blog

Knižné tipy: Septembrový nával noviniek, ktoré stoja za to!

pondelok 27. septembra 2010 00:01
Po 27.09. 2010 00:01
Mesiacom knihy je síce už tradične marec, ale keby sa ním mal stať nejaký iný mesiac, tak jednoznačným favoritom na víťaza by bol september. Kým v predchádzajúcich týždňoch bolo pomerne ťažké vybrať si z návalu noviniek, teraz, na konci septembra, je to priam arci-obtiažne! Z každého rohu sa na nás valia novinky, ktoré sa takmer všetky pohybujú v kategóriách “bezpodmienečne si musím prečítať”, “ak si neprečítam, tak si to budem vyčítať do konca života” a “ak si toto neprečítam, tak si nezaslúžim pracovať s knihami”. A novinky sa len valia a valia. Veď sa schválne pozrite do kategórie Novinky. My sme tak spravili a s najlepším svedomím a vedomím sme vybrali pár titulov, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti. Nech sa páči! 🙂

Kým slovenskí čitatelia a čitateľky sú v poslednej dobe najviac fascinovaní čítaním o exotických krajinách, ako je napríklad Somálsko, Rakúšania objavili exotiku hneď za rohom. Doteraz temný a divoký východ, ktorý pre mnohých začínal len niekoľko desiatok kilometrov od Viedne, mnohí začali spoznávať až vďaka románu Strýko z Bratislavy, ktorý sa v Rakúsku stal mimoriadne obľúbeným bestsellerom. Jej autor Dietmar Grieser knihu napísal počas rokov 2008-2009, keď precestoval Slovensko a hľadal rakúske stopy súvisiace s naším priestorom. Navštívil okrem iného Bratislavu, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trenčianske Teplice, Gbely i Marianku, kde sa odohrávali mnohé udalosti našej spoločnej histórie, ktorá bola roky vedome potláčaná. V úsilí priblížiť rakúskym čitateľom susednú krajinu, s ktorou ju spájalo v minulosti oveľa viac ako len povestná prešporská električka, odhaľuje Dietmar Grieser aj slovenským čitateľom veľký kus spoločnej histórie, odohrávajúcej sa na dnešnom území Slovenska. (viac info)

Najúspešnejší slovenský autor fantasy literatúry Juraj Červenák pokračuje v dobývaní slovenského trhu a každého fanúšika tohto žánru to môže len a len tešiť. Minulý rok sme mali možnosť prečítať si kompletne zrevidovaný prvý diel jeho slovanskej fantasy Černokňažník Vládca vlkov a teraz prichádza druhý diel tejto ságy pod názvom Radhostov meč. Rogan sa vrátil z kniežatstva mŕtvych, aby v svete smrteľníkov bojoval s besmi a temnými mocnosťami. Ako potomok černokňažníkov z Kančej hory však najprv musí vytrhnúť posvätný Krvavý oheň z pazúrov zlovoľných Belbohových prisluhovačov. To sa mu nepodarí bez rodového dedičstva, meča vojnového boha Radhosta. Pátranie po prastarej zbrani ho zavedie ďaleko na západ, kde kmeň Čechov ohrozujú Lučania pod vedením démonického kniežaťa Vlastislava. Černokňažník a jeho druhovia, vedma Mirena a vodca záhrobnej svorky Goryvlad, musia čeliť nielen vlastným nepriateľom, ale pripletú sa aj do vojny, ktorá otrasie stolcom přemyslovských kniežat. Ak máte radi netradičné, ale výborné fantasy, tak určite siahnite po tejto ságe. (viac info)

A pri slovenskej fantasy literatúre ešte chvíľu ostaneme. A opäť sa budeme rozprávať o druhom diele. Marja Holecyová je mladučká slovenská autorka, ktorá rozbúrila pokojné vody slovenskej populárnej literatúry nielen svojím vekom, ale hlavne vďaka prvému dielu plánovanej tetralógie Mariotovi dediči: Predurčenie. Autorka v ňom zručne vykreslila paralelný svet čarodejníkov, ktorí žijú nepoznaní priamo tu, na Slovensku. Napriek očividnej inšpirácii Harry Potterom sa jej podarilo vybudovať pôsobivú atmosféru a skombinovať  pútavý dej so zaujímavými postavami. Snáď aj preto som sa na druhý diel celkom tešil a určite si ho prečítam. Vám odporúčam to isté. Samozrejme ideálne by bolo začať prvým dielom. Ak stále váhate, prečítajte si našu recenziu prvého dielu. (viac info)

Že už máte plné zuby upírov, ale napriek tomu by ste si radi prečítali niečo romantické, mierne nadpozemské a príjemne tajomné a mrazivé? Tak prečo neskúsiť napríklad anjelov? Sestra Evangelina bola ešte dievčatkom, keď ju otec zveril do opatery františkánskym sestrám adorácie na severe štátu New York. Ako dvadsaťtriročná objavila korešpondenciu z roku 1943 medzi nebohou matkou predstavenou kláštora sv. Rozáliou a svetoznámou filantropkou Abigail Rockefellerovou. Vďaka tomuto objavu sa Evangelina ponára do tajných dejín spred tisícročí: do prastarého konfliktu medzi Angelologickou spoločnosťou a desivo krásnymi potomkami anjelov a ľudí – nefilimami. Tieto kedysi mocné bytosti, ktoré nič nezastaví pred vojnou voči ľudstvu, aby v ňom rozvrátili dobro, sa zúfalo snažia zmocniť tajomstiev ukrytých v týchto listoch. (viac info)

Vydavateľstvo Tatran občas pôsobí mierne schizofrenicky. Na jednej strane zaplavilo slovenský trh upírskou ságou Twilight, ktorej milovníci kvalitnej literatúry nevedia prísť na meno, na strane druhej neváha priniesť  také počiny ako Posledná prednáška, Voda pre slony,  Arthur & George alebo najnovší príspevok Príbeh Edgara Sawtella.  Edgar Sawtelle, ktorý bol od narodenia nemý, žil s rodičmi na farme na odľahlom severe Wisconsinu. Hoci Edgar komunikoval s rodičmi a okolím iba prostredníctvom posunkov, jeho život bol idylický a šťastný. Rodina Sawtellovcov chovala a cvičila psy, ktoré sami vyšľachtili. Sawttelovské psy vynikali poslušnosťou, inteligenciou a vernosťou, a preto sa aj stali Edgarovými najbližšími priateľmi a spojencami. Idylu pokojného vidieckeho života na farme naruší príchod Clauda, Edgarovho strýka. A tu sa začnú komplikácie, ktoré vyvrcholia až vraždou, útekom a pomstou. Ako povedal samotný Stephen King: “Je to román o ľudskom srdci a záhadách, ktoré v ňom prebývajú a nedajú sa sformulovať do slov, hoci im rozumieme. Nádherné, tajomné, dlhé a uchvacujúce: čitatelia, ktorí siahnu po tomto románe, vstúpia do bohatšieho sveta. A ja im ten výlet závidím. Nevraciam sa k mnohým knihám – na to je život prikrátky, ale k tejto knihe sa vracať budem.“ No dá sa takej ponuke odolať? 🙂 (viac info)

Spomínate si ešte na Zlatú Bibliu? Exkluzívna Biblia, ktorá vyšla v limitovanom náklade 500ks, mala nielen zlatý orez, bohaté ilustrácie a výnimočné spracovanie, ale aj cenu, ktorú si mohol dovoliť málokto. Vydavateľstvo Ikar sa však rozhodlo vyslyšať aj prosby menej majetných milovníkov krásnych kníh a vydalo Malú Bibliu. Tie isté ilustrácie, tie isté texty, len bez zlatých doplnkov a v menšom formáte. Ale za to za cenu, ktorú si už určite môže dovoliť viac ľudí. Ideálny darček, povinný doplnok knižnice každého správne kresťana. V súčasnosti by ste asi márne hľadali krajšie slovenské vydanie Biblie. Objednajte si ju ale čo najskôr, nech neprepasiete zľavu 13%, ktorá sa na Bibliu vzťahuje, kým je medzi novinkami. 😉 (viac info)