blog

DVD novinky: Žatva pokračuje

streda 13. októbra 2010 13:40
St 13.10. 2010 13:40

Minulý týždeň nás zaplavila poriadna nádielka nových DVD filmov, ktoré boli navyše špeciálne – či už tým, že mali pribalený nejaký darček, alebo aj tým, že išlo o špeciálne edície. No žatva nie je v plnom prúde len na obilných poliach, pokračuje i na poli filmovom. A preto nás opäť čaká riadna dávka filmov, pri ktorých si určite poviete: “To musím mať!”

Keď už je škola v plnom prúde, predstavme si film Škola života. Vráťme sa pár desiatok rokov späť a zažime príbeh mladej Jenny (Carey Mulligan), ktorá študuje na jednej z londýnskych stredných škôl a usilovne sa snaží mať taký prospech, aby sa mohla hlásiť na univerzitu v Oxforde. Ani ona, ani jej prísny otec (Alfred Molina) však netušia, že všetky jej plány môže zmeniť jediné zoznámenie. Okúzľujúci, avšak tak trochu tajomný muž stredného veku (Peter Sarsgaard), Jenny otvorí úplne iný svet. Zrazu sa zdá, že si Jenny namiesto nudného štúdia môže zvoliť bezprostrednú školu života. Romantika ako vyšitá.

Teraz prichádza na rad legenda medzi legendami. Trilógia, ktorá zmenila celý filmový priemysel a posunula hranicu špeciálnych efektov. Hovorím o pôvodnej trilógii Star Wars z rokov 1977-1983. Film Nová nádej, prvý z trojice, mal neuveriteľný úspech po celom svete a filmy Impérium vracia úder a Návrat Jediho v tejto tradícií zotrvali a stále sa držia na popredných miestach rebríčkov najlepších filmov. A aké je tajomstvo nevídaného úspechu? Išlo o novátorské spracovanie Georga Lucasa, ktoré dalo priestor pre reálnejšie zobrazenie vesmíru na filmovom plátne. Ale príbeh za efektami rozhodne nezaostával – rozprávkový boj dobra so zlom, vzbury malej skupiny rebelov proti Impériu – veľkému utláčateľovi slobodných národov – a nezabudnuteľné postavy (ako napríklad arogantný Han Solo v podaní Harrisona Forda, krásna princezná Leia, neporaziteľný temný Sith Darth Vader, vždy dobrý Luke Skywalker či dvojica zohraných droidov) – to všetko bolo správnym korením na vznik ságy, ktorá okúzlila nejednu generáciu.

Presne tak, sága neovplyvnila len jednu generáciu – aj preto, pretože sa dočkala pokračovania v podobe predošlých častí. Znie to zvláštne? Áno, ale azda ani netreba vysvetľovať, prečo tomu tak je. George Lucas bol jednoducho vizionár a pri písaní scenára na šesťdielnu ságu si uvedomil, že prvé tri filmy budú potrebovať náročnejšie triky ako druhá trojica. A tak najskôr vznikla druhá polovica ságy a až v roku 1999 svetlo sveta uzrel prvý diel. Bol iný, pobúril verejnosť, nedosiahol kvality predchodcov i keď stále predstavuje fantastický zážitok nielen z prostredia (vodné mesto, honosný palác, bitka na trávnatých pláňach, neuveriteľné závody na púšti či prestrelka vo vesmíre), ale aj z príbehu malého chlapca otroka, ktorý sa stane hrdinom a netuší, aká temná budúcnosť ho čaká. Druhý diel novej série bol už príbehom zakázanej lásky na pozadí rodiacej sa vojny a tretí príbeh vyrazil všetkým dych – gigantická hviezdna vojna zachvátila celú galaxiu a temná stránka tragicky zvíťazila, aby mohla byť porazená na konci šiesteho (teda v pôvodnej ságe v poradí tretieho) filmu. Mať doma obe kolekcie je pre milovníkov sci-fi povinnosť a pre ostatných nadštandardný filmový zážitok.

Teraz sa presunieme do sveta jedla. Čaká nás taliansky kuchár, ktorý svojím programom mení kulinársku históriu Českej republiky. Pobudnime chvíľu S Italem v kuchyni a na prvých 9 DVD-čkach sa naučíme, ako pripraviť poctivé talianske jedlo – od polievok, cez celým svetom uznávané cestoviny, delikátne spracované mäsité pokrmy až po dezerty dráždiace zmysly. A tým všetkým nás bude sprevádzať šarmantný Emanuel, taliansky rodák s nezabudnuteľným prízvukom, ktorý nám okrem jedál zo svojej vlasti predstaví i mnohých netradičných hostí. Neváhajte, veď ako hovorí sám Emanuel – naučiť variť sa môže každý, ale treba mať lásku a systém.

A na záver trochu dokumentaristiky. No nie hocijakej – jedná sa o netradičný dokument. Ide o rozprávkový film. Kuličky sú o tom, ako ženy manipulují s mužmi. O drobných vydieraniach, o plači, o slzách, o schopnosti sa obetovať pre vysnívaný cieľ, o sexe v službách, o tom ako využiť empatiu. Začína to už v detstve na ihrisku a nekončí ani po smrti. Postupom času sa ženský mechanizmus manipulácie rozvíja, formuje, zreje až dospeje k dokonalosti. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú na technopárty i na katolíckej fare a završujú sa v spokojnej domácej rutine dvoch starých ľudí, ktorú už nemôže narušiť nič – ani smrť. Poviedky o ženách rôzneho veku a životného štýlu dohromady zložia príbeh celého ľudského života, ktorý bol vďaka manipulácií s druhými prežitý podľa plánu a zároveň z rovnakého dôvodu premárnený. A režisérkou filmu je žena.

Zdroj foto: Internet