blog

Twitter oslavuje piate narodeniny a píše dejiny. Je najvyšší čas pridať sa! :-)

streda 23. marca 2011 06:03
St 23.03. 2011 06:03

Druhá najznámejšia sieť na svete Twitter oslavovala tento týždeň svoje piate narodeniny. V priebehu tohto krátkeho obdobia sa jej podarilo vyšvihnúť na celosvetový fenomén, ktorý dosahuje stále väčšiu a väčšiu popularitu. Každý mesiac ho navštívi viac ako 180 miliónov unikátnych návštevníkov a každý deň sa k nim pridá 300 tisíc nových. Twitter už začal ovplyvňovať aj také zásadné momenty v dejinách, ako sú revolúcie. O významnej úlohe, ktorú Twitter zohral pri egyptskej revolúcii svedčí aj pripravovaná publikácia Tweety z Tahriru.

Keď 21. marca 2006 uverejnil Jack Dorsey, zakladateľ Twitteru, svoj prvý post (tzv. tweet), asi netušil, aký fenomén sa práve rozbehol. Služba, ktorej pôvodný názov bol Twttr mala otrasné zelené logo a správy mohli byť ľubovoľne dlhé. O necelý rok neskôr prišlo k premenovaniu na Twitter a spolu s názvom sa (našťastie) zmenilo aj logo. Vďaka obrovským účtom za SMSky sa zakladatelia rozhodli obmedziť každú správu na 140 znakov.  Twitter dostal podobu, v akej ho poznáme až doteraz.

Pozrite si video, ktorým Twitter oslávil svoje piate narodeniny:

“Človek môže zmeniť svet so 140 znakmi.”

Mnohí ľudia považujú Twitter za vykastrovanú verziu Facebooku. Jeho striktné obmedzenie na jednej strane (každá správa môže mať maximálne 140 znakov) a otvorenosť na strane druhej (posty sú primárne nastavené ako viditeľné pre všetkých) mu však umožnili stať sa tým, čím Facebook nikdy nebude. Nástrojom, ktorý umožňuje zdieľať obrovské množstvo správ a sledovať záujmy stoviek až tisícov ľudí bez toho, aby mal človek pocit, že im “lezie do obývačky”. Svoje Twitter konto má prakticky každá celebrita, svetový (!) politik a väčšina uznávaných odborníkov z každej oblasti. Na Twitteri samozrejme nájdete aj konto vášho najobľúbenejšieho kníhkupectva @martinus_sk, ktoré tiež oslavuje významný míľnik. Práve v týchto chvíľach dosahujeme magické číslo tisíc “followerov”. Pridajte sa medzi nás! 🙂

 

Jednotlivé posty (čiže tweety) na Twitteri sú krátke, výstižné a tým pádom ich môže byť veľa, bez pocitu zahltenia informáciami. Vďaka kľúčovým slovám (tzv. hashtag označené vždy znakom #) sa dá ľahko a prehľadne orientovať aj v témach, o ktorých chcete vedieť viac. Alebo sa môžete spoľahnúť na agregátory správ z určitej oblasti. Napríklad slovenská stránka Oknihach.sk vám umožní ľahko a efektívne zistiť, o akých knihách a knižných novinkách sa bavia slovenskí a českí “twitteristi”. Stačí kliknúť TU a okamžite sa dozviete všetko zaujímavé. Bez registrácie, bez nutnosti čokoľvek vyplňovať.

Sociálna revolúcia. Doslova.

V januári 2011 sa v Egypte potvrdilo, že význam Twitteru stúpa každý deň. To, čo začalo ako nenápadný a neorganizovaný protest proti egyptskému prezidentovi Husní Mubarakovi, sa práve vďaka spontánnym tweetom protestantov rýchlo rozšírilo na celoegyptskú revolúciu, ktorá v priebehu pár týždňov zvrhla režim prezidenta, vládnuceho v krajine dlhých 30 rokov. Žurnalisti, revolucionári, ale aj obyčajní ľudia tweetovali o svojich pocitoch, postrehoch a myšlienkach. Koordinovali svoje akcie, dodávali si odvahu aj vôľu vydržať. A celý svet ich so zatajeným dychom počúval (či skôr čítal).

A práve výber tweetov Alexa Nunnsa, britského novinára a Nadie Idle, obyvateľky mesta Cairo, ktorí zažili a zachytili revolúciu v podobe tweetov od jej počiatku, tvoria jadro knihy Tweety z Tahriru. Okrem nich sa na obsahu podieľa aj ďalších 50 obyvateľov Egypta, či už krátkymi správami plnými emócií a odhodlania, alebo fotkami, narýchlo odfotenými pomocou mobilných telefónov, ktoré dotvárajú atmosféru knihy.

Kniha Tweety z Tahriru je prvou lastovičkou, ktorá dokumentuje silu a vplyv sociálnych médií na ľudské životy v priam historickom merítku. Ako povedal Alec Ross, poradca Hillary Clintonovej v oblasti inovácií: “Sociálne médiá nespôsobili revolúciu, ale mali tri dôležite dopady: urýchlili vytvorenie masového hnutia, umocnili slabé putá medzi ľuďmi a rovnomerne rozložili vodcovstvo pozdĺž celej siete.” Zdá sa, že nás čaká nová kapitola dejín. Kapitola, písaná (aj) sociálnymi sieťami.

Zdroj: bitrebels.com / forbes.com

Ste na Twitteri? Potom by ste určite mali sledovať @martinus_sk! Najnovšie správy zo sveta kníh, informácie o novinkách, zo zákulisia Martinusu, ale aj špeciálne akcie len pre Twitteristov (Pssst! :-)), to všetko vás čaká na našom twitter konte. 🙂 Nech sa páči, nájdete nás priamo TU!

Nemáte Twitter, ale chcete vedieť, o akých knihách ľudia hovoria? Aké knihy “frčia”? Potom navštívte našu stránku Oknihach.sk! Každodenná dávka tých najnovších “klebiet” o knihách a všetkom, čo s nimi súvisí. Stačí kliknúť TU. 🙂

Zaujímavé linky:

Česká kniha o pozitívnom vplyve vína na zdravie je druhou najlepšou na svete

V Británii rozdali cez víkend milión kníh. Britský Knihobežník sa môže začať. :-)

Neodmietajte mladých autorov! Nikdy neviete, či to nie je Tim Burton…

Charlie Sheen píše memoáre za desať miliónov. Aspoň si to myslí…

Česká národní knihovna zdigitalizuje svoje zbierky s pomocou Google. Slovenská sa spolieha na vlastné sily.