blog

Knižné tipy: Po kvalitné knihy netreba až do Frankfurtu chodiť

pondelok 4. októbra 2010 00:01
Po 4.10. 2010 00:01
Vianoce sú síce až v decembri, ale tie knižné sa budú konať už tento týždeň. Vo Frankfurte. Prečo práve tam? Pretože práve vo Frankfurte sa sa už tradične odohráva najväčší a najvýznamnejší knižný veľtrh na svete – Frankfurter Buchmesse. Počas piatich dní sa tu stretne viac ako 7.000 vystavovateľov z viac ako 100 krajín, ktorí sa budú venovať viac ako 286.000 návštevníkom. No nie sú to tie pravé Vianoce každého knihofila? Asi áno, ale málokto z nás sa tam dostane. 🙂 Ale nevadí. Keď neprídeme my za knihami, tak prídu knihy za nami. A vďaka tomu vám aj tento týždeň môžeme ponúknuť výber tých naj titulov, ktoré by vám rozhodne nemali ujsť!

Len pred pár týždňami uzrela svetlo sveta najnovšia kniha Jozefa HeribanaRužový trojuholník a už tu máme prvotiny jeho dcéry Tamary Heribanovej. Musí to byť krásne, keď píše celá rodina. Ale prečo nie. Keď je o čom a nechýba talent, tak prečo nie. A že Tamare talent nechýba je nepochybné. Dokázala to víťazstvom rakúskej Poviedky 2002, ale aj svojím študijným a pracovným zameraním. Tak ako mnoho iných spisovateľov, aj ona si zvolila ako námet svojej prvotiny Predavačky bublín prostredie, ktoré pozná najlepšie. Ak hádate, že pôjde o svet médií a všetkého, čo s nimi súvisí, tak máte pravdu. Je to tak! Pripravte sa na román matkinovského razenia. Bude to jazda! A recenzia príde už čoskoro. (viac info)

Ak je nejaký americký autor, ktorý si zaslúži viac pozornosti, než sa mu dostáva, tak je to Philip Roth. Spisovateľ, ktorý má vo svojej rodnej krajine priam kultový status, sa tu horko ťažko prediera aspoň na perifériu záujmu čitateľa a je to jednoznačne škoda. Každý, kto čítal jeho romány Everyman/Ktokoľvek alebo Rozhorčenie mi dá určite za pravdu. Vydavateľstvo Slovart už chystá preklad jeho novšieho počinu Pokorenie, ale to vyjde až v novembri. Prečo si teda nespraviť chuť a neskrátiť čakanie pri českom preklade jeho staršej knihy Druhý život. V humorne ladenom príbehu sa opäť stretneme s obľúbeným Rothovým hrdinom – spisovateľom Nathanom Zuckermanom, ktorý sa rozhodne oženiť so ženou, ktorá je výrazne mladšia. Má to však háčik. Zuckerman trpí srdcovou chorobou, kvôli ktorej berie lieky s nepríjemným vedľajším účinkom – vďaka nim je úplne impotentný. Zuckerman tak stojí pred životnou dilemou – riskovať lásku alebo život? (viac info)

Nie je nič lepšie, ako keď sa podarí vytvoriť vydavateľskú sériu, pri ktorej vás ani nemusí zaujímať, čo vlastne vyšlo, aj tak viete, že to bude dobré. A presne takou je séria Světová knihovna Odeon vydavateľstva Odeon. Stačí zbadať charakteristickú grafickú úpravu tejto série a zapálený čitateľ sa hneď môže začať tešiť. Inak tomu nie je ani v prípade románu španielskeho autora menom Juan Marsé. Ten sa preslávil hlavne vďaka svojmu románu Dívka se zlatými kalhotkami, ktorý v roku 1978 vzbudil vlnu rozhorčenia. Rozpráva príbeh starnúceho spisovateľa, ktorý vo svojom dome na pláži píše svoje pamäte. Idylku mu však naruší jeho necudná neter Marianna, ktorá prichádza do domu aj so svojím priateľom. Intímne ladený román nestratil nič zo svojej pikantnosti ani po rokoch a určite ho ocení každý, kto nehľadá lacnú erotiku niektorých ženských románov. (viac info)

Ono sa to nezdá, ale na Slovensku je veľa vydavateľstiev. Len málo z nich je však tak špecifických ako práve Hladohlas. A práve preto sa na oplatí bližšie sa pozrieť na každý titul, ktorý z tohto vydavateľstva vychádza. Inak tomu nie je ani v prípade najnovšej knihy Alice Vodičkovej s poetickým názvom Farebné z neba. A o čo v nej ide? O astrológiu, ktorej sa autorka venuje už viac ako dvadsať rokov. Miluje jej tisícročia starú symboliku a snaží sa túto sprostredkovať ľuďom pre nich zrozumiteľnou rečou. Formou príjemne písaných fejtónov prináša pohľady, postrehy, myšlienky a príbehy o obyčajných ľuďoch. Ale aj o tom, že keď sa na chvíľu zastavíme, zapozeráme a započúvame, uvidíme (možno) dávno zabudnutú krásu symbolov, ktoré sa nám denne nežne a nehlučne prihovárajú. Okrem toho, že jednotlivé príbehy sú napísané sviežim štýlom a popretkávané láskavým humorom, môžu byť ozajstnou inšpiráciou k tomu, aby sme si dovolili vychutnávať život so všetkým, čo k nemu patrí. (viac info)

O čom asi tak môže byť kniha od ženy, ktorá sa pýši menom Edie Kerouac-Parkerová? Hádali ste správne. Skutočne sú to pamäte prvej manželky Jacka Kerouaca, jedného z najvýraznejších amerických spisovateľov. Spoločne strávili šťastné roky mladosti, kedy s nimi na priváte žila aj Joan Adamsová – budúca manželka Williama S. Burroughsa. Spoločne trávili čas a stretávali zaujímavých ľudí, ako napríklad Allena Ginsberga a iných. To ešte netušili, že práve toto sú ľudia, ktorí vytvoria skupinu spisovateľov, ktorí do histórie literatúry vojdú ako “beatnici.” (viac info)

Dnešná doba je hrozná! Neustále nás nútia všade sedieť! V aute sedíme, v práci sedíme, za počítačom sedíme a z toho bolia kríže! Samozrejme sú zamestnanie, v ktorých človek musí pre zmenu celý deň stáť. Ale to nie je o nič lepšie. Prečo? Lebo z toho bolia kríže! Raz darmo. Niet nám pomoci. Alebo aspoň doteraz nebolo. Teraz však vychádza kniha Bolesti v krížoch a Pilates Medical, vďaka ktorej sa týchto nepríjemných ťažkostí určite zbavíte. Kniha ponúka nielen kompletný cvičebný program na celý týždeň, ktorý vyrieši vaše problémy s bolesťami v krížoch, ale aj podrobné informácie o tomto častom ochorení. Jej autori sú renomovaní odborníci z oblasti rehabilitácie a ortopédie zo špecia-lizovaného centra pre liečbu porúch pohybového aparátu. Odborne, no zároveň jednoduchým a prí-stupným spôsobom vysvetľujú všetko, čo by ste mali vedieť o bolestiach v krížoch, správnom držaní tela a optimálnom sedení. (viac info)