blog

DVD novinky: Ani cez leto nemusí byť dramatické iba počasie

streda 18. augusta 2010 00:01
St 18.08. 2010 00:01

Letné počasie robí, čo môže, aby si pokazilo svoju povesť. Intenzívne sa potíme a nechávame doma “zbytočné” a neskladné dáždniky len preto, aby sme podvečer zmokli. Kúpanie sa pravidelne mení na nedobrovoľné sprchovanie, podvečerná jazda na korčuliach na prechádzku v daždi a romantická večera na terase na nedobrovoľnú súťaž Miss mokré tričko. V takom počasí je lepšie spraviť si pekný večer doma. Pohodlne sa usadiť v kresle alebo na pohovke, vložiť do DVD prehrávača zbrusu nový disk a nechať sa unášať príbehom, ktorý nám prinesie zábavu, napätie, lásku, romantiku, ale aj dobrodružstvo a akciu. Nech sa páči, tohto týždňové DVD novinky skutočne stoja za to!

Začneme posledným filmom asi najznámejšieho a najúspešnejšieho českého režiséra Jana Hřebejka (áno, ja viem, že Svěrákovci sú intenzívnou konkurenciou). Ten sa odhodlal sústrediť sa na tému, ktorej sa doteraz všetci filmári vyhýbali – udávanie ľudí v blízkom okolí tajnými agentmi ŠTB. Jan Hřebejk, ktorý má za sebou také hity ako Pelíšky, Musíme si pomáhat alebo Pupendo, sa náročnej témy nezľakol a na príbehu štyroch postáv sa mu podarilo vybudovať drámu, na ktorú len tak nezabudnete. Ústredným hrdinom je docent a renomovaný psychiater Martin Huba, ktorý má pri príležitosti založenia republiky dostať štátne vyznamenanie. Táto udalosť sa však stane katalyzátorom udalostí, aké nikto nečakal. Sú hriechy minulosti, ktoré mu totiž ľahko môžu zničiť celý život. Vo vedľajšej úlohe sa predstavil aj fenomenálny Ladislav Chudík. (viac info)
Po dráme z minulosti tu máme drámu z budúcnosti. Aj keď podstatne iného razenia. Medziľudské vzťahy sú vystriedané vzťahom medzi ľuďmi a robotmi. A vďaka Jamesovi Cameronovi vieme už od roku 1984, že tento vzťah bude priam vražedný. Žiaľ pre nás… Zlý Skynet sa nás snažil zničiť už v trikrát. Vďaka tomu už vieme, že poriadny vražedný stoj vyzerá ako guvernér Kalifornie, ušatý policajt alebo nebezpečne krásna modelka. Štvrté pokračovanie nekonečného boja so strojmi Terminator Salvation: Temný počiatok nás konečne zoberie do budúcnosti, z ktorej sme mali doteraz možnosť vidieť len krátke ukážky na začiatku filmov. Je to budúcnosť až nepríjemne blízka, nepríjemne realistická a samozrejme maximálne krutá voči tým pár ľuďom, ktorí mali to šťastie” a prežili prvý úder. Aj štvrtý film o Terminátoroch má atmosféru, ktorá by sa dala krájať a predávať na kilá. Je iná, ako v predchádzajúcich dieloch, ale o nič menej pôsobivá. Užite si aj vy mrazivý pocit z neradostnej budúcnosti. Možno sa aj vy začnete na váš počítač pozerať inak. Alebo prestanete túžiť po robotovi, čo by za vás vysával. 🙂 (viac info)
Ale dosť bolo temnej drámy! Veď ako nás učí každá rozprávka a príbeh, ktorí sme za mlada počuli – to hlavné v našom živote je LÁSKA! Ale ako to už s láskou býva, vie pekne skomplikovať život. Hlavný hrdina romantického príbehu Milenci Leonardo (Joaquin Phoenix) by o tom vedel rozprávať. Po neúspešnom pokuse o samovraždu odchádza bývať k rodičom, ktorí mu chcú len to najlepšie. Snažia sa ho preto “dať dokopy” s milou a starostlivou Sandrou. Leonardo sa spočiatku bráni a viac ho priťahuje a fascinuje krásna suseda Michelle (Gwyneth Paltrow), ktorá však má svojich vlastných temných démonov. Leonardo ani nevie ako a zrazu sa ocitne pred voľbou. Má si vybrať istotu a inštinktívnu lásku a starostlivosť alebo podľahnúť túžbe a zahrávať sa s temnotou, ktorá už nad ním raz vyhrala? Výborní hollywoodski herci Joaquin Phoenix a Gwyneth Paltrow opäť dokazujú, že si svoju celosvetovú slávu zaslúžia a rozohrávajú koncert vášní, ktorý vás nenechá chladnými. (viac info)

Tak a teraz tu máme skutočnú lahôdku. Seriál, ktorému stačili necelé štyri série, aby získal status “kultový”. Seriál, ktorý je síce o upíroch, ale ktorý neskĺzol do lacného pátosu a romantiky. Režisér a scenárista Alan Ball dokázal už famóznou Americkou krásou, že svojmu remeslu rozumie. Na pôvodných románoch Charlaine Harrisovej vystaval svet, v ktorom upíry vystúpilo na svetlo sveta. Vďaka vynálezu syntetickej krvi už nemusia loviť ľudí, ale môžu s nimi spokojne spolunažívať ako trochu zvláštna a špecifická minorita. Príbeh seriálu sa točí okolo fiktívne mestečka Bon Temps v Louisiane, ktoré tak trochu pripomína legendárne mestečko Twin Peaks. Hlavnou hrdinkou príbehu je servírka Sookie Stackhouseová, ktorá dokáže čítať myšlienky. Jej pokojný život sa navždy zmení, keď sa do mesta nasťahuje tajomný upír Bill Compton. Ak máte radi inteligentné romány s výborne vystavanými postavami a napínavým dejom, tak by ste po tomto mixe hororu, satiry a erotického trileru mali rozhodne siahnuť! (viac info)

A na záver som si nechal jeden z mála filmov, ktorý som si kúpil už dvakrát (VHS, DVD) a očividne si ho idem kúpiť tretíkrát. 🙂 Veď Tombstone na BLU-RAY disku je povinnosťou pre každého fanúšika kvalitného westernu! V roku 1993 mal už tento žáner svoje najlepšie dni dávnou za sebou, keď zrazu, ako blesk z jasného neba, sa zjavil poctivý western so všetkým, čo k tomu patrí. Kurt Russell ako najslávnejší šerif Divokého západu Wyatt Earp a Val Kilmer ako jeho nerozlučný kamarát, pištoľník a hazardný hráč Doc John Holliday, spolu s nezabudnuteľným Samom Elliottom, priniesli príbeh najslávnejšej prestrelky pri OK korale, ktorému nechýbalo nič – drsné charaktery, prestrelky, trochu lásky, nezabudnuteľné hlášky a atmosféru, ktorou hravo strčili do vrecka úbohý pokus Kevina Costnera o sfilmovanie toho istého príbehu. Ak sa aj vy radi občas prenesiete do obdobia, kedy sa problémy riešili na pravé poludnie na hlavnej ulici, tak tento film je povinnosťou! Garantujem vám, že na hlášky hlavných hrdinov len tak nezabudnete: “Tell them, I‘m coming! And the hell is coming with me!” (viac info)