blog

Krst románu Tamary Heribanovej bol ružový a plný bublín

štvrtok 21. októbra 2010 11:53
Št 21.10. 2010 11:53

Pred týždňom sme vám priniesli exkluzívnu recenziu románovej prvotiny Tamary HeribanovejPredavačky bublín. Útly román, zahalený v žiarivo ružovej farbe, ponúkol oveľa viac, ako spočiatku sľuboval, preto sme sa veľmi radi zúčastnili krstu tejto neobyčajnej knižky. Tamara Heribanová je mediálne známa osobnosť, rozhodla sa napísať knihu (aj) o médiách, a tak niet divu, že aj krst sa niesol v podobnom duchu – množstvo kamier, množstvo kolegov a známych z mediálnych kruhov, ale stredobod večera ostával jasný – hrdá autorka v netradičnom “outfite.”

Krst, odohrávajúci sa v známej bratislavskej reštaurácii, ktorá je už tradičným miestom “rodinných krstov” Heribanovcov (ako ich definovala Alena Heribanová), pritiahol množstvo slovenských celebrít, ktoré si nemohli nechať akciu, kde sa do života uvádzala kniha, v ktorej sa našli mnohí z nich. Celý večer však jednoznačne patril mladej autorke, ktorá dala porekadlu “Šaty robia človeka.” nový rozmer a doslova sa vtelila do svojej knihy, keď zvolila odvážne šaty, ktoré pozostávali len a len z obalu jej románu (samozrejme adekvátne zväčšenom). Netradičný nápad zaujal všetkých prítomných, preto by sme sa asi mali pripraviť na nový módny trend, ktorý pravdepodobne ovládne všetky knižné krsty. 🙂

Nespornou výhodou talentovanej rodiny je, že pre moderátorov netreba chodiť ďaleko. Tentoraz sa pocta moderovania večera “ušla” hrdej mamičke – Alene Heribanovej. Tá hneď v úvodnom príhovore dokonale zadefinovala Tamarin románový debut: “Dnes už vieme, že knižka je takáto svieža, krásna, ružová    a trošku zelená, ale ja som vedela, že je takáto, už keď som čítala jej rukopis niekedy v auguste. Už vtedy bola voňavá, mladá a svieža…” Určite to nie je náhoda, veď ako bolo spomenuté neskôr, Tamara písala od malička a už na gymnáziu vyhrala poviedkovú súťaž na rakúskom gymnáziu, vďaka ktorej sa jej poviedka dostala do zbierky krstenej samotným rakúskym prezidentom.

Po príhovore Aleny Heribanovej už dostala slovo samotná autorka, ktorá stručne zhrnula, o čom kniha je (v našej recenzii je to však zhrnuté lepšie :-)) a predviedla, ako vyzerá krátke a rýchle poďakovanie, ktoré trvá päť minút. Ale vzhľadom na to, že v poďakovaní spomenula aj najobľúbenejšie kníhkupectvo na Slovensku – Martinus.sk, tak jej to všetci prítomní radi odpustili. 🙂

A potom už nastal čas, aby sa na pódiu ukázali aj krstní rodičia Predavačiek bublín – Petra Polnišová a Dano Dangl. Pozvať si na pódium dvoch známych slovenských komikov je celkom riskantný ťah, ale obaja sa zhostili svojej úlohy nadmieru seriózne, aj keď príhovor Petry Polnišovej sa končil zvolaním “Všetci sa tam nájdete!” adresovaným zúčastneným celebritám a Dano Dangl potreboval najskôr doriešiť otázku honoráru Aleny Heribanovej, až potom bol schopný sústrediť sa na svoju úlohu. Treba však uznať, že nakoniec to zvládol bravúrne a s jeho záverečným želaním sa dá len a len súhlasiť: “Nech sa predá toľko tých knižiek, koľko v roku 2010 detí v lete vyfúkalo bublín.”

Čo o románe napísali jeho krstní rodičia:

Tamarina kniha je živým dôkazom toho, že v mediálnom prostredí nežijú len bulvárne hyeny, ale sú tam aj citlivé a zraniteľné bytosti. Predavačky bublín dokazujú, že psychológa či psychiatra nevyhľadávajú len tí nenormálni! Páčil sa mi príjemný, pútavý a čistý štýl písania. No nekúp to!
Petra Polnišová – herečka

Ak vás zaujíma, ako vznikajú žvásty, ohováračky a bubliny, tak si túto knižku okamžite kúpte! Ak vás zaujíma príjemné čítanie, napísané ľahkým perom Tamary Heribanovej, a osud Evy Widermanovej, ktorá vás dostane do redakcie bulváru rýchlo ako IC Tatran z BA do KE, tak si túto knižku okamžite kúpte. Ak vás zaujíma osud ženy, ktorá v živote prešla všetkými možnými typmi vzťahov, tak si ju určite kúpte. Apropo, podľa mňa Eva Widermanová existuje! Akože sa volám Daniel Štangl!
Dano Dangl – režisér, scenárista a herec

Zaujímavé linky:
Ťažké je žiť ľahko – naša exkluzívna recenzia knihy Predavačky bublín