blog

Knižné tipy: Ochutnajte Balkán, steampunk, aj Čile

pondelok 21. marca 2011 00:01
Po 21.03. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Tak ako v hudbe, aj v literatúre sa k nám väčšinou dostane literatúra anglo-saská. Len občas sa mihne nejaký Murakami alebo Coelho. Preto moje srdce plesá radosťou nad prekladom jedného z najvýznamnejších spisovateľov 20. storočia – rodáka z Bosny a Hercegoviny menom Meša Selimović. Už o niekoľko dní budeme mať možnosť prečítať si jeho najznámejšie dielo Derviš a smrť, ktoré nás zavedie do exotickej Bosny, ktorá bola v 17. storočí tureckou provinciou a súčasne križovatkou Európy a Orientu. Hlavný hrdina, derviš – moslimský mních, ktorému za tajomných okolností uväznia a neskôr popravia brata, pátra po príčine uväznenia a usiluje sa brata vyslobodiť. Dostane sa však do konfliktu s mocnejšími a napokon uväznia i jeho. Väzenie ho psychicky zlomí a po prepustení si miesto rovnej cesty vyberie cestu intríg, na ktorej sám stroskotá. (viac info)

Druhý diel slovenskej fantasy série Mariotovi dediči má príjemne prekvapil, s čím som sa netajil ani v recenzii. Mladej autorke sa podarilo zbaviť dedičstva  fanzinu Harryho Pottera a nájsť svojej sérii vlastnú tvár, ktorá potvrdzuje, že je veľký rozdiel medzi inšpiráciou a bohapustým vykrádaním. Druhý diel bol výborný, a preto sa veľmi teším aj na tretí diel dobrodružstiev mladých čarodejov z ľúbeznej slovenskej dedinky Ľubietová. Keď Mija na konci druhej časti série Mariotovi dediči odchádzala z Magradu, uvedomila si, že s Miseagom stoja ešte len na začiatku cesty. Proti vlastnej vôli pomohla Mariotovi stať sa neporaziteľným, hrozí vypuknutie vojny a dediči teraz letia s priateľmi do Polisu, aby to oznámili Hlave Spoločenstva. Aj ich životy sa však majú radikálne zmeniť. Teším! 🙂 (viac info)

V októbri sme na blogu písali, že sa chystá kniha o neborákoch čílskych baníkoch, ktorých šichta pod zemou sa nečakane natiahla na viac ako dva mesiace a už je to tu! České vydavateľstvo sa poponáhľalo aj s prekladom, takže ak vás zaujíma, ako sa dá stráviť pod zemou, v stiesnených podmienkach viac ako dva mesiace a nezblázniť sa, potom je toto kniha presne pre vás! Príbeh zavalených čílskych baníkov je výnimočný z mnohých hľadísk. Napriek vážnosti situácie, všetci prežili. Počas dlhej doby čakania na záchranu vyšlo najavo mnoho zaujímavostí z ich životov (a teraz nemám na mysli len milenky), ale hlavne ukázali, že keď ľudia chcú, tak dokážu aj nemožné. Posolstvo ich príbehu tak ostane aktuálnym ešte dlho potom, čo sa z tejto udalosti stane “len” legendárny banský príbeh. (viac info)

Ak nemáte radi českého spisovateľa Pavla Frýborta, tak to znamená, že ste pravdepodobne nečítali jeho skvelú tetralógiu románov o vekslákovi Michalovi Najmanovi. Výborné romány, ktoré zachytili “podnikateľské aktivity” vekslákov a neskôr aj ich následné prispôsobenie novým, kapitalistickým podmienkam, patria stále k tomu najlepšiemu, čo bolo na túto tému napísané. Pavel Frýbort sa však nebojí ísť ešte ďalej. V najnovšom románe Agentura opisuje, akým spôsobom sa vyhrávajú voľby, aké sú praktiky novodobých milionárov a čo všetko môže stáť za sociálnymi a rasovými nepokojmi. Na pozadí príbehu radového zamestnanca agentúry, ktorý dostane na pohľad nevinnú zákazku riadenia volieb v stredne veľkom českom mestečku, sa odohrá strhujúci príbeh, ktorému nechýba spád a napätie akčných filmov, ale ani pocit mrazenia na chrbte, keď si uvedomíme, že toto všetko sa naozaj a každý deň deje. (viac info)

Minulý týždeň vyšiel v denníku SME výborný článok o steampunku a zhodou okolností máme vzápätí medzi novinkami dokonalého predstaviteľa tohto žánru. Leviatan je príbehom o prvej svetovej vojne. Ale pripravte sa na trochu inú lekciu z dejín, než akú si pamätáte zo školy. Svet je rozdelený na dva tábory. Na jednej strane stoja Darwinisti, ktorí prenikli do tajomstva úpravy DNA a vyšľachtili zvieratá, ktoré sú dokonalé bojové stroje. Opačný tábor sa skladá z hm… “Rachoťákov” (ach, tá česká prekladateľská škola…), ktorí sú nadšení prívrženci pary, mechaniky a ozubených kolies, z ktorých vyrobili čo? Presne tak! Bojové stroje! Vojna sa môže začať. A to všetko kvôli zatajenému synovi arcivojvodu Františka Ferdinanda, ktorý je na úteku pred vrahmi, ktorý zabili jeho otca. (viac info)

Väčšina žien má o svojom životnom šťastí pomerne jasnú predstavu. Nájsť svoju životnú lásku, vydať sa a vychovať deti v krásnom dome v pokojnom prostredí, kde im bude spolu dobre až na veky vekov. Málokedy sa však zamyslia nad tým, ako to funguje v skutočnosti. Deti sú fajn, ale porozprávať sa s nimi dá až tak 15 rokov po narodení (a to práve odmietajú komunikovať s rodičmi), pokojné prostredie znamená, že široko-ďaleko nie je žiadna zábava, ani ľudia. A milovaný drahý je večne v práci, aby celú tú parádu dokázal uživiť. Niet divu, že mnoho manželiek je nas***ých! Ale len máloktorá založí ich klub! Hlavná hrdinka románu Klub nas***ých rodičů to však spravila a prvé reakcie na seba nenechali dlho čakať. 🙂 (viac info)

Stačí povedať autobiografia Ozzieho a je všetko jasné. Spevák, ktorý sa preslávil ako líder skupiny Black Sabbath, potvrdil svoj talent aj na sólovej dráhe. V čase, kedy sa už cítil starý na odkusovanie hláv netopierov počas koncertov sa rozhodol, že jeho rodinnému životu najviac pomôže, keď si do bytu nechajú nainštalovať videokamery, ktoré budú ich súkromný život prenášať miliónom divákov. Reality show Osbournes mala fenomenálny úspech. Napriek tomu, že v poslednom čase sa aj legendárny Ozzie upokojil, je jasné, že veru mal o čom písať. 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂