blog

Bibliotéku navštívia svetoznáme osobnosti

streda 3. novembra 2010 15:53
St 3.11. 2010 15:53

O pár dní sa otvoria brány 18. medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka, ktorý sa koná súbežne s výstavou vzdelávania a didaktickej techniky Pedagogika a výstavou umenia Art. V bratislavskej Inchebe sa na ploche 6200 m? stretne viac ako 150 vystavovateľov z Českej republiky, Číny, Francúzska, Írska, Maďarska, Nemecka, Veľkej Británie, Ruska, Španielska, Portugalska, Švajčiarska a Slovenska.

Bibliotéka je sviatkom pre všetkých, ktorí stoja za zrodom knižných diel, ale aj ľudí, ktorí sú ich nadšenými čitateľmi. Z profesionálnych dôvodov sa tu stretajú vydavatelia, prekladatelia, autori, ilustrátori, editori, tlačiari, či distribútori. Každoročne sa na slovenskom trhu objavia stovky nových titulov a práve veľtrh je platformou pre vzájomné dialógy a výmenu skúseností u spomínaných subjektov. Fanúšikovia literatúry majú dátum Bibliotéky dlho vopred poznačený – nachádzajú tu knižné novinky, ktoré sú vynikajúcim darčekom k blížiacim sa Vianociam, ale prichádzajú aj kvôli množstvu sprievodných podujatí, kde môžu naživo stretnúť svojich obľúbených autorov. Literatúra úzko súvisí so vzdelávaním, preto Bibliotéku trefne dopĺňa výstava Pedagogika zameraná na prezentáciu dostupných učebníc, učebných pomôcok, školských potrieb, moderných vzdelávacích softvérov a inštitúcií. Ponuku jazykových kurzov prezentujú zahraničné inštitúty.

Neodmysliteľnou súčasťou veľtrhu sú sprievodné podujatia určené všetkým vekovým kategóriám. Počas štyroch dní sa konajú prezentácie knižných noviniek za účasti ich autorov, čítania úryvkov kníh, literárne besedy, či rôzne súťaže. Bibliotéku navštívi množstvo známych osobností. Tento rok sa možno tešiť na Richarda Müllera, ktorý netradične nepríde ako spevák, ale v úlohe autora knihy fotografií Enter. Veľtrh navštívi najpredávanejší český autor románov Michal Viewegh. Hlavnou hviezdou Bibliotéky bude somálska modelka, herečka, bojovníčka za ľudské práva a autorka nedávno sfilmovaného bestselleru Púštny kvet Waris Dirie.

Po štvrtýkrát sa počas Bibliotéky koná čoraz populárnejší festival spoločenských hier, počas ktorého sa návštevníci môžu odreagovať pri známych, ale aj úplne nových hrách. Bohatým programom poteší aj veľtržné kino. Ani tento rok nechýbajú výstavy Najkrajšie knihy Slovenska 2009Najkrajšie a najlepšie detské knihy 2009. Štvrtýkrát sa udelí honorovaná literárna Cena Bibliotéky ženskej autorke, ktorú odborná porota vyberie z nominovaných diel vydaných počas roku 2009. Cena Fantázie ocení najlepšiu fantastickú poviedku. Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska odovzdá cenu Alexa Austa najprínosnejšej a najkrajšej knihe roku 2009.

Incheba podporuje záujem širokej verejnosti o literatúru a čítanie, preto je vstupné na veľtrh Bibliotéka a výstavu Pedagogika voľné. Všetci sú srdečne vítaní 4. – 7. 11. od 10:00 do 18:00.

Zaujímavé linky:

Príďte na Bibliotéku, máme pre vás množstvo noviniek!

Na Slovensko zavíta autorka bestselleru Púštny kvet

Richard Müller: Umenie má ľudí nútiť k zamysleniu