasti svojho tela, premýšľa o vlastných sexuálnych zážitkoch, aby unikla bolesti po operácii a tajne pestuje avokádové jadrá, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri jej sexuálnych hrách….(viac info)
Táto múdra a strhujúca kniha je príbehom o tom, ako autorka zanechala všetky vonkajšie znaky úspešného života, aj o tom, čím ich nahradila. Po rozvode a zdrvujúcej depresii sa rozhodla preskúmať tri stránky svojho charakteru na scéne troch kultúr: v Taliansku hľadala pôžitok, v Indii zbožnosť a na indonézskom ostrove Bali rovnováhu medzi svetskými radosťami a božskou transcendenciou….(viac info)
Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy….(viac info)
Dramatický príbeh chlapca, ktorý všetko opustil a dojímavý príbeh muža, ktorý našiel nový život. Československo, rok 1988. Na jednej strane obmedzenosť, útlak, zložitá doba, ale aj veľká láska. Na druhej veľké neznámo, neistota, samota, ale aj vytúžená sloboda. Ako sa rozhodne Tomáš, mladý človek, ktorý má všetko ešte len pred sebou…(viac info)
Poriadna dávka napätia pre poriadnych chlapov!
SPOZNAJTE NOVÚ ÚROVEŇ HRÔZY…
Členovia policajných zložiek veľmi dobre vedia, že vrahov možno rozdeliť do dvadsiatich piatich úrovní zla – od naivných oportunistov na úrovni 1 až po dôkladne plánujúcich mučiteľov, ktorí sa nachádzajú na úrovni 25.
Okrem elitnej bezmennej vyšetrovacej skupiny pátrajúcej po najnebezpečnejších vrahoch na svete, teda okrem skupiny mužov a žien, o ktorých neexistujú oficiálne záznamy a ktorých vedie vyšetrovateľ Steve Dark, však takmer nikto nevie, že sa pracuje na definícii novej kategórie vraha. Do tejto skupiny patrí len jeden človek. Jeho zaradenie: LEVEL 26.”(viac info)
Opäť nastalo leto, opäť boli prázdniny a ľudia sa tešili na dovolenky a zaslúžený oddych pri vode. Na oddelení vrážd sa nikto netešil a odniesť dovolenkový lístok šéfovi sa každý bál. Prišlo obdobie Beštie a muž vraždiaci staršie ženy priamo v ich bytoch ich zásoboval prídelom stále nových prípadov. V jeho tieni sa pohyboval aj iný muž a nebyť toho, že Ondrej-Beštia bol o niečo pracovitejší, bol by aj on zožal slávu najmasovejšieho vraha v histórii Nášho Mesta. Nezožal. Flákal sa a zostal druhý. No i keď zavraždil iba päť žien, aj tak napísal celkom pekný príbeh a chlapci zo starej vraždárskej partie o ňom rozprávali vždy, keď sa stretli na pive a nostalgicky spomínali na staré časy. Krauz nespomínal, Krauz zúril, lebo jemu šéf dovolenku podpísal, a tým sa to vlastne všetko začalo… (viac info)
Niektorí ľudia majú také odvážne sny, že ak sa im ich podarí uskutočniť, svoje miesto v dejinách majú zaručené. Patria k nim aj známe osobnosti ako sir Francis Drake, kapitán Robert Scott, Charles Lindbergh, sir Edmund Hillary a Neil Armstrong. Ale čo ak mal jeden muž rovnako trúfalý sen, a keď si ho splnil, nenašiel sa dôkaz, že dosiahol svoj cieľ?…(viac info)
Drsný a zároveň dojímavý mafiánsky román o úpadku jednej celej generácie. Autor so znalosťou veci analyzuje príčiny formovania prvých zločineckých skupín, teritoriálne rozdelenie moci a vplyv podsvetia na politickú klímu v krajine…(viac info)
V románe nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Príbeh tejto knihy sa odohráva v časovom rámci 12 hodín a od prvej strany Danovi čitatelia pocítia hrôzu pritom, ako budú sledovať suverénneho Roberta Langdona pri jeho novom objave v nečakanom, novom prostredí. Stratený symbol je plný prekvapení…(viac info)
Daniel Silva je jednotkou v špionážnom žánri a dokazuje to aj svojím najnovším románom Zradca. Agent Gabriel Allon a jeho tím opäť bojujú proti jednému z najmocnejších mužov sveta, ruskému oligarchovi a obchodníkovi so zbraňami. Allon, poháňaný strachom o to, čo je mu najdrahšie, podstúpi najťažšiu skúšku svojho života. …(viac info)
Milo Weaver, bývalý “turista” v CIA – utajený agent bez domova, bez totožnosti – odišiel z terénu, aby sa stal vedúcim úradníkom v centrále CIA v New Yorku. Našiel si ženu, dieťa a slušný byt v Brooklyne a pokúšal sa zbaviť svojho starého života zaťaženého tajomstvami a klamstvom. Istá udalosť však spôsobí, že sa musí k bývalej práci vrátiť…(viac info)
Romány, z ktorých sa rozbúcha srdce každej slečne…
Dvojčatá Lia a Alica Milthorpové stoja nad hrobom svojho otca, ktorého našli mŕtveho v Temnej izbe. Na tom istom mieste, za podobne záhadných okolností pred rokmi umrela aj ich matka.
Hoci sú dievčatá napohľad rovnaké, povahovo je každá iná. Namiesto toho, aby spoločne čelili krutému osudu, vznikajú medzi nimi konflikty a napätie. Na vine je starodávne proroctvo opradené tajomstvom, ktoré ich spája a zároveň rozdeľuje…
Krátko po otcovej smrti Lia zistí, že na zápästí sa jej objavilo čudné znamienko. Udalosti sa vzápätí dávajú do pohybu. Ak sa Lia nechce stať obeťou tajomných síl, musí sa na vlastnú päsť pustiť do nebezpečného pátrania. Netuší však, kde začať a komu vlastne môže dôverovať. A pritom od jej rozhodnutia závisí osud ľudstva… (viac info)
Brilantný triler, v ktorom sa živí menia na nemŕtvych a sny na nočné mory. Na panelákovom predmestí Blackeberg nájdu roku 1981 mŕtvolu. V tele mladej obete nezostala ani kvapka krvi. Všetko nasvedčuje, že šlo o rituálnu vraždu. Dvanásťročný osamelý a týraný chlapec Oskar fascinovane sleduje všetky správy o prípade. Kto to mohol spáchať? Prečo sú okná na susednom byte stále zatiahnuté? Oskar sa skamaráti s dievčinou Eli a začína sa strašidelný príbeh o láske, zrade a pomste… (viac info)
Sunshine už dávno po nikom tak netúžila. V tom mužovi bolo niečo zvláštne… Od prvej chvíle jej bol taký blízky! Keď vychádza najavo, že ten krásny, príťažlivý a zmyselný cudzinec je jej manžel z predchádzajúceho života, na chvíľu dokonca uverí, že by ju mohol ľúbiť. No miluje naozaj ju? Neoživila v ňom len jeho city k mŕtvej žene? Bude si vôbec niekedy istá…(viac info)
Fanúšikovia Twilight ságy sa zamilujú do strhujúceho príbehu Bree Tanner. Ide o ďalšiu neodolateľnú kombináciu nebezpečenstva, tajomnosti a romantiky od Stephenie Meyerovej. Rozpovie príbeh zrodu armády upírskych novorodencov, ktorí sa pripravujú na stretnutie s Bellou Swanovou a Cullenovcami. Stretnutie s nezabudnuteľným vyvrcholením… (viac info)
Katherine študuje na prestížnej škole v Sydney. Z neznámych dôvodov viditeľne nestojí o spoločnosť iných mladých ľudí. Až po konflikte so spolužiakom sa spriatelí s nádhernou, obletovanou Alice, ktorá ju zoznámi aj so svojím chlapcom Robbiem. Nikto netuší, aké strašné tajomstvo Katherine skrýva… (viac info)
Vstúpte do škandalózneho sveta Gossip Girl – sveta, ktorému vládne spoločenská smotánka, sveta plného žiarlivosti, intríg a nemravných obrázkov na autobusoch. Vitajte v New York City Upper East Side, kde býva GOSSIP GIRL a jej priatelia, chodia do školy, užívajú si a spia, občas aj spolu… (viac info)
Keď to už doma začne byť príliš nebezpečné, musia si Jani, jej mama a malý bráško rýchlo zbaliť všetky veci a uprostred noci ujsť z domu. Hoci sa boja, že ich otec chytí, cesta do Londýna a pobyt v hoteli vyzerá spočiatku ako veľké skvelé dobrodružstvo. No nie je to celkom tak. Musia si zmeniť mená, a tak sa z Jani stáva takmer dospelá a atraktívna Lola Rose!… (viac info)
Každý chlapec má dobrodružnú povahu…
Kapitán Kornélius Báthory, šermiar, rytier a básnik, už mnohokrát preukázal svoje vojenské kvality. Ako človek však zlyhal, keď po smrti manželky zanevrel na svojho syna a radšej dal prednosť vojenskej kariére. Kornel chce všetko napraviť a opäť mu byť otcom. Osud však chce, aby úprimnosť svojho pokánia dokázal veľkými obeťami a podstúpil neslýchané útrapy. Michal je totiž zajatý lúpežnými martalovcami a stopy vedú do Osmanskej ríše. Je len jediný človek, ktorý vie, kam presne Michala odvliekli. A ten sa práve pripojil k tureckej invázii do Sedmohradska. Kornel sa vydáva na cestu k transylvánskej pevnosti Varadín, proti ktorej už tiahne obrovská presila Turkov… (viac info)
Odvtedy, čo Arťom býva v metre na stanici VÚNCH, na povrchu bol iba raz, a aj to tajne. Po jadrovom výbuchu už totiž zem nie je pre ľudí bezpečná… Život na stanici je dobre zorganizovaný a prebieha takmer normálne, ale v sústavnom strachu – začali na ňu útočiť nebezpeční čierni mutanti. A preto sa Arťom podujme na splnenie úlohy od záhadného Lovca, aby pomohol zachrániť nielen svoju stanicu, ale celé metro.
Takto sa začína postapokalyptické putovanie celým moskovským metrom uzavretým za hermetickými bránami, kde nie je rozdiel medzi dňom a nocou a univerzálnym platidlom sú náboje… (viac info)
V útulku spasiteľov niet priestoru pre radosť a nádej. Väčšinu chovancov priviedli na toto skľučujúce miesto v útlom detstve proti ich vôli. Krčia sa pod krutovládou mníchov, ktorých zverstvá a nemilosrdnosť majú jediný cieľ – slúžiť Obesenému spasiteľovi… (viac info)
Další klasický komiks z dílny mistra scenáristy, Alana Moora, tentokrát jedno z jeho klasických, lety prověřených mistrovských děl. Děsivý a působivý příběh o ztrátě svobody a identity v totalitní společnosti. V JAKO VENDETA, to je obraz světa, kde vládne zoufalství a nic nepromíjející tyranie… (viac info)
Docela nenápadný prodavač malé počítačové firmy Kirill Maximov nečekaně ztratí identitu a stane se tzv. funkcionálem, tedy tvorem, který je z čísi vyšší a ne zcela jasné vůle vyřazen z běžného života a je současně obdařen výlučnými schopnostmi. Kirillovou “funkcí” se stane celnice – obyčejná stará moskevská vodárenská věž, jíž se dá procházet ze světa do světa… (viac info)
V Santa Mondege sa dejú čudné veci, ale koho trápi, že je tu najvyššia kriminalita v Amerike? Že sa tu každých päť rokov opakuje zatmenie slnka? Že tu pri poslednom zatmení vyčíňal masový vrah, a teraz sa chystá sa opäť vtrhnúť na scénu? Detektív Miles Jensen bude mať čo robiť, aby presvedčil skeptických kolegov, že v Santa Mondege dozrieva sprisahanie síl zla… (viac info)
Môže mapa zachytiť trajektórie pocitov, osamelosť, lásku? Dajú sa zmapovať rodinné tajomstvá? Rodíme sa s kompletnou mapou sveta v hlave? Trávime väčšinu života skúmaním, ako sa k nej dostať? (viac info)

PS: Pri zostavovaní tohto Sprievodcu sme si boli dobre vedomí porekadla “Sto ľudí, sto chutí.” Majte preto, prosím, na pamäti, že aj tento sprievodca je len zrkadlom našich vlastných skúseností, preferencií, ale aj recenzií, vašich ohlasov a mnohých ďalších premenných. Určite je množstvo kníh, ktoré sa sem nedostali napriek tomu, že by si to zaslúžili a možno sa tu nájdu aj také, ktoré by ste sem práve vy nedali. Posledný krok pri výbere toho správneho titulu je preto na vás. My sme sa len snažili zúžiť výber tým, ktorí nemajú čas (alebo chuť) prehrabávať sa v tisíckach nových titulov. 🙂 Ak by ste mali nejaké otázky ohľadom ktoréhokoľvek titulu, pokojne sa pýtajte v diskusii… 🙂