blog

Knižné tipy: Dobrá kniha sa nikdy nepokazí!

pondelok 21. februára 2011 00:01
Po 21.02. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Dnes začneme skutočnou chuťovkou. Román Na ceste slávneho Jacka Kerouaca patrí medzi knihy, ktoré by si mal prečítať každý, kto má rád literatúru. A mnohí tak už určite učinili. Ale až doteraz sme vždy čítali rôzne cenzurované a zosekané verzie. Jack Kerouac bol známy tým, že písal na dlhú rolku papiera, aby ho v písaní neprerušovalo zakladanie nových listov papiera do stroja (jedna legenda hovorí, že tento román napísal na rolku toaletného papiera, ale takéto veci sa v skutočnom živote proste nestávajú). To mu však nijak nepomohlo, lebo vydavatelia jeho dielo aj tak vždy rozsekali, skresali a zničili jeho spontánnosť. Až teraz máme možnosť vychutnať si jeho román tak, ako ho Kerouac naozaj napísal. Spontánna próza, ktorá ani po toľkých rokoch nestratila nič zo svojej príchute slobody a voľnosti. (viac info)

Ani ďalšia kniha, ktorou vám dnes “mávam pred očami”, nie je žiadna novinka. Dokonca sa nejedná ani o žiadne špeciálne vydanie. Oproti tomu predošlému sa zmenila len obálka, na ktorej sa objavili herci z jej chystaného filmového spracovania. Je to však kniha, ktorá bola na Slovensku totálne prehliadnutá a to je veľká chyba, lebo sa jedná o výborný román, ktorý si zaslúži vašu plnú pozornosť! Voda pre slony je dojímavý román s napínavým príbehom o starcovi, ktorý začne spomínať na svoju mladosť prežitú v cirkuse slávnych bratov Benziniovcov. Spomína na svet plný čudákov, klaunov, zázrakov, bolesti a vášne: svet riadený vlastnými pravidlami, ktoré rozhodovali aj o živote a smrti. Spomína na Marlenu, krásnu jazdkyňu, ktorú do cirkusu priviedla láska k nesprávnemu mužovi, príťažlivému krotiteľovi šeliem s temným tajomstvom. A hlavne spomína na lásku, vášeň a dramatické udalosti, ktoré mu navždy zmenili život. PS: Neskazte si výborný román filmovým spracovaním. Nech už bude akékoľvek, kniha je určite lepšia. 😉 (viac info)

Predstavovať ďalšiu knihu by bolo skutočne zbytočné. Veď sa jedná o najobľúbenejšiu knihu Slovákov, ako sme minulý rok rozhodli v celonárodnom hlasovaní. 🙂 Na tom, či to tak skutočne je alebo nie, asi až tak nezáleží, pravdou však aj naďalej ostáva, že sa stále jedná o jednu z najkrajších zbierok rozprávok, aké vôbec existujú a pre nás, Slovákov, má svoje nezameniteľné čaro, ktoré iné rozprávky nemajú. Práve na rozprávkach od Dobšinského vyrastali naši starí rodičia, rodičia a možno aj vy. Bola by preto škoda, neponúknuť tú istú šancu aj našim najmenším. Veď pekná rozprávka nikdy nestráca svoju aktuálnosť. (viac info)

A po rozprávkach sa pozrieme na opačnú stránku ľudského života. Ako sa určite všetci zhodneme – každá vojna je stupídna. Aktivitu, kedy sa jedna skupina ľudí snaží zabiť čo najväčší počet iných ľudí, je len ťažko možné označiť nejako inak. Aj tak však prekvapí, aké rôzne hlúposti ľudia vyviedli pri vedení vojny. Autori tejto hrôzostrašne vtipnej knihy sa pozreli na tie najhoršie a najidiotskejšie stratégie, aliancie a rozhodnutia, ktoré počas vedenia vojny učinili rôzni velitelia, diktátori, ale aj politici demokratických štátov. Je to kniha, nad ktorou budete prakticky neustále krútiť hlavou a nebudete vedieť, či sa máte smiať alebo plakať nad ľudskou hlúposťou. Ale zároveň si naplno uvedomíte, že vojny sú skutočne stupídne. (viac info)
Či už v Čechách alebo na Slovensku, len ťažko by sme hľadali druhú osobnosť podobnú Miroslavovi Donutilovi. Herec, moderátor, zabávač, neprekonateľný hlas mnohých audiokníh (ak by ste mali mať v živote jedinú audioknihu, tak sú to určite Černí baroni v Donutilovom podaní). Niet divu, že jeho život je priam nabitý zážitkami a príhodami. A okrúhle životné jubileum je skvelou “zámienkou”, kedy ich spísať do knihy. Ak máte radi Miroslava Donutila, potom určite siahnite aj po jeho knihe 60 uzlíků na provázku života. Jeho vlastný slovami, s jeho typickým humorom vám vyrozpráva, čo všetko ho v jeho bohatom živote postretlo. (viac info)

A na záver si nechávam knihu, ktorá rozhodne nie je pre každého. Glee je pôvodne hudobný seriál z prostredia americkej high school, ktorý podľa kritikov prekročil hranice televízie za jediný rok a vyvinul sa až do svetového populárneho fenoménu. Pozrite si prelinkované video a získate presnú predstavu, o čo ide. Páčilo sa? Potom určite siahnite aj po knihe, ktorá síce plne rešpektuje seriál, ale ako to už býva – prináša niečo naviac. Viac o obľúbených hrdinoch, viac príhod a zábavy! (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂