blog

DVD novinky: Návod na prežitie

streda 29. septembra 2010 11:14
St 29.09. 2010 11:14

Tohotýždňové DVD novinky sa budú niesť práve v duchu návodu na prežitie. Mám na mysli aktuálne počasie – je veterno, daždivo, skrátka ideálne podmienky pre takú “fajnú depku”. A tak sa pýtam zásadnú otázku – ako prežiť bez nej? Nie je to zložité – treba veľa smiechu a lásky. A nové filmy tieto atribúty spĺňajú do bodky.

Danny Glover, Martin Lawrence, James Marsden a Zoë Salda?a kraľujú hviezdnemu obsadeniu neskutočne vtipnej čiernej komédie Horší než smrť, ktorá sa za zábavou vydáva až na pohreb! Keď umiera šéf rodinného klanu, očakáva sa dôstojné rozlúčenie. Tento pohreb sa ale skôr podobá rodinnému cirkusu. Zámena tiel, vydieranie a mŕtvoly, ktoré nechcú zostať v rakve, sú len začiatok. Potom nastúpia skutočné salvy smiechu. Čiernočierna komédia vás určite vytrhne z depresie. Zrejme najlepšie je zahnať smútok tým, že si z neho spravíme kráľovský posmech.

Ale aby sme potešili aj tých, ktorí majú radšej jemnejší humor prepletený so šteklivou láskou, prichádza český film, ktorý pritiahol do kín neuveriteľné množstvo ľudí. Ženy v pokušení. Štyridsiatnička Helena, uznávaná odborníčka na manželské problémy, jedného dňa zisťuje, že sa dostala do situácie, aké rieši v práci každý deň. Jej doposiaľ milujúci a milovaný manžel je pristihnutý in flagranti s mladšou ženou a Helena čoskoro stojí na prahu nového života. Dvadsaťročná dcéra Laura chce byť matke oporou, zároveň sa však stretáva s nástrahami vlastnej prvej skutočnej lásky. Pomocnú ruku podáva (na Helenino zdesenie) jej matka Vilma, bývalá herečka, ktorá na všetky situácie aplikuje svojráznu školu života. Výstredná dáma má zaručený recept: nahradiť neporiadneho chlapa chlapom poriadnym. Zdá sa to neriešiteľné, ale na prekvapenie Heleny i Laury muži, s ktorými stojí za to vrhnúť sa po hlave do milostného dobrodružstva tu stále ešte sú. A tri celkom odlišné ženy zisťujú, ako veľmi sa na seba podobajú a ak sa má niečo vyriešiť, chce to nadhľad, humor a nestrácať hlavu ani nádej.

Steve Carell, Tina Fey a Mark Wahlberg žiaria v hlavných úlohách neskutočne zábavnej komédie Nočné rande. Manželia Claire a Phil Fosterovi žijú na predmestí a zažívajú strasti každodenného života i manželstva. Náhodná zámena identity však náhle vženie tento obyčajný pár do veľmi neobyčajného dobrodružstva! Pokľudné “rande” Phila a Claire sa mení na nebezpečný boj proti skorumpovaným policajtom, bezcitným gangsterom a bláznivému taxikárovi, ktorý im pripraví divokú “prechádzku”, na ktorú nikdy nezabudnú.

John Krasinski sa zapísal do povedomia predovšetkým ako sympatický Jim Halpert ze seriálu Kancl. Teraz sa, možno trochu prekvapivo, ujal adaptácie a réžie žieravo ironickej sondy do hlbín mužskej duše z pera nedávno zosnulého Davida Fostera Wallace. Svojej úlohy za kamerou sa zhostil na výbornú a výsledkom je provokatívna komédia. Keď Saru Quinn bez vysvetlenia opustí priateľ, rozhodna sa po dôvodoch jeho odchodu pátrať sama. Doktorantka antropológie na prestížnej univerzite si preto vymyslí projekt, ktorý má byť nielen liekom na jej splín, ale taktiež prostriedkom k naplneniu jej akademických ambícií. V sérii rozhovorov s rôznymi mužmi sa Sare postupne otevára nečakaný a znepokojujúci pohľad do mužskej – i jej vlastnej – mysle. Dôverne známe príbehy na banálne i bizarné témy nikdy neostanú bez kúsavého humoru. Niečo na tých mužoch je.

A na záver to odľahčíme úplne. Pobaľte sa na cestu okolo sveta s najmilovanejšou mačkou a myšou na svete. Od Ameriky po Japonsko, z Egypta do Grécka, skrátka naprieč celým svetom prejdete spolu s Tomom a Jerrym v kolekcii Tom a Jerry: Náhodní turisti. Sedem príbehov je zárukou svetovej prvotriednej zábavy pre celú rodinu. Zažijete naháňačky, gagy a overenú klasiku v jednom. Pozrite si epizódy ako: Myš na Manhattane, Super myš, Mňaukať je grécke, Archeológovia, Meditácie bez konca, Ty si lev! a Hra na klokana .

Zdroj foto: internet