blog

Vyšiel Hiraxov cestopis z Nového Zélandu a Uletené rozprávky od Olivie Olivieri

utorok 30. novembra 2010 01:45
Ut 30.11. 2010 01:45

V tieto dni vyšli posledné dva tohtoročné knižné tituly z martinského knižného vydavateľstva HladoHlas. Konkrétne sa jedná o foto-cesto-poetopis Nový Zéland od Pavla „Hiraxa“ Baričáka, teda príjemnú knihu záberov z prekrásneho Nového Zélandu s poetickými popismi jednotlivých farebných fotiek.

Sám autor k obsahu novinky uviedol: „Oproti panamsko-kostarickému cestopisu Úcta k prírode a úsmev ako zmysel života je táto kniha vyskladaná iba z nádherných fotografií prírody z pozemského neba, Nového Zélandu. Ak má totiž naša matička Zem raj, tak jeho časť je určite aj tu. Nejedná sa teda o klasický cestopis, kde je textu z putovania, zážitky a špecifiká krajiny. Sú to len farebné fotografie doplnené poetickými popiskami, ktoré v spojitosti s čarom záberov nemajú za cieľ nič iné, ako naplniť vnútro ľudí harmóniou, láskou a pozitívnou energiou. Kniha je dvojjazyčná, teda v slovenčine ako aj v angličtine.“

Druhou knihou sú Uletené rozprávky pre veľké deti a malých dospelých od bratislavskej autorky Olivie Olivieri, ktorá v lete zabodovala s humornou paródiou Cicuškine zápisky. Čerstvé rozprávky sú rovno aj maľovanky, teda dieťa si môže knihu samo vyfarbiť aj ilustrovať, pretože v publikácii sú zámerne vložené prázdne strany. „Je to prvá kniha na svete, do ktorej sa môže čmárať. Čo môže – musí! Textovo sú to veľmi moderné texty so skrytým výchovným efektom na potomkov, ktorí sa radi prejedajú, neustále vysedávajú za počítačom či hrajú sa s mobilom,“ povedala Olivia Olivieri.


Niekoľko záberov z cestopisnej knihy fotografií Nový Zéland spolu s Hiraxovým jedinečným komentárom: