blog

Knižné tipy: Ako zbaliť ružové zombie

pondelok 9. augusta 2010 00:01
Po 9.08. 2010 00:01

Leto sa prehuplo do druhej polovice a to znamená jediné – ak ste ešte neboli na dovolenke, tak máte najvyšší čas, začať sa baliť. 🙂 Ale to vám určite nemusíme vravieť. Rovnako ako vám nemusíme vravieť, čo by na takej správnej dovolenke nemalo chýbať vo vašej batožine. Samozrejme! Opaľovací krém! A nie slnečné okuliare by ste tiež nemali nechať doma! A čo ešte? Nechajte doma uterák! Síce je to základná výbava každého galaktického stopára, ale v dnešnej dobe, už dostanete uterák v každom normálnom hoteli a apartmáne. A tak sa vykašlite na tento zlozvyk čias minulých a ušetrené miesto radšej vyplňte knihami. Napríklad niektorou z našich noviniek, ktoré rozhodne stoja za prečítanie!

Len málo kníh vzbudilo na Slovensku takú búrku ohlasov, ako Heribanov “prvý” román Intimita vlkov (v skutočnosti nebol prvý) – všetci boli ohúrení, že si bývalý poslanec dovolil napísať knihu, v ktorej sa sexuálnym scénam rozhodne nevyhýba. A to ešte aj na obálke bola nahá žena! Hrozné čosi! Nakoniec vysvitlo, že okrem sexu je v knihe aj kvalitný príbeh, množstvo zaujímavých myšlienok a na dôvažok je ešte aj veľmi dobre napísaná. Z knihy sa stal bestseller, vyšlo jej pokračovanie pod názvom Posadnutosť a z Heribana sa stal autor s nemalým fanklubom.   Vo svojom najnovšom románe Ružový trojuholník opustil hlavnú postavu predchádzajúcich románov a sústreďuje sa na osudy piatich postáv, ktoré sú prepletené tými najneuveriteľnejšími spôsobmi. Príbeh sa posúva dopredu len veľmi mierne, autor sa viac sústreďuje na poskytnutie piatich rôznych uhlov pohľadu a tie isté udalosti. Ak sa vám páčil ktorýkoľvek predchádzajúci Heribanov román, máte sa na čo tešiť. V deň vydania tejto knihy vám prinesieme recenziu, ale už teraz vám prezradíme, že sa máte na čo tešiť. (viac info)

Je všeobecne známe, že zombiovia majú neprekonateľnú chuť na ľudské mozgy. Tak sa začína román Pýcha a predsudok a zombiovia, ktorý je rozšírenou verziou obľúbeného románu Jane Austenovej, doplnenou o scény, kde sa lámu kosti a brutálne likvidujú zombiovia. ” A tak sa začína anotácia k románu, ktorý okamžite rozdelí ľudí na dva nezmieriteľné tábory. Mnohí len znechutene prevrátia oči a napíšu siahodlhý komentár o prznení klasiky, úbohom vkuse a nevážení si klasických diel. Ako čerešnička na torte možno pribudne aj povinná jazda “kam tento svet speje”. A potom sú tu tí druhí (hehe), tí, ktorým je jedno, že Seth Grahame-Smith zobral originál, pridal zombie a nový bestseller je na svete! Podľa zahraničných reakcií si počínal dosť umne a výsledný počin je vraj stále veľmi dobre čitateľný. Pre tých, čo nečítali originál, dokonca výborne. A pre tých, čo čítali – ak ste schopní prekusnúť zombiov, tak aj pre vás, stále je to stará dobrá Jane Austenová. Mimochodom o tomto románe sme písali ešte pred rokom, keď bol novinkou v US. Článok nájdete TU. (viac info)

Ženy sa tvária, že nám, chlapom, vlastne robia službu, keď s nami “chodia”, žijú, milujú sa, ale my sme ich už dávno prekukli. Dobre vieme, že skutočne šťastná je len žena, ktorá konečne spočinie v náručí svojho milovaného. Svojej životnej lásky. Cesta do toho správneho náručia však môže byť dlhá a tŕnistá. Obzvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe. Napísaných o tom už bolo množstvo kníh, natočených množstvo filmov. A kniha 50 spôsobov ako zbaliť chlapa je vlastne len ďalšou z rady podobných príbehov. Až na jeden drobný rozdiel – jej autorka patrí do stále početnejšieho zástupu bloggerov, ktorých príbehy a trampoty sa stali tak populárnymi, až sa dočkali knižnej podoby. Tým pádom je jej príbeh nielen nesmierne zábavný a milý, ale zároveň nesie aj pečať určitej autenticity. Nie, nie je to skutočný príbeh, ale je ním inšpirovaný a pri dobrom románe to úplne stačí. Ak sa teda chcete dozvedieť, čo všetko bola ochotná hrdinka tejto knihy vyskúšať, aby našla toho pravého, hor sa do toho! 🙂 (viac info)

Americký spisovateľ Thomas Perry sa môže pokojne zaradiť do dlhej rady spisovateľov, ktorí sú na Západe literárne celebrity najvyššieho rangu, ale na Slovensku by pravdepodobne umreli od hladu. A je to večná škoda, veď už jeho prvotina Syn zabijaka získala prestížnu Edgar Award za najlepšiu detektívnu prvotinu. Nasledovalo množstvo ďalších bestsellerov, v ktorých Thomas Perry potvrdil, že túto cenu nezískal len tak náhodou. Najnovší príspevok do stajne slovenských prekladov jeho kníh sa volá Tichý zabijak a autor v ňom nadviazal na udalosti z jeho prvotiny. Opäť sa stretneme s mužom, ktorý bol vycvičený ako špičkový zabijak. Momentálne žije v Anglicku. Chodí na dostihy, stretáva sa s ľuďmi zo šľachtických kruhov a nikto ho nepodozrieva z niečoho nekalého. Napriek tomu ho však našla mafia, ktorá na neho pred rokmi vypísala odmenu. Boj sa začína… (viac info)

V roku 1975 vydal Raymond A. Moody knihu o skúsenostiach ľudí s klinickou smrťou Život po živote. Pozoruhodné príbehy mali byť dôkazom toho, že po fyzickej smrti život pokračuje. Moody priniesol svedectvá ľudí, ktorí boli na „druhej strane“ a vrátili sa. Kniha sa stala okamžite bestsellerom a to nielen v Amerike. Je to kniha, ktorú nájdete takmer v každej slovenskej knižnici. A teraz tu máme ďalšiu novinku toho istého autora. Ale tentoraz je určená pre blízkych tých, ktorí sa zo svojej poslednej púte nevrátili. V knihe Život po strate skúma, prečo nám smútok prináša toľko utrpenia a prečo sú niektorí ľudia schopní preniesť sa cez svoju stratu a stať sa silnejší, ako boli predtým. Potvrdzuje, že ľudia sa skôr vyrovnajú so smútkom, keď veria, že vedomie prežije telesnú smrť, lebo pochopenie „najväčšej záhady“ života so sebou prináša sebaistotu a vnútorný mier. (viac info)

Voči knihám, ktoré majú v názve výkričník, mám prirodzenú nedôveru. Jasné, že chcem PREŽIŤ! Veď kto by nechcel. A že ja táto doba pekne nebezpečná! Každý, kto má káblovku, vie, že nebezpečenstvo na nás číha na každom kroku. Prakticky každá dovolenka sa razom môže zmeniť z letnej idylky na neľútostný boj o život. A aby ste tento boj vyhrali, tak vám príručka Prežiť! ponúka návody ako zostať nažive v akejkoľvek nebezpečnej situácii. Sebestačnosť v divočine ako vyhľadanie úkrytu a vody, založenie ohňa, zaistenie potravy, ako sa chrániť pred divokou zverou a pred prírodným prostredím, ako si pripraviť prírodné lieky v naliehavých prípadoch a množstvo iných zručností, na ktoré sme v pohodlí civilizácie zabudli, ale mohli by sa zísť, vás naučí práve táto príručka. (viac info)