blog

Knižné tipy: Skutočné chuťovky sú tu!

štvrtok 4. novembra 2010 00:01
Št 4.11. 2010 00:01
Práve dnes sa začína 18. ročník najväčšieho knižného veľtrhu na Slovensku – Bibliotéka 2010. Je to akcia, akú si dá ujsť len málokto, ale nám je napriek tomu jasné, že nie každý si môže dovoliť cestovať cez pol Slovenska kvôli jednému veľtrhu. A prečo aj? Veď prehľad o knižných novinkách sa dá udržiavať aj cez internet. Napríklad pravidelným sledovaním našich knižných tipov. 🙂 Aj tento týždeň sme pre vás vybrali to najlepšie a najzaujímavejšie z ponuky. Nech sa páči, pozrite sa. 🙂
Slovensko má Dominika Dána a USA Michaela Connellyho. Jeden z najlepších autorov detektívnych románov na svete sa preslávil hlavne vďaka postave svojrázneho Harryho Boscha. Cynický detektív, ktorý nadovšetko miluje jazz, popíja trochu viac, ako by sa patrilo, ale hlavne spraví čokoľvek, aby dostal za mreže vrahov, si získal srdcia miliónov fanúšikov na celom svete. A inak tomu nie je ani na Slovensku. Je preto skvelé, že sa slovenského prekladu dočkal už štrnásty príbeh tohto detektíva s názvom Deväť drakov. Harry Bosch síce začne pátrať po vrahovi zavraždeného predavača, ale aj to ustúpi do pozadia, keď neznámi páchatelia v Číne unesú jeho dcéru. Klasické vyšetrovanie sa mení na strhujúci boj s časom a neznámym prostredím. Neortodoxné vyšetrovacie metódy však prinášajú neobvyklé výsledky. (viac info)
Marta Świderska-Pelinko, hodnotená v Poľsku ako najkultivovanejšia spisovateľka spomedzi ženských autoriek, sa knižne na Slovensku predstavuje prvý raz. Ide o jej v poradí druhý román. Tento bestseller súčasnej poľskej literatúry vznikol na základe hodnoverných faktov, z ktorých mnohé dodnes neboli vyriešené anglickou ani poľskou políciou. Hlavná hrdinka Jola sa rozhodla vycestovať za prácou do Anglicka. Namiesto očakávaného raja musí čeliť prekážkam predovšetkým zo strany rodákov. Román ponúka konflikt jej prostoduchého sveta a poľského podsvetia, čo v anglickom prostredí obchoduje s lacnou pracovnou silou. Ukazuje najmä kontroverzie so spodinou, ktoré priam iritujú vnímavého čitateľa. Obraz Poľska v zahraničí, čo vyráža dych. Autorkino alter ego vie svoje o narážkach na Hobbesovo tvrdenie človek človeku vlkom. Autentický príbeh vďaka konfabulácii prekračuje hranice dokumentu, udržiava si svoju atmosféru a napätie od začiatku do konca. Ak chcete vedieť, ako vyzerá súčasná stredoeurópska literatúra, tak tento román by ste nemali vynechať. (viac info)

Jedna z najznámejších francúzskych autoriek súčasnosti na Slovensku nie je veľmi známa. A je to určite škoda. Veď každé jej dielko je svieže, vtipné, ale zároveň až podpichovačne úprimné. V tomto románe Anna Gavalda rozpráva o nezvyčajnom, trošku bláznivom, trošku nostalgickom stretnutí štyroch súrodencov po tridsiatke. Dvaja bratia a dve sestry sú pozvaní na vidiek na svadbu sesternice. Simon, najstarší zo súrodencov, sa so svojou manželkou vyberie na cestu z Paríža autom a vezie aj svoje sestry: čerstvo rozvedenú Lolu, matku dvoch detí, a mladšiu Garance, rozprávačku príbehu. Najmladší zo súrodencov Vincent, stále slobodný, nebýva v Paríži, a má teda prísť na svadbu sám. Vincent však nepríde: nedovolili mu to pracovné povinnosti. Vincentova neočakávaná neprítomnosť zasiahne súrodencov ako blesk. Simon, ktorého zdanlivo nič nevyvedie z rovnováhy, bez váhania rozhodne: ide sa za Vincentom! Nič netušiacu manželku pošle do kostola na svadobný obrad, súrodenci nasadnú do auta a “skvelý únik” sa začína… (viac info)

Na literatúru pre dievčatá tesne pred pubertou príliš zaťažený nie som, ale že sa niekto rozhodol preložiť do slovenčiny túto sériu kníh ma nesmierne teší. A nemalá časť mojej radosti je spôsobená aj tým, že sa vydavateľ rozhodol pre pôvodný názov a nemusíme vám ponúkať niečo ako “duchovné dievča” alebo “dievča duch.” 🙂 Ale kašlať na to, hlavné je, že sa jedná o extrémne milú a vtipnú sériu, ktorá pôvabne spája zvláštny gaimanovský humor s typickými problémami dospievajúcich dievčat. Samozrejme hlavná hrdinka Charlotte má ešte jeden poriadny problém – je mŕtva. Prvý deň školského roka mal byť prvým dňom Charlottinho nového života. Celé leto na sebe tvrdo pracovala, aby dosiahla vysnívaný cieľ: získať si lásku najkrajšieho chlapca na Hawthorneskej strednej škole Damena Dylana, zatancovať si s ním na Jesennom plese a dať si s ním vytúžený Polnočný bozk, ktorý mal navždy zmeniť jej život a pomôcť jej vystúpiť z tieňa neviditeľnosti, ktorý ju dovtedy zahaľoval. Všetko sa ale zmenía Charlotte je zrazu mŕtva. Tá pravá zábava sa však ešte len začína. (viac info)

Hirax vydáva nový cestopis. Budú to len fotky s popiskami, žiadne texty a robil to Hirax, takže určite to celé bude niesť jeho pečať. Chcete vedieť viac? Prečítajte si náš rozhovor. 🙂 A knihu nechajme predstaviť samotného autora: “Táto kniha farebných fotografií so slovenskými ako aj anglickými popismi by pokojne mohla niesť názov Nový Zéland objektívom Hiraxa. Ale bolo by to klamstvo. Táto krajina sa mi ukázala taká, aká sa mi ukázať chcela. Videl som presne to, čo som mal vidieť, a v tejto knihe sú presne tie fotky, ktoré som mal odfotiť. Nový Zéland je totiž nádherný kus zeme s tisíckami podôb. Každý turistický chodník, les, hora, atmosféra miest, mestečiek a dedín, boli iné. Vonkajšia prírodná scenéria sa menila v priebehu chvíľky, až by ste povedali, že sa až by ste povedali, že ste sa zrazu ocitli na inom kontinente. Nie, to sa len krajina oblakov, ako sa tomuto územiu niekedy hovorí, šikovne prezliekala do nového šatu…” (viac info)
Toto je kniha, akú by určite chcel dostať každý knihomil, ale len máloktorý si ju aj naozaj kúpi. Inak povedané – dokonalý darček! Celá kniha je plná nádherných fotiek ešte krajších knižníc. Áno, presne tak. Nie je v nej nič iné, len najkrajšie, najpôsobivejšie a najvtipnejšie riešené domáce knižnice, aké autori knihy našli. A že hľadali skutočne poriadne. Takže ak riešite problém, ako elegantne uložiť tie stovky až tisíce kníh, ktoré doma máte, táto kniha môže byť nekonečným zdrojom vašej inšpirácie. Alebo ju kúpte nejakému knihomilovi – jeho nekonečnú vďačnosť máte zabezpečenú! 🙂 (viac info)