blog

Ako vyzerá láska?

piatok 19. novembra 2010 00:01
Pi 19.11. 2010 00:01

Čo všetko môžeme milovať? Prácu? Ľudí? Drogy? Muža? Možností je veľa. Stačí si vziať do ruky knihu Všelijaké mená od spisovateľa Mara Scha a uvedomíme si, čo všetko môžeme ľúbiť. A ukáže nám aj to, ako môže láska skončiť. V jeho podaní zväčša nešťastne.

Maro Scho je pseudonym kaskadéra, novinára, fotografa Mariána Moncmana. Ide o jeho prvotinu, ktorá vyšla najskôr v čínštine. Niektoré časti z knihy boli však cenzurované. V plnom vydaní tak vyšla až na Slovensku. Vplyv Číny cítiť aj v niektorých minipoviedkach. Z nich každá nesie meno, na ktoré ďalšia abecedne nadväzuje.

Autor v zbierke Všelijaké mená na malom priestore vykresľuje veľké ľudské príbehy. Zväčša tragédie. Aj napriek malému rozsahu dokáže vyvolať silné emócie. Skvelým príkladom, ako dokonale využil pár riadkov textu, je poviedka Darja.

Ide o príbeh mladej krásnej ženy a jej lásky. Tragickej. Darja sa uzatvára do seba až sa ocitá na lúke plnej slnka a vône kvetov. Okolo sú ľudia, ktorí ju ľúbia. Je šťastná, až kým sa nevylomia dvere stajne. A nie je nájdená dobitá, nahá a pripútaná k stene. Ani to ju však nevráti do sveta, ktorý by nebol vysnívaný. Na poviedke Darja cítiť, ako sa autor dokáže pohrávať s príbehom, pointou či emóciami.

Autor svoje rozprávačské umenie však prezentuje aj v ostatných príbehoch malých ľudí. Medzi nimi je aj Gabriel – pastier. Outsider, ktorého celá dedina odsúdila, len preto, že bol iný ako oni. Autor však ukázal, ako sa všetci mýlili, keď pastier z horiaceho domu zachráni malé dievčatko. Keď chcel vyniesť aj jahniatko, už to nestihol. Scho ukazuje, ako sa láska ľudí dokáže obrátiť a ako aj z vyvrheľa môže jeden čin urobiť hrdinu. On si to už však neužil. Gabriel všetkých presvedčil, že sa mýlili. On, ktorý miloval ľudí a všetko, čo je živé, preto aby to o ňom ostatní zistili, musel položiť život.

Ľudia však nemilujú len iné živé stvorenia. Maro Scho preto opisuje aj iné možnosti lásky. V poviedke Eduard tak napríklad rozpráva príbeh cirkusanta, ktorý nesmierne miloval svoju prácu. Cirkusant, ktorý zamestnaniu v cirkuse obetoval všetko, dokonca aj svoju česť. S pribúdajúcimi rokmi sa jeho sila a krása stratili, on však musel a chcel vystupovať ďalej. A tak si vytvoril svoju ilúziu. Ilúziu svojej sily, obratnosti aj krásneho manželstva. Ilúziu, ktorú ľuďom predával v manéži. Ilúziu, ktorú predstavoval aj svojim priateľom. A možno jej veril aj on sám. Ilúzia však nie je realita.

Maro Scho rozpráva svoje príbehy, ako keby ste ich počúvali od priateľa pri pohári vína. Sú ľahké, jednoduché a zároveň prešpekulované. Vyvolávajú emócie. Autor opisuje lásku, čo robilo už mnoho autorov pred ním, a ešte mnohí to urobia. Aj napriek tomu je kniha Všelijaké mená výnimočná.

Je iná. Je presným protikladom veľkých románov o komplikovanej a zložitej láske. Scho opisuje cit. Vytvára esenciu vzťahu a dáva ju na papier. Na to, aby priniesol podoby lásky nepotrebuje veľa postáv, komplikované deje či dialógy. Jednoducho a originálne prináša príbehy obyčajných postáv.

Hodnotenie:

Kniha Všelijaké mená je rafinovaná a napriek tomu jednoduchá. Jazyk je príjemný a čitateľný. Autor využíva všetko čo vie a môže, aby vyvolal v čitateľovi emócie. A darí sa mu to. Ide o veľmi príjemné oddychové čítanie na dlhé sychravé večery.