blog

Knižné tipy: Pokračovanie bestselleru Jedz, modli sa a miluj a lov najznámejšieho nacistu

pondelok 13. septembra 2010 00:01
Po 13.09. 2010 00:01

Na konci augusta sme si hovorili, že to je síce nemilé, že sa nám to leto končí, ale veď čo, aspoň pride September plný knižných noviniek. A viete čo? On naozaj prišiel! Po letných suchotách, kedy sa stávalo, že som mal občas čas aj dočítať niektoré dávne resty sa začali hrnúť jesenné novinky tempom vskutku nevídaným. Minulý týždeň sme tu mali poriadnu dávku detektívok a tento týždeň je výber ešte oveľa pestrejší. A to už ešte nespomínam Veľký jesenný výpredaj, ktorý stále trvá a knihy v ňom sú so šialenými zľavami! To by si jeden prial, aby mal deň aspoň 48 hodín,  z ktorých by mal 24 hodín vyhradených na čítanie. 🙂

Elizabeth Gilbertová sa na konci svojho úspešného románu Jedz, modli sa a miluj zaľúbila do Felipeho, muža brazílskeho pôvodu, občana Austrálie, ktorý v tom čase žil v Indonézii. Za miesto svojho spoločného života si zvolili Ameriku a sľúbili si nekonečnú vernosť, ale zaprisahali sa, že už nikdy, za žiadnych okolností nevstúpia do manželstva. (Obidvaja totiž prešli nepríjemným rozvodom.) Jedného dňa však zasiahla prozreteľnosť v podobe amerických úradov, ktoré im – potom, ako zadržali Felipeho na hraniciach – dali na výber: alebo sa zoberú, alebo Felipe viac nevstúpi na územie krajiny. Gilbertová, ktorú fakticky „odsúdili na život v manželstve“, sa rozhodla vysporiadať so svojím strachom z manželského stavu tak, že túto inštitúciu začala dôkladne skúmať. (viac info)
Lov na Eichmanna je majstrovsky napísaný príbeh o legendárnej operácii tajnej služby Mossad – o love na najhľadanejšieho nacistického zločinca Adolfa Eichmanna. Autor sleduje obersturmbannführera SS Eichmanna počas posledných dní Tretej ríše ako aj všetky kroky, ktoré podnikol, aby utiekol zo zajateckého tábora v Nemecku a neskôr za pomoci bývalých nacistov až do Argentíny. Bascombov neskutočne napínavý skutočný príbeh čitateľovi najprv priblíži, ako dvaja lovci nacistov, jeden nemecký štátny žalobca a jeden slepý bývalý väzeň v nacistickom tábore vypátrali, kde sa Eichmann nachádza, a ako agenti Mossadu jedného z architektov masového vyvražďovania Židov nakoniec chytili na predmestí Buenos Aires. Neal Bascomb nespúšťa z Eichmanna ako z terča ani na moment oči – až do chvíle, keď ho únoscovia tajne dopravia do Izraela, aby sa pred súdom zodpovedal za svoje zločiny. (viac info)
Kód 9 vyvolá diskusiu. Banáš posiela svojho hrdinu Michala na cestu za hľadaním rovnováhy medzi mužom a ženou po atraktívnych destináciách – od staročínskeho Sianu cez Tibet, Nepál, Indiu až po Vatikán, aby nakoniec zistil, že tou najatraktívnejšou je jeho vnútro. Hľadá a nachádza – seba samého. Na ceste plnej napätia a krajných situácií pochopí, že láska a viera nie sú slová, ale činy. Vďaka tomu je schopný prijať bremeno zodpovednosti. Dobrodružstvo, ktoré zažijeme, neprináša len atmosféru exotiky, ale vedie do hĺbky človečenstva a jeho principiálnej komplementarity, teda mužského a ženského spôsobu ľudského bytia. Kód 9 je príbeh aj o hľadaní a objavovaní dôstojnosti a poslania ženy. Kniha, ktorú otvárate nie je skladba žalospevov, ani obviňujúci spis. Každá doba a každá kultúra má na svedomí hriechy, ktorými sa previňuje voči žene. Rovnako aj autorov pohľad na Ježiša a Cirkev je neortodoxný, jeho Ježiš nie je dogmatický, je symptómom vnútorných procesov hľadania, ktorým sa nevyhne žiadna generácia, žiaden jednotlivec. (viac info)

Muži a ženy sú rozdielni. Manželia Allan a Barbara Peasovci to vedia, a preto napísali túto knihu plnú humorného pohľadu na rozdiely medzi mužmi a ženami. Je určená každému, kto sa v bezsennej noci zožieral otázkami, prečo mu partner nerozumie.

– Prečo sa vás ženy pýtajú na názor, a vzápätí vám povedia, že sa mýlite?
– Prečo muži nedokážu nájsť potraviny v chladničke, ale cestu do najbližšej krčmy nájdu bez problémov?
– Prečo ženy zbadajú blond vlas z veľkej diaľky, ale pri parkovaní vždy oškrú auto o garáž?
– Prečo muži pri pozeraní televízie neprestajne prepínajú programy?

Ak si myslíte, že viete, alebo by ste chceli vedieť všetko o opačnom pohlaví, potom je táto kniha určená práve vám! (viac info)

Zvláštny príbeh mladej ženy, ktorá sa stane väzňom vlastných predstáv o živote. Koho klame, keď sa snaží napĺňať očakávania a rešpektovať konvencie? Čo je pravda a čo je lož? Odpoveď hľadajte v knižke Pravdivý príbeh lži. Zasnená Natália túži po „skutočnom živote“, jeho plnohodnotnom prežívaní. Chytí sa príležitosti odísť do Paríža, nádherného mesta s lákavými rušnými bulvármi, ale aj krásnymi zákutiami, reštauráciami a kaviarňami plnými francúzskych delikates. Aj tu však začne trpieť nudou, ktorá ju prenasleduje na každom kroku. Chodí do práce, ktorá je nezmyselná, francúzsky priateľ sa jej pred očami mení na poučujúceho mentora. Vo chvíli odvahy spraví rozhodnutie opustiť stereotyp, rozíde sa s priateľom, odíde z práce. Zostáva v krásnom Paríži, hoci v skromných pomeroch, a užíva si nadobudnutú slobodu. U rodiny však naďalej pestuje ilúziu o očakávaných pracovných a osobných úspechoch. Do jej života vstúpi Virgil, tajomný osudový muž a náklonnosť k nemu sa rýchlo mení na obsesiu. Virgil ponúka Natálii život vo víre vzrušujúcich udalostí. Peniaze na živobytie sa však dramaticky míňajú… (viac info)