blog

Knižné tipy: Spomienky na minulosť

pondelok 24. januára 2011 00:01
Po 24.01. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Dnes začneme knihou, ktorá je ako stvorená pre všetkých, ktorí majú doma kompletnú zbierku kníh o spomienkach na Bratislavu, keď bola ešte pekná, atmosférická a trojjazyčná. Jednoducho na Bratislavu, ktorá je o to krajšia, čím dlhšie časové obdobie ju delí od súčasnosti. A aj keď je každému jasné, že v mnohých prípadoch funguje hlavne krásna ľudská vlastnosť pamätať si len to pekné, tieto výlety do minulosti majú vždy svoje čaro. Preto sa teším aj na knihu Blumentálske blues. Jej autor Tomáš Berka nás zoberie do Bratislavy v zlatých šesťdesiatych rokoch. Bude nám rozprávať o bigbitákoch, umeloch, flákačoch na korze a bohémoch. Bude rozprávať o Bratislave, akú nám zvykne opisovať Lasica, Kukura, Hryc a ďalší. A my zatúžime preniesť sa aspoň na chvíľu do Bratislavy bez nákupných centier, diaľničného obchvatu a Nového mostu. Teším sa! (viac info)

A teraz si dáme chuťovku z úplne iného súdku. Film Mlčanie jahniat pozná asi každý. Ale čítali ste knihu, podľa ktorej je film natočený? Ak nie, tak máte jedinečnú šancu to napraviť! Sir Anthony Hopkins síce v tomto prípade predviedol fenomenálny výkon a postava Hanibala Lectera sa už nikdy nezbaví jeho tváre, ale film je stále len film, so všetkými obmedzeniami, ktoré k tomu patria. Kniha je aj tentoraz lepšia. Aj keď treba uznať, že ak si budete Hanibala Lectera predstavovať ako Anthonyho Hopkinsa, tak bude ešte lepšia! 🙂 Toto sa v dejinách sfilmovaných kníh podarilo skutočne len párkrát. (viac info)

Bratia Strugackí získali na poli sci-fi literatúry status legendy vďaka svojej novele Stalker a.k.a. Piknik u cesty (ktorá je opäť vypredaná!). To však neznamená, že ich ďalšie knihy si nezaslúžia rovnakú pozornosť! Román Les rozpráva o podivnom lese (koľké prekvapenie!), v ktorom všetko funguje úplne inak. Veci dennej potreby vyrastajú zo zeme, hlina je veľmi chutná a dá sa jesť a po celom jeho území sa pohybujú mrtváci. Les je nepochopiteľný a pre ľudí nebezpečný. Ale to ich ešte nikdy nezastavilo. Práve naopak… (viac info)

Britský historik Andrew Wheatcroft už svojou prvou knihou Neveriaci dokázal, že ak sa v niečom vyzná, tak to je obdobie protitureckých bojov v Európe. A, čo je u historika veľmi vzácna vlastnosť, že dokáže svoje vedomosti pretaviť do zaujímavého a poučného textu, ktorý uchváti každého, kto sa aspoň okrajovo zaujíma o našu históriu. Tentoraz sa sústredil na jedno z najväčších a najvýznamnejších obliehaní, aké sa kedy v histórii západnej civilizácie odohralo – obliehanie Viedne v roku 1683. Zrážka dvoch civilizácii, ktorá určila budúcnosť Európy v miere, ktorú je až nepríjemné si priznať. Povinná literatúra pre každého, kto sa chce dozvedieť viac o monumentálne bitke, ktorej dôsledky pretrvávajú až doteraz. (viac info)

V histórii ešte chvíľu ostaneme, aj keď tento raz zvolíme romantickejší pohľad. Romantiku by sme síce v životnom príbehu Čachtickej pani hľadali len ťažko, ale román Joža Nižnánskeho sa za historickú prácu označiť nedá. A je to tak dobre. Veď len vďaka tomu si jeho rozprávanie o legendárnej Čachtickej pani získalo toľko nadšených čitateľov. A po dlhých desiatich rokoch nám vydavateľstvo Ikar umožnilo opäť prežiť tento príbeho krvi, pomste a zákulisných intrigách. Ak si chcete napraviť chuť po hrôzostrašnom Jakubiskovom filme, tak táto kniha to bezpečne dokáže. (viac info)

A na záver skutočná chuťovka. Tvorba Charlesa Bukowskeho rozhodne nie je pre každého. Legendárny ochľasta, záletník a patologický závislák na dostihoch písal poéziu aj prózu, ktorá bola rovnaká ako jeho život. Špinavá, drsná, plná nerestí a úpadku. Napriek tomu v sebe obsahuje v sebe niečo, čo láka milióny čitateľov po celom svete. Ak k nim patríte aj vy, potom by ste si určite nemali nechať ujsť zbierku jeho básní  Tvrdej chleba. Ak ešte neviete, či práve toto bude váš obľúbenec, potom odporúčam začať niečím iným. Napríklad zbierku “rozkošných” poviedok Erekce, Ejakulace, Exhibice a další příběhy obyčejného šílenství. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂