blog

Slovensko má druhú najkrajšiu fotoknihu v Európe

streda 9. februára 2011 00:01
St 9.02. 2011 00:01

Skvelý medzinárodný úspech získal slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev. Jeho v poradí tretia monografia Úžasná planéta sa umiestnila na druhom mieste v medzinárodnej súťaži o Európsku fotografickú knihu za rok 2010, The FEP European Photo Book of the Year Award 2010.

“Nečakal som to, no o to väčšiu mám radosť. V tejto knihe som chcel ukázať najkrajšie miesta našej planéty, ktoré sa nachádzajú na všetkých kontinentoch”, povedal Filip Kulisev.

Úžasná planéta uspela v kategórii Príroda hneď v prvom ročníku súťaže, ktorej organizátorom je Európska federácia profesionálnych fotografov (FEP).  “Rozhodovanie nebolo jednoduché a výsledok bol tesný. U Filipa Kuliseva oceňujeme jeho technicky dokonalé prevedenie fotografií, vycibrený zmysel pre detail i posolstvo knihy, aby ľudia chránili nádherné miesta planéty aj pre ďalšie generácie”, vyhlásil prezident FEP Neil Warner.

Kniha Úžasná planéta predstavuje 111 najkrajších miest na Zemi. V zozname sú zastúpené všetky kontinenty a široká škála prírodných krás, od ľadovcov, cez horské jazerá, púšte, oceány, kaňony až po ťažko prístupné  miesta v národných parkoch po celom svete. Tie prináša z rôznych pohľadov, uhlov a s vycibreným zmyslom pre detail. V knihe je viac ako  500 fotografií rôznych formátov a mapy, ktoré lokalizujú polohu konkrétneho prírodného divu. Má 624 strán a s rozmermi 29×29 cm váži viac ako 5 kilogramov. Knihu vydalo súčasne v trinástich jazykoch vydavateľstvo Slovart v spolupráci s vydavateľstvom Frechmann Kolon z Kolína nad Rýnom.

Oficiálnu slovenskú premiéru mala 8. 2. 2011 popoludní v Prezidentskom paláci v Bratislave v rámci vernisáže výstavy Filip Kulisev Master QEP, Amazing Planet, ktorá potrvá do konca februára. Dielo autora na nej uviedol riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger. “S Filipom veľmi dobre spolupracujeme už niekoľko rokov. Milovníci nádherných prírodných scenérií si pri jej listovaní určite prídu na svoje”, dodal Juraj Heger.

Pozrite si ukážku niektorých pôsobivých záberov z Filipovej monografie Úžasná planéta, ktorú si môžete objednať priamo na Martinus.sk (po kliknutí sa fotky otvoria vo väčšom rozlíšení):

Zaujímavé linky:

Filip Kulisev získal najvyššie európske ocenenie pre fotografov