blog

Krst Červenákovej knihy sa niesol v znamení noviniek, absintu a hlavne dobrej nálady

piatok 25. februára 2011 00:01
Pi 25.02. 2011 00:01

V stredu sa konala akcia, na ktorej nemohol chýbať žiadny pravoverný fanúšik kvalitnej fantasy literatúry, ktorý sa nachádzal v Bratislave a blízkom okolí – najlepší slovenský autor svojho žánru Juraj Červenák krstil “posledný” diel trilógie Černokňažník – Krvavý oheň. A prečo je slovo posledný v úvodzovkách? Okrem množstva iných noviniek prezradil počas krstu aj ako je to s trilógiou, ktorá nemá posledný diel. 🙂

Je len málo autorov, ktorí by dokázali držať úctyhodné tempo produkcie, aké má práve Juraj Červenák. Ak sa pozriete do našej ponuky, zistíte, že len kníh s rokom vydania 2010 má na svojom konte sedem (!!!). Niet preto žiadnym prekvapením, že chodí krstiť svoje knihy pomerne často. Vždy sú to však veľmi príjemné a neskutočne vtipné akcie, aké vznikajú, keď sa stretnú ľudia, ktorí zdieľajú rovnakú vášeň. A vôbec nezáleží na tom, že tá vášeň spočíva v podrobných opisoch odseknutých končatín, rozpáraných brúch a hláv, ktoré lietajú povetrím. Ako povedal Dado Nagy: “…hlavne, že je to napísané vtipne a s nadhľadom.”

Ďura Červenáka tento výrok síce mierne prekvapil, lebo si už takmer 18 rokov myslí, že píše temné fantasy, ale aj on musel uznať, že je vždy pozitívne, keď sa autor o svojej tvorbe dozvie niečo nové. 🙂 Alebo porozpráva. A tak ním oznámil niekoľko noviniek, ktoré ste ešte možno nepočuli. A možno áno, keďže Ďuro je s modernými sociálnymi komunikačnými kanálmi veľký kamarát.

V prvom rade sa všetci môžeme tešiť na tretí diel Báthoryho dobrodružstiev. Kornel sa tentoraz pozrie tam, kde chodia všetci Slováci aspoň raz za rok omočiť nohy do mora – do Chorvátska. A aj keď sú Báthoryho dobrodružstvá napínavými road-tripmi, dovolenku si asi podľa jeho knihy nenaplánujete. Tretí diel sa bude volať Diablova pevnosť (asi) a Kornel sa v ňom zoznámi s neľútostným turkobijcom Nikolom Zrínskym. Po jeho boku podnikne nebezpečnú výpravu na územie Kanižského ejáletu, k zlopovestnej Diablovej pevnosti, aby tam konečne zlomili smrtiacu kliatbu. Verím, že to bude pre neho malina. 🙂 Ako sa vyjadril samotný autor – a to už budeme mať za sebou zahrievacie kolo a môžu sa začať skutočné Báthoryho dobdrodružstvá, ktoré by sa mali sústrediť na protiturecké boje na území Slovenska. Áno, pre Juraja Červenáka sú tri knihy “zahrievacím kolom” a “ľahkým úvodom”.

Po Diablovej pevnosti si však budeme musieť na ďalšie príhody nezbedného Kornela chvíľu počkať. O slovo sa totiž hlási aj ďalší hrdina z Ďurovej stajne. Starý, dobrý a hlavne všetkého schopný Čierny Rogan! V žilinskom vydavateľstve vyjde najskôr prepracované, slovenské vydanie zbierky poviedok Vojna s besmi a potom! Potom príde na radu úplne nové dobrodružstvo komicko-akčného dua Rogan a Goryvlad! Ich najnovší príbeh sa začne v Čechách počas invázie Frankov, potom vyrazia na sever, do hlbokých lesov v Polabí, kam po násilnom krste Karolom Veľkým ušli zvyšky pohanských Sasov a robia tam vrásky slovanským kmeňom. Autor si pochvaľuje, že vďaka poctivým kresťanským kronikárom existuje z tohto obdobia a územia veľa záznamov, takže sa pripravte na ešte podrobnejšie opisy toho, ako sa kedysi nakladalo s kresťanskými kňazmi. A to sa ani nemuseli obšmietať okolo malých detí… Ehm…  Mimochodom, príbehom sa mihne aj najobľúbenejšia postava Dada Nagya – Neklan, ktorý však zahynie hrdinskou smrťou. Aspoň niečo…

Ak je Rogan aj váš obľúbenec a zároveň cítite, že vo vás drieme kreatíva a autorské nadanie, tak začnite žhaviť klávesnicu. Ďuro potvrdil, že s novým Roganovým románom sa bude spájať aj súťaž Napíš si svojho Rogana, v ktorej vyzve začínajúcich, ale aj pokračujúcich či končiacich autorov, aby napísali vlastnú poviedku o Roganovi. Zo súťaže potom vzíde jeden víťazný text, ktorý bude uverejnený v novej knižnej roganovke ako bonus k jeho románu, takže si ho budú môcť prečítať všetci čitatelia. Máte záujem? Sledujte náš blog, budeme informovať, keď sa súťaž spustí. 🙂

Myslíte si, že to je všetko? Stále nie! Juraj totižto plánuje ešte jeden projekt. Slovenská historická detektívka! O nej sa zatiaľ toho veľa nevie. Len to, že sa bude odohrávať v Uhorsku (t.j. na Slovensku), volať sa bude Mŕtvy na Pekelnom vrchu a bude v nej vystupovať detektívne duo, v ktorom bude hlavný hrdina knihomoľ, mierne odtrhnutý od reality a jeho pomocník bude pravdepodobne veliteľ stráží, ktorý bude priam stelesnením Barbara Conana. Červenák + detektívka + Conan + fantasy? Splnený sen! Sem s tým!

 

Po tejto záplave noviniek už nasledoval samotný krst. Keďže kniha sa volá Krvavý oheň – rozhodli sa na to ísť radikálne. Juraj Červenák vytiahol nôž, ktorý dostal na narodeniny od manželky. Dado Nagy si vyhrnul rukávy, aby odhalil žily a pani vydavateľka Andrea Harmanová z vydavateľstva Artis Omnis skonštatovala, že stôl už vyzerá ako slovanský oltár. Nakoniec bola však predsa len uprednostnená menej extrémna verzia a kniha bola pokrstená nad plameňom horiaceho červeného absintu. 🙂 Veríme, že to bude fungovať a kniha bude presne taká úspešná, ako je dobrá – veľmi. Držíme jej palce a ak ste zatúžili prečítať si aj tretie dobrodružstvo Rogana a Goryvlada v prepracovanom, slovenskom vydaní, tak v našej ponuke ho nájdete priamo TU.

Zaujímavé linky:

Najúspešnejší slovenský autor fantasy prichádza (konečne) aj na Slovensko

Brána Irkally je dobrodružstvom, ktoré sa oplatí absolvovať – recenzia románu Brána Irkally

Interkultúrne rozdiely riešené pištoľou a šabľourecenzia románu Strážcovia Varadína

Juraj Červenák: Dávne príbehy a boje junákov od Hrona zahanbia aj vojnu s Mordorom – rozhovor s Jurajom Červenákom

O čarodejníkoch medzi nami… – recenzia prvého dielu slovenskej fantasy ságy Mariotovi dediči

Tituly Juraja Červenáka, ktoré vyšli v slovenčine: