blog

DVD novinky: Dejiny, história a žiadna nuda!

utorok 21. septembra 2010 00:00
Ut 21.09. 2010 00:00

Pre mnohých školoupovinných je to na prvý pohľad zvláštne slovné spojenie, všakže? Dejepis a čokoľvek s ním súvisiace je zákonite nuda a nič len nuda. Alebo nie? Vo svete filmov nás tento týždeň čaká veľa histórie. A bude pretkaná láskou, akciou, hororovým strachom, faktami i fikciou. Ale nudiť sa rozhodne nebudeme!

Začnime blízkou minulosťou – konkrétne minulou stredou. Predstavili sme si nový film Ridleyho ScottaRobin Hood. Tradičný príbeh spracovaný netradične. A teraz sa na nás valí niečo ešte netradičnejšie. Kedysi dávno, za vlády kráľa Richarda Levie Srdce, kolovala legenda, ktorú každý poznal – o mužovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával. Vie sa, že si získal srdce panny Marion. Tým však ich príbeh neskončil. Tiahol sa ďalej, zahalený tajomstvom, až zmizol zabudnutý v bludisku času a krehkej pamäte. Robin a Marion počali dieťa – dcéru. Syn kráľa jej dal svoje srdce – obyčajnej žene, neobyčajne statočnej. Hovorilo sa jej Gwyn a bola dcérou Robina Hooda, bola Princezná zlodejov.

Presuňme sa v čase do obdobia minulého roka. Na filmové plátno prišla udalosť – tak by som nazval film, ktorý teraz predstavím. Dostal na lopatky cenzúrnu komisiu vo Francúzsku, takže premiéra musela byť odsunutá. Stal sa kultovým. Je už dokonca opradený radou historiek od tých “banálnych” – o ľuďoch omdlievajúcich počas projekcie – až po tvrdenie, že Bob Weinstein – majiteľ práv pre americké územie sa vydržal pozerať zhruba dvadsať minút. Horor Mučeníci možno položí aj vás.

Kto by nepoznal slávneho Geronima alebo Divokého Billa? Sú o nich početné historky, legendy, rozprávania. Ale ako to bolo v skutočnosti? Myslím, že tento dokument prezradí až až. Ale pekne poporiadku. Rok 1540 priniesol osudový obrat v amerických dejinách. Veľké Indiánske vojny rozpútal Francisco Vázquez de Coronado, keď jeho výprava vstúpila na Veľké pláne. Behom troch a pol storočia sa odohral celý zástup bitiek, pri ktorých bola preliata krv desiatok tisíc vojakov i civilistov na oboch stranách. Bitka pri Tippecanoe, bitka pri Horseshoe Bend, všetky tri seminolské vojny a bitka Little Big Horn patria k najvýznamnejším stretom, ktoré viedli k poslednému masakru – bitke pri potoku Wounded Knee, ktorá navždy zmenila Ameriku. Súbor obsahuje tri disky: DISK 1 – Indiáni a Kavaléria; DISK 2 – Indiánski bojovníci a masakre, Bitka o Severné pláne a DISK 3 – Bitka o Južné pláne. Taktiež sa dočkáme pozoruhodných a zaujímavých bonusov vrátane: jedinečná interaktívna časová os najvýznamnejších historických udalostí, životopisy význačných dôstojníkov kavalérie i indiánských náčelníkov, ku ktorým patrí Geronimo, Divoký Bill, Tekumseh, plukovník Custer, Čierny kotlík, Hickock, Splašený kôň, Kit Carson, Sediaci býk a mnoho ďalších.

A opäť do inej doby. (Cestovanie v čase je celkom fajn, nie?). Rok 1492. Na pápežský trón zasadá po (takmer) jednomyseľnej voľbe Rodrigo Borgia ako Alexander VI. a krvavý rod Borgia sa dostáva k (takmer) neobmedzenej moci. Jeho Svätosť sa nerozpakuje nielen vyzdvihovať svoje verejne priznané ratolesti (z ktorých veľmi zvučné mená majú najmä dve: Cesar Borgia, hlavný hrdina Macchiavelliho „Vladára“ a Lucrezia Borgia, múza a zároveň mecenáška mnohých významných umelcov renesančného Talianska) na najvyššie posty, ale ani odstraňovať svojich odporcov dobre nadávkovanou porciou jedu. Čo nezmôže jed, premôže pápežov syn dýkou a mečom. A v momente, keď sa zdá, že rod Borgia je už svojou mocou natrvalo spätý s Rímom a pápežským trónom, rúca sa táto ilúzia silnou dávkou jedu, ktorá skosila Alexandra VI. S tajomným úsmevom zasadá na pápežský trón kardinál Della Rovere ako Julius II. (ten, ktorý Michelangela takmer násilím prinútil vymaľovať strop Sixtínskej kaplnky a ktorý v brnení sám velil svojim vojskám pri vojenských výpravách), čo znamená aj koniec pre Cesara z nenávideného rodu Borgia. Jediným prežívajúcim členom tohto rodu tak zostáva pápežova dcéra Lucrezia, ako vojvodkyňa d´Este. Film  Krv Borgiov podáva nielen obraz fungovania života na pápežskom dvore koncom 15. storočia, ale predstavuje Rodriga Borgiu ako človeka a predovšetkým milujúceho otca.

A nakoniec to trochu odľahčíme. Nanovo prerozprávaná známa pirátska legenda – miniséria Kevina Connora je vzrušujúca a dramatická, no nejde o typické prerozprávanie. Ale zažijeme to pravé pirátske – naháňačky, hľadanie pokladov, boj o ženy, osudové lásky, vzrušenie, napätie, bojovanie so šabľami… Film sa zameriava predovšetkým na postavu námorného dôstojníka Roberta Maynarda, ktorý v roku 1718 piráta BlackBearda zabil. Dôstojník piráta považoval za bezcharakterného človeka, ktorý sa zaujímal iba o poklady, peniaze a ženy, bol príliš egoistický a neľudský. Dôstojník mal možno aj pravdu, keďže BlackBeard sa po celý čas snažil predovšetkým vypátrať poklad, ktorý za sebou zanechal kapitán Kidd a netajil sa tým, že mu bolo úplne jedno, či túto výpravu jeho posádka prežije. Na našich obrazovkách opäť ožíva Pirát siedmych morí.

Zdroj foto: internet