blog

DVD tipy: Habbermanův mlýn, Miloš Forman a tretí Let’s Dance

streda 20. apríla 2011 00:01
St 20.04. 2011 00:01
Niekto má rád komédiu, niekto holduje drámam. Niekoho poteší romantický film plný objatí a sĺz, inému stačí veľa výbuchov a krvi. Skrátka, každý sme iný, no jedno máme rovnaké – chceme, aby film, ktorý pozeráme, stál za to. Keďže každý týždeň vychádzajú nové a nové snímky, je ľahké stratiť sa v ponuke. Naša rubrika DVD novinky vyberie tie najzaujímavejšie filmy pre každého.
Legendárny režisér Juraj Herz sa rozhodol otvoriť jednu z najkontroverznejších kapitol českých dejín, povojnový odsun Nemcov, pri ktorom sa spravodlivý hnev často miešal s tými najnižšími pudmi. Príbeh Habermannovho mlyna, zakladajúci sa na skutočných udalostiach, sa odohráva v malej dedine v Sudetoch medzi roky 1938 a 1945. Jednou z obetí dejín mal byť i bohatý nemecký podnikateľ August Habermann a jeho najbližší priateľ Březina. Šialená doba dostihne Habermanna i napriek tomu, že bez predsudkov dával prácu Čechom i Nemcom a odmietal sa celkom podriadiť nacistickej ideológii. Pri voľbe z dvoch možností, z ktorých ani jedna nie je dobrá, učiní rozhodnutie, ktoré sa stane zámienkou k tomu, aby sa bezprostredne po vojne stal hlavným cieľom na zozname „českých vlastencov“, z ktorých väčšinu tvoria jeho bývalí chránenci. Samozvaným sudcom a katom ide ale skôr o jeho majetok než o spravodlivosť. Dokáže pred nimi Habermann zachrániť aspoň ženu a dieťa? (viac info)
Michael Douglas v réžií Dannyho DeVita. Barbara a Oliver Roseovci sú dokonale šťastní. Majú dve deti, veľký dom, všetko je krásne, ale zrazu… Barbara si vymyslí, že sa chce rozísť. A Oliverovi nechce nechať ani kúsok ich krásneho domu. To, samozrejme, on nemôže dopustiť! A tak si navzájom likvidujú autá, zabíjajú domáce zvieratá a ani fyzické násilie im nie je cudzie. Čierna komédia o tom, čo všetko sa môže stať dvom manželom… (viac info)
Jeden z najlepších filmov všetkých čias. Legendárny hudobník, ktorého život a smrť sa samy stali legendou. Prekročil rámec svojej doby a svojím nekonvenčným správaním vyvolal množstvo sporov, rovnako ako svojím talentom. Wolfgang Amadeus Mozart a jeho príbeh očami režiséra Miloše Formana. Salieri, bývalý dvorný skladateľ na viedenskom cisárskom dvore spomína, ako sa zmenil jeho život, keď doň vstúpil mladý bláznivý hudobník oplývajúci talentom, ktorým zatienil všetkých ostatných. Z rozhorčenia sa stáva nenávisť, ktorá možno vyústi do vraždy… (viac info)
Vo svete hudby sa posunieme do prítomnosti. A spojíme ho so svetom tanca. Prichádza tretie pokračovanie úspešnej série Let’s Dance. Luke je sirota, streetový tanečník, ktorý sa zúfalo snaží vyhnúť vysťahovaniu z jediného domova: starého skladiska v New Yorku, ktoré je rajom pre mladých tanečníkov z celého sveta. Táto de facto rodina má tanečnú skupinu House of Pirates. Aby skupina prežila, musí poraziť svojich dlhoročných rivalov, House of Samurai, v blížiacej sa súťaži World Jam Competition, kde najlepšie tímy z celého sveta súperia o obrovskú finančnú odmenu. Luke v rôznych undergroundových tanečných scénach v meste hľadá nové talenty, ktoré pomôžu Pirátom vyhrať. Nakoniec nájde presne dvoch tanečníkov, ktorých potrebuje: Natalie, tajomnú streetovú tanečnicu a Moosa, komediálneho tanečníka z druhého dielu filmu, ktorý je teraz v prvom ročníku na New York University. Natalie má tajomstvo, o ktorom Luke nevie, a ktoré môže zničiť ich začínajúcu romancu a všetko, čo Piráti vybudovali. Piráti dajú dohromady úžasnú tanečnú zostavu, ktorú im ale Samuraji ukradnú. Ako sa čas kráti, Moose sa obráti na svoju starú skupinu MSA o pomoc. Budú Piráti a MSA schopní dať dohromady nové tanečné číslo na poslednú chvíľu? A bude to dosť dobré, aby porazili najlepších streetových tanečníkov sveta?(viac info)
Vietnam 1967. Mladý neskúsený študent Chris Taylor (Charlie Sheen) je pridelený k tridsaťčlennej pechotnej jednotke. Z mladíkov sa ale stávajú šelmy – príkazy, ktoré dostali, sú neľútostné – vyhľadať nepriateľa a zabiť. Keď jeden z nich, Barnes, zabíja nevinnú roľníkovu ženu, jeho spolubojovník Elias mu prisahá vojenský súd. Elias je ale krátko na to zabitý. Jediný Chris videl, čo sa stalo – smrť Eliasa nespôsobili Vietnamci, ale Barnes. Neľútostný boj je na spadnutie. (viac info)