blog

Knižné tipy: Nový Matkin, Dán, aj Sapkowski!

pondelok 28. marca 2011 00:01
Po 28.03. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.
Ani sa nenazdáme a bude tu nová kniha od Maxima E. Matkina! Jej hrdinom je človek, s akým sme sa v jeho románoch ešte nestretli. Je to človek, ktorý vám bez problémov nájde lásku cez internet. Pomôže vám dostať sa cez esemesky k niekomu do postele. Napíše za vás list s prosbou o odpustenie a bude vám odpustené. Vymyslí za vás žiadosť o ruku. Pripraví originálne prípitky či duchaplné statusy na Facebook. Je to človek, ktorý väčšinu času trávi v obnosenom župane v dokonalo upratanom byte, má kávu, whisky a dobré pripojenie na internet. Má talent a depresie. Má aj sex a peniaze, ale nie toľko, koľko by si zaslúžil. Na lásku už nečaká a nenávisťou nestráca čas. A nie vždy otvára, keď mu zazvoníte. Už sa neviem dočkať, kedy vstúpim do jeho podivného sveta… 🙂 (viac info)
V najnovšom románe Dominika Dána sa opäť stretneme nielen s vraždárskou partiou okolo Krauza a Chosého, ale aj s hlavným hrdinom románu Cela číslo 17 – matematickým géniom Puskailerom. Toho naši detektívi v minulom príbehu zbavili obvinenia z vraždy, ktorú nespáchal a pustili z väzenia. Mal šťastie, že detektívi z oddelenia vrážd mu uverili a celý prípad vyriešili. Písal sa rok 1999. Vlastne sa iba začínal, a osud tak chcel, že po tvrdej drine detektívov nečakal zaslúžený odpočinok, ale už v deň prepustenia profesora z väznice začal sa nový prípad a nový príbeh, ktorý sa neočakávanou brutalitou a nechutnosťou vryl do pamäti každému policajtovi, čo bol nablízku. Celé sa to začalo tým, že sa bacharom z väznice, kde si Puskailer odpykával svoj trest, stratila kolegyňa… (viac info)

Neviem, či je to len môj mylný dojem, ale v poslednom čase sa mi zdá, že slovenské vydavateľstvá stále viac a viac objavujú aj európsku literatúru. Čo sa dá samozrejme len s vďakou kvitovať. Dokonalým príkladom budiž napríklad slovenský preklad veľmi silného románu francúzskej spisovateľky Marguax Fragosovej s názvom, ktorý rozhodne nenaznačuje o čom kniha naozaj je. Román Tiger, tiger je autobiografickým príbehom samotnej autorky, ktorá sa v siedmich rokoch zoznámi s Petrom Curranom, 51-ročným mužom, ktorý sa ujme role jej kamaráta, otca a… milenca. Táto kniha je vypovedaným svedectvom o tom, o čom sa dozvedáme len neradi. Je o jednom prípade pedofílie. Jednom z tisícok, o ktorých nevieme. A mali by sme… (viac info)

Netuším, či poznáte seriál, ktorý sa na Slovensku vysiela (vysielal?) pod názvom Vtierka Castle, ale áno, tak vám asi netreba viac hovoriť. Jeho hlavným hrdinom je Richard Castle, mimoriadne úspešný autor detektívok, ktorý hľadá inšpiráciu pre svoje knihy v skutočných zločinoch, ktoré pomáha riešiť NY polícii. A hlavnou hrdinkou jeho kníh nie je nikto iný ako práve detektívka Nikky Heatová. A teraz máme k dispozícii knihu, ktorú “napísal” Richard Castle. No dobre, možno nie tak úplne, ale jedno je isté – producenti seriálu úzko spolupracujú s takými menami ako Michael Connelly alebo James Patterson, takže táto detektívka si určite zaslúži nemalú mieru pozornosti. (viac info)

Ak máte radi fantasy literatúru, potom vám určite netreba predstavovať meno Andrzej Sapkowski. Autor legendárnej fantasy ságy Zaklínač a nemenej úspešnej husitskej trilógie sa tentoraz pustil do žánru, aký tu snáď ešte ani nebol. Jeho najnovší román Zmije sa dá asi najvýstižnejšie opísať ako military fantasy. Presne tak. Akokoľvek divne to znie, je to tak. Dej sa odohráva v 80-tych rokoch v Afganistane, kedy sem chodili na hromadné “výlety” celé oddiely sovietskych jednotiek. A práve jeden z rádových vojakov Sovietskej armády je aj hlavným hrdinom tohto zaujímavého románu. Andrzej Sapkowski síce do Bratislavy nakoniec doraziť nemohol, ale jeho kniha to zvládla, tak na ňu nezabudnite! 🙂 (viac info)

No… Nech už si o bývalom americkom prezidentovi Georgovi W. Bushovi myslíte čokoľvek, nedá sa mu uprieť, že jeho funkčné obdobie prebiehalo v skutočne turbulentných časoch. Aj keď mnohí tvrdia, že na tom mal nemalý podiel aj on sám a jeho rozhodnutia. Ak vás zaujíma jeho pohľad, jeho myšlienkové pochody a dôvody, prečo sa rozhodol, ako sa rozhodol, potom by ste si určite mali prečítať jeho pamäti, ktoré sa v USA stali jednou z najúspešnejších politických kníh v histórií. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂