blog

Literárna revue s Dadom Nagyom (4.3.2011)

piatok 4. marca 2011 17:42
Pi 4.03. 2011 17:42

Každý druhý týždeň vám prinášame ďalší diel Literárnej revue so známym slovenským moderátorom, odborníkom na literatúru, ale hlavne milovníkom dobrých kníh – Dadom Nagyom.

Ak práve máte čas a chuť užiť si príjemný zimný večer v spoločnosti rozhlasovej relácie, v nasledujúcich päťdesiatich piatich minútach vás čaká Literárna revue rádia Slovensko – dnes venovaná mačkám. Minule som síce spomínal, že zvierací diapazón súťažných ukážok bude o niečo širší, ale mačky v literatúre boli natoľko expanzívne, že sa im nedalo nevenovať celú reláciu.

Začnem ukážkou z jedného z najlepších ruských satirických románov 20. storočia. Áno, je to Michail Bulgakov a román Majster a Margaréta. Druhá dnešná mačacia ukážka pochádza z románu autora, v diele ktorého sa mačky vyskytujú veľmi často. Haruki Murakami ich má jednoducho rád, a tak niet divu, že okolo mačky sa točí aj zápletka jeho Kroniky vtáčika na kľúčik.  No a na záver si dáme ukážku z rozprávkovej knihy O čajke a mačke, ktorá ju naučila lietať od súčasného čilského autora Luisa Sepulvéda. Okrem mačacích ukážok vás dnes čaká aj hosť – básnik Ján Litvák – autor novej zbierky Básne prané v studenej vode. Na záver si ešte prečítame vaše maily a reláciou vás budú sprevádzať piesne poľskej džezovej divy Anny Marie Jopek.

Príjemné počúvanie vám želajú Vladimír Beňa,Dado Nagy a Martinus.sk. 🙂

[powerpress]

Tento diel Literárnej revue bol pôvodne odvysielaný 11.2.2011.

Vypočujte si aj ďalšie diely Literárnej revue s Dadom Nagyom. Všetky uverejnené diely nájdete TU.