blog

Pokračovanie románu Kto chytá v žite sa Salingerovi nepáči, no a?

štvrtok 11. júna 2009 00:01
Št 11.06. 2009 00:01

J.D.SalingerPamätáte si ešte mladého rebela menom Holden Caulfield? Drzý mladík, ktorý očaril generácie čitateľov po celom svete v románe Kto chytá v žite, akoby nezostárol a ostal večne mladý, večne drzý a navždy inšpirujúci. Až doteraz…

V Hollywoode si už dávno všimli, že ak je niečo úspešné, tak k tomu treba spraviť pokračovanie. Alebo hneď dve. Nezáleží na tom, či bol film pôvodne natáčený ako ucelené dielo, ktoré so žiadnym pokračovaním nepočítalo. Veď o peniaze ide až v prvom rade. Knihám sa táto praktika občas vyhne a občas nie.  Problém nastane, keď autor pôvodného diela nielenže žiadne pokračovanie nenapíše, ale ani sa ho nikto neopýta, či s pokračovaním súhlasí.

Jerome David Salinger je v súčasnosti deväťdesiatročný pán, ktorý žije v ústraní. Striktne sa vyhýba mediám, popularite a dáva si veľký pozor na svoje autorské práva. To sa potvrdilo aj v tomto prípade, kedy podal žalobu na autora diela 60 Years Later: Coming Through the Rye (O 60 rokov neskôr: Prechádzanie žitom). Švédsky občan vystupujúci pod pseudonymom “John David California” napísal pokračovanie Salingerovho diela bez jeho vedomia a ten okamžite vystúpil na obranu svojich práv, žalujúc nielen autora diela, ale aj nakladateľstvá Windupbird, Nicotext a distribútora SCB Distributors.

Hlavným hrdinom nepriameho pokračovania je postava, ktorá akoby z oka vypadla Holdenovi Caulfieldovi. Autor ju označuje ako „pána C“, má 76 rokov (Holden Caufield mal v pôvodom románe 16) a namiesto zo školy utiekol z domova dôchodcov. Samotný román je venovaný J.D. Salingerovi, ktorý je zároveň jednou z postáv. Salinger, ktorý už v minulosti viackrát podával žalobu, aby ochránil svoje autorské práva, uviedol, že tento román je „jednoducho a jasne krádežou“.

Muž s pseudonymom „John David California“ označil žalobu za „tak trochu šialenú“ a zároveň dodáva: „Pre mňa je to príbeh o starom mužovi. Je to ľúbostný príbeh, príbeh o autorovi a jeho postavách.“ Napriek žalobe bude román v lete vydaný vo Veľkej Británii a na jeseň by sa tak malo stať v Spojených štátoch amerických. A tak legendárny americký autor, ktorý naposledy vydal vlastné dielo v roku 1965 musí bojovať o to, aby niekto iný svojvoľne nenapísal pokračovanie jeho životného románu, ktoré nikdy nechcel.

Aktualizácia: Americký obvodný súd v New Yorku sa nakoniec priklonil na stranu J.D. Salingera a vydanie knihy, jej distribúciu alebo akúkoľvek propagáciu rezolútne zakázal. John David California, ktorého skutočné meno je Fredrik Colting, vo Švédsku známy ako autor komických pamfletov, je samozrejme rozhodnutím súdu sklamaný a mieni sa odvolať. Je však veľmi otázne, či mu to pomôže. Celý proces môže trvať roky a zákaz je samozrejme platný len na území USA, takže prípadný záujemcovia si knihu môžu objednať z Veľkej Británie alebo Asutrálie, kde už bola vydaná.

Sudkyňa Deborah A. Battsová, ktorá stojí za rozsudkom, uviedla: “Coltingove tvrdenie, že jeho zámerom bolo “kriticky zhodnotiť postavu Holdena a jeho  autentickú a obdivuhodnú (možno dokonca heroickú) prezentáciu v diele” je problematické a postráda vierohodnosť.” 33-stranový rozsudok predkladá množstvo dôvodov, prečo sa toto pokračovanie nedá pokladať za paródiu (paródia je jediné ospravedlniteľné dielo, ktoré neporušuje autorské zákony v USA), a tak sa priemerný americký čitateľ k tomuto pokračovaniu tak skoro nedostane.

Salinger až do svojej smrti potieral akékoľvek snahy o publikáciu jeho listov a filmové alebo divadelné spracovania jeho diel. Medzi odmietnutými tak vedľa seba stáli študentské ochotnícke divadlo a celosvetovo uznávaný režisér Steven Spielberg.

Zdroj: Internet