blog

Trilógia detektívok Millennium dobyla svet

štvrtok 27. januára 2011 00:01
Št 27.01. 2011 00:01

Najskôr sme tu mali mániu Harryho Pottera. Potom prišli upíri a nastalo Zatmenie. A teraz všetci na západ od našich hraníc čítajú detektívnu trilógiu Millenium, ktorá totálne ovládla všetky rebríčky predajnosti. Rok 2010 sa tak stal rokom Stiega Larssona. Autora, ktorý vo chvíli, keď umieral, netušil, že jeho kníh sa vo svete predajú milióny kusov.

Detektívna trilógia Millenium nie je na Slovensku žiadnou novinkou. Vydavateľstvo Ikar ju prvýkrát prinieslo už v roku 2008. Slovenskí čitatelia tak patrili medzi prvých na svete, ktorí si mohli vychutnať originálny, napínavý a hlavne výborne napísaný príbeh svojráznej Lisbeth Salanderovej a jej “parťáka” Mikaela Blomkvista. V tej chvíli už bol autor tejto série – Stieg Larsson, nielen mŕtvy, ale hlavne legendou v rodnom Švédsku, aj keď nikto ešte netušil, že to je len začiatok úspechu.

V nasledujúcom roku začali spoznávať osudy hlavných hrdinov čitatelia Európy. Stieg Larsson sa stal najpredávanejším autorom v Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Španielsku, Švédsku a Veľkej Británii. A to ešte stále nebolo všetko. Najvďačnejší trh na svoju príležitosť ešte len čakal – USA – krajina, kde sa majú často problém presadiť aj britskí spisovatelia, mala tentoraz prekvapiť a totálne sa zamilovať do prakticky neznámeho švédskeho autora.

To sa však už písal rok 2010. Rok, v ktorom Millennium ovládlo celý svet. Vďaka pozitívnym ohlasom z úst každého, kto trilógiu čítal, sa vo Veľkej Británii zdvihla obrovská vlna záujmu, ktorá spôsobila, že len z prvého dielu sa v roku 2010 predalo 1,2 milióna kusov (len pre zaujímavosť – najpredávanejšia kniha vôbec je Da Vinciho kód, ktorého predaj je momentálne na úrovni cca 4.5 milióna kusov a nijak výrazne už nestúpa). Ak by vás zaujímalo, čo to znamená v hotovosti, tak vydavateľstvo Quercus, ktoré vlastní práva na Larssonovu trilógiu, zaznamenalo v priebehu jedného roka 100% nárast obratu na súčasných 23,3 milióna libier, z ktorých 78% zarobila samotný Stieg Larsson. Pôsobivé však? A to je len Británia.

V Austrálii sa mu tiež darilo, keď trilógia predala viac ako milión kníh len na základe svojej povesti. A to ešte stále obchádzame vyššie spomínaný americký trh. Američania sú momentálne zbláznení do elektronických kníh a Stieg Larsson sa tam stal prvým autorom v histórii, ktorý predal viac ako milión e-kníh. Stalo sa tak ešte v lete a ten milión sa týka len Amazonu. K tomu je potrebné pridať ďalších 2,4 milióna predaných papierových kníh a ktovie koľko e-kníh predaných u iných predajcov ako je Amazon.

Samozrejme, nesmieme zabúdať na filmové spracovanie. Zatiaľ existuje švédske, ktoré (ako inak) žne úspechy. Len prvý diel zarobil viac ako sto miliónov dolárov. A to nás ešte čaká hollywoodsky remake v hlavnej úlohe s Danielom Craigom, ktorý sa preslávil hlavne stvárnením postavy Jamesa Bonda. Obrovský úspech Stiega Larssona samozrejme upriamil pozornosť aj na ďalších švédskych autorov, ktorí už dlhé roky píšu kvalitné detektívky, zatiaľ sa však nezdá, že by mal niekto z nich zopakovať úspech Millennia. Predsa len… Lizbeth Salanderová je len jedna…

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Trilógia Millennium švédskeho autora Stiega Larssona sa skladá z troch samostatných románov – Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňomVzdušný zámok, ktorý vybuchol, ktoré spájajú hlavné postavy. Sú nimi nekonformný investigatívny žurnalista malého nezávislého časopisu Millennium – Mikael Blomkvist a extrémne asociálna hackerka Lisbeth Salanderová, ktorá je jednou z najvýnimočnejších literárnych postáv, aké sa kedy mihli detektívnym žánrom. Autor na týchto postavách vystaval strhujúce trilery, ktoré sú výborným mixom detektívky a špionážneho románu, zároveň im však nechýba ani sociálny podtext. Výborne vystavaný príbeh strhne čitateľa od úplného začiatku a udrží si jeho pozornosť počas celých 1400 strán, na ktorých sa trilógia rozkladá.

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Zaujímavé linky:

Moderná detektívka a jej autori: Muž, ktorý zomrel príliš skoroprofil Stiega Larssona, ktorého život bol minimálne rovnako zaujímavý ako jeho romány

Európu ovládla švédska detektívka