blog

Brat Stiega Larssona vracia úder!

utorok 8. februára 2011 00:01
Ut 8.02. 2011 00:01

Po náhlej smrti Stiega Larssona zdedila práva na všetky knihy jeho rodina. Napriek tomu, že počas života s ňou nevychádzal práve najlepšie. Jeho dlhoročná partnerka Eva Gabrielssonová nedostala nič. To vyústilo do nekonečného sporu medzi Evou a Stiegovou rodinou. Najnovšie do neho prispeli jej memoáre a webová stránka Stiegovho brata Joakima.

V polovici januára vyšla vo Francúzsku, Nórsku a Švédsku 160-stranová kniha Evy Gabrielssonovej, bývalej partnerky Stiega Larssona, ktorá s ním žila viac ako 30 rokov. V knihe s názvom Millennium, Stieg a ja spomína na spoločný život so Stiegom, ktorý zasvätil boju proti pravicovému extrémizmu. Práve kvôli strachu z nacistov sa museli často sťahovať a nikdy sa nezobrali, aby Stieg Evu zbytočne neohrozil.

Samozrejme, v knihe sa Eva nevyhla ani dlhoročnému sporu o autorské práva na trilógiu Millennium, ako aj ďalšie knihy a články Stiega Larssona. Jej francúzsky vydavateľ sa vyjadril, že “(Eva) nebojuje kvôli peniazom, ale kvôli morálnemu právu vlastniť autorské práva na Millennium, ako ja politické texty jej partnera.” Sama Eva dodáva: “Bojujem za neho (Stiega), za seba, za vás.” Ako sama tvrdí, chce docieliť, aby bol rešpektovaný “skutočný Stieg” a nie, aby bolo Millennium vylepené na každom hrnčeku na kávu.

Rozsiahle kapitoly o tom, čo Eva nazýva “Stieg Larssonovský priemysel” (v skutočnosti má na mysli spoločnosť Moggliden, ktorá spravuje všetky záležitosti týkajúce sa Larssonovho diela) samozrejme neostali bez odozvy.

Larssonov brat Joakim, ktorý sa doteraz verejným vyhláseniam vcelku vyhýbal, uverejnil rozsiahly list, v ktorom konkrétne rozoberá niektoré vyjadrenia z Eviných memoárov a bráni sa.

Ako to už v podobných prípadoch býva, Joakim vlatne neprináša nič nové, len neguje niektoré Evine vyhlásenia. Ako uvádza v liste: “Som veľmi hrdý na svojho brata a nie je v mojom záujme predlžovať niečo, čo bolo opísané ako “konflikt”. Ale teraz, keď v knihe odznelo množstvo falošných a zavádzajúcich výrokov, by som chcel prezentovať môj pohľad na vec,” napísal Joakim Larsson. “Sme Stiegovými legálnymi dedičmi, pretože bol slobodný a nezanechal závet. Mrzí nás, že neexistuje žiadny testament, keďže táto verejná diskusia je skutočne obmedzujúca a berie nám energiu na dôležitú prácu.”

Ako ďalej uvádza, všetky peniaze, ktoré plynú zo série Millennium, idú na časopis Expo, ktorý Stieg založil a na množstvo protirasistických aktivít. Joakim rovnako poprel, že by Stieg zle vychádzal so svojou rodinou. Ako príklad uvádza, že postava Lisbeth Salanderovej bola určite inšpirovaná jeho vlastnou dcérou, ktorá sa na ňu nápadne podobá “stavbou tela, oblečením a záujmom o kickbox”. Ehm…

Celá situácia samozrejme nemá žiadne riešenie. Na jednej strane stojí žena, ktorá sa cíti (asi celkom oprávnene) ukrátená o niečo, na čom sa podieľala podstatne viac ako Larssonova rodina. Na druhej strane stoji Larssonov brat a otec, ktorí majú na svojej strane švédske zákony a tým pádom aj moc rozhodovať. Výsledkom je patová situácia, ktorá pravdepodobne nemá riešenie. Larssonovci nateraz pravdepodobne oželia zisk, ktorý by plynul zo štvrtého dielu Millennia a Eva si bude musieť počkať. Vo chvíli, keď záujem o Millennium opadne, sa situácia zmení a nejak sa dohodnú. Jedno je isté. O štvrtom diele tejto výnimočnej trilógie sme nepočuli poslednýkrát.

Zdroj: thelocal.se

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Trilógia Millennium švédskeho autora Stiega Larssona sa skladá z troch samostatných románov – Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol, ktoré spájajú hlavné postavy. Sú nimi nekonformný investigatívny žurnalista malého nezávislého časopisu Millennium – Mikael Blomkvist a extrémne asociálna hackerka Lisbeth Salanderová, ktorá je jednou z najvýnimočnejších literárnych postáv, aké sa kedy mihli detektívnym žánrom. Autor na týchto postavách vystaval strhujúce trilery, ktoré sú výborným mixom detektívky a špionážneho románu, zároveň im však nechýba ani sociálny podtext. Výborne vystavaný príbeh strhne čitateľa od úplného začiatku a udrží si jeho pozornosť počas celých 1400 strán, na ktorých sa trilógia rozkladá.

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Zaujímavé linky:

Moderná detektívka a jej autori: Muž, ktorý zomrel príliš skoroprofil Stiega Larssona, ktorého život bol minimálne rovnako zaujímavý ako jeho romány

Európu ovládla švédska detektívka

Trilógia detektívok Millennium dobyla svet

Ďalší diel Larssonovej trilógie Millennium existuje. Jeho osud je však otázny.

The truth about Stieg Larsson’s legacy – otvorený list Joakima Larssona (anglicky)