blog

Ako sa vyrába bestseller

štvrtok 13. januára 2011 00:01
Št 13.01. 2011 00:01

Najnovším kasovým trhákom, ktorý valcuje rebríčky návštevnosti v amerických kinách je dlho očakávaný western True Grit (Pravá guráž), ktorý režírovali bratia Coenovci. Pôvodný román, na základe ktorého film vznikol, napísal v roku 1968 Charles Portis a už o rok neskôr sa dočkal filmového spracovania v hlavnej úlohe so slávnym Johnom Waynom. Až teraz však vychádza najavo, ako vznikol z westernu, akých boli vydávané tisíce, bestseller.  Občas stačí, keď sa do predaja “obuje” jedno hollywoodske štúdio.

Pri nedávnom rozhovore s Bobom Rehmom, dlhoročným výkonným producentom  hollywoodskeho štúdia Paramount, spomenul aj to, ako sa vlastne z románu True Grit stal taký bestseller. Jeho štúdio stálo v roku 1969 za natáčaním pôvodného westernu s Johnom Waynom, aby si však poistili, že film bude skutočne úspešný, potrebovali, aby bol natočený podľa bestselleru.

Kniha mala svojich fanúšikov už dlho pred svojím vydaním. Veď bola románovým spracovaním seriálu, ktorý vychádzal v novinách The Saturday Evening Post. Ale štúdiu, ktoré vlastnilo práva na filmové spracovanie ešte pred jej vydaním, to nestačilo. A tak sa Bob Rehme zamyslel a spravil presne to, čo by spravil každý poriadny producent v tých časoch. Rozhodol sa trochu “pomôcť” číslam predajnosti.

Nasledujúci deň navštívili úradníci Paramountu kníhkupectvá, o ktorých Bob vedel, že ich monitorujú noviny The New York Times a vyvárajú podľa nich svoj rebríček bestsellerov a skupovali náklad westernu True Grit po stovkách kusov. V dnešnej dobe sa už proti tejto taktike The New York Times bránia pridaním ikony dýky ku každému titulu, u ktorého boli zaznamenané masívne nákupy vo veľkých množstvách, ale v tých časoch to fungovalo dokonale.

Paramount ďalej povzbudzoval záujem o knihu tým, že nakúpené kusy rozdával medzi novinárov, literárnych kritikov a mediálne známe osobnosti, ktoré ďalej podporovali diskusiu o knihe. Kým sa začal natáčať film, z knihy sa stal druhý najpredávanejší bestseller v USA. Paradoxom tak ostáva, že kniha za 40 rokov od svojho vydania potvrdila, že reklama bola vlastne zbytočná. Román True Grit je doteraz považovaný za jeden z najlepších westernov, aký bol kedy napísaný.

PS: Ak máte chuť na poriadny western a vládnete angličtinou, tak True Grit máme samozrejme v ponuke. Nájdete ho priamo TU.

Zdroj: http://mediadecoder.blogs.nytimes.com