blog

Na Slovensko zavíta autorka bestselleru Púštny kvet

utorok 19. októbra 2010 12:24
Ut 19.10. 2010 12:24

Vďaka vydavateľstvu Ikar tu máme skvelú správ pre desaťtisíce fanúšikov somálskej modelky a aktivistky za ľudské práva, autorky bestselleru Púštny kvetWaris Dirieovej. Táto obdivuhodná žena prijala pozvania vydavateľstva a v dňoch 4.-7.11.2010 zavíta na Slovensko. Máme sa na čo tešiť – Waris bude mať autogramiádu, zúčastní sa galavečera programu Moja naj kniha a samozrejme ju uvidíme aj na knižnom veľtrhu Bibliotéka.

Keď vyšla v roku 2000 kniha Púštny kvet, okamžite si našla svoju skupinu prívržencov. Mnoho slovenských žien sa až z tejto knižky dozvedelo, aký osud by ich mohol postihnúť, keby sa narodili v Afrike. Napriek tomu si na svoj skutočný slovenský úspech musela kniha počkať ďalších desať rokov. Až jej druhé vydanie sa stalo bestsellerom, z ktorého sa predali desaťtisíce kusov. Púštny kvet sa dlhodobo držal na čele rebríčka najpredávanejších kníh na Martinus.sk a aj naďalej patrí k najúspešnejším titulom v ponuke. Niet preto divu, že vydavateľstvo Ikar sa rozhodlo pozvať na Slovensko práve autorku tohto autobiografického románu – Waris Dirieovú.

Waris Dirieová (po somálsky  Waris Diriye), sa narodila v roku 1965 v Somálsku v rodine kočovných Nomádov. Vo svojich trinástich rokoch utiekla od svojej rodiny, aby tak unikla dohodnutému sobášu s oveľa starším mužom. Vďaka šťastnej náhode Waris niekoľko rokov pracovala ako slúžka na somálskom veľvyslanectve v Londýne, neskôr získala prácu v miestnom McDonalde.  Náhodne ju tam objavil fotograf Terence Donovan, ktorý jej ponúkol fotenie pre kalendár Pirelli. Potom už nasledovala jej rýchla kariéra  modelky. Pracovala pre špičkových módnych návrhárov napr. Chanel, Levi a kozmetické spoločnosti – L’Oréal a Revlon. Stála na mólach v Londýne, Miláne, Paríži, New Yorku, fotila pre módne časopisy Elle, Glamour, Vogue. V roku 1995 BBC nakrútila o Waris dokument nazvaný Nomádka v New Yorku o jej kariére modelky.

V roku 1997 Waris hovorila po prvý raz v rozhovore pre časopis Marie Claire o mrzačení ženských pohlavných orgánov, čím prešla ako dieťa. ( Africké dievčatá podstupujú tzv. vyriezku už v útlom veku, aby stúpla ich cena na trhu.) V tomto roku opustila  kariéru modelky a sústredila sa na svoju prácu proti ženskej vyriezke. V roku 1997  bola tiež vymenovaná za osobitnú veľvyslankyňu OSN pre odstránenie všetkých foriem mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

V roku 1998 Waris napísala svoju prvú knihu – Púštny kvet – autobiografiu, ktorá sa stala medzinárodným bestsellerom. Po prvý raz vyšiel Púštny kvet v slovenskom preklade v Ikare v decembri 2001, druhé vydanie vyšlo rovnako v Ikare v roku 2010 pri príležitosti uvedenia rovnomenného filmu. Spolu sa z Púštneho kvetu predalo na Slovensku takmer 40 tisíc výtlačkov. Neskôr vydala W. Dirieová ďalšie úspešné knihy napr. – List mojej matke, Deti púšte.

V roku 2002 založila nadáciu Waris Dirie Foundation vo Viedni zameranú na zvyšovanie povedomia o nebezpečenstvách súvisiacich so ženskou vyriezkou. Waris Dirieová tiež založila nadáciu na pomoc školám a klinikám v rodnom Somálsku Dawn Foundation.

V marci 2005 získala Waris Dirieová rakúske štátne občianstvo.

V roku 2009 bol uvedený do distribúcie  film nakrútený podľa jej knihy Púštny kvet (režisér Sherry Horman). Film sa premieta vo vyše 20 krajinách vrátane Francúzska, Španielska, Grécka, Poľska, Brazílie a Slovenska, kde ho doposiaľ vzhliadlo vyše 50 tisíc návštevníkov.

Waris Dirieová získala za svoju humanitárnu prácu mnoho ocenení, napr.: Žena roka  časopisu Glamour (2000), Corine Award  nemeckých kníhkupcov (2002), Woman World Award od bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova (2004), Chevalier de la Legion d’honneur (2007) od francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho a celý rad ďalších.

Waris Dirieová pricestuje do Bratislavy na pozvanie vydavateľstva Ikar. V rámci pobytu sa okrem tlačovej konferencie sa bude konať jej autogramiáda, zúčastní sa ako čestný hosť gala večera Moja naj kniha 5.11. 2010 v STV a uvidia ju aj návštevníci knižného veľtrhu Bibliotéka.