blog

Knižné tipy: Tí najlepší z najlepších

pondelok 11. apríla 2011 00:01
Po 11.04. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Ak máte chuť na kvalitný slovenský román, potom by ste určite nemali prehliadnuť novinku Veroniky Šikulovej. V autobiograficky motivovanom románe Miesta v sieti sa autorka sústreďuje na osudy troch žien jednej rodiny, starej mamy Jolany, jej dcéry Alice a vnučky Verony, ktorá sa pohľadom na ich smutné, no statočné životy snaží vyrovnať so svojimi smútkami a zmätkami a nájsť vďaka nim svoje „miesto v sieťach” a rovnováhu v sebe. Jej rozprávanie sprítomňuje nielen farby, vône a chute, rôzne postavy a postavičky sveta, ktorý je dávno preč, ale hovorí aj o menších a väčších ľudských tragédiách aj zásahoch kolobehu dejín ako vojna alebo totalitná moc. (viac info)

Že ešte stále nemáte dosť upírov? Alebo naopak – lacné romantické romániky s ulepene krásnymi nemŕtvymi vám už lezú krkom? Potom by ste určite mali siahnuť po jednej z najlepších upírskych ság, aké boli kedy napísané. Séria Pravá krv už dosiahla úspech prakticky na celom svete. V druhej časti svetového bestselleru spisovateľky Charlaine Harrisovej sa Sookie stretne s ďalšími nadprirodzenými bytosťami, niekoľkokrát sa ocitne len krôčik od smrti a dozvie sa ďalšie podrobnosti zo života upírov. Pretože žiť s upírom zahŕňa okrem špičkového sexu aj isté nepríjemnosti… (viac info)
Tim Powers patrí medzi autorov, ktorých meno niečo povie asi len fanúšikom scifi a fantasy literatúry. A je to večná škoda. Jeho diela sa síce nikdy nevzdávajú tohto žánrového zamerania, ale to nič nemení na tom, že Tim patrí medzi najtalentovanejších autorov, ktorí sa kedy rozhodli napísať knihu. Každý, kto čítal aspoň skvelé fantasy Stáčení temného piva mi dá určite za pravdu. A iný nie je ani sci-fi román Tři dny do nikdy, v ktorom sa sústreďuje na dejiny, ako sa mohli stať. Albert Einstein totiž nevymyslel len atómovú bombu, on prišiel aj na princíp oveľa, oveľa horšej zbrane. Našťastie si jej tajomstvo nechal pre seba. Ale ako to už býva, temné tajomstvá majú tendenciu vyplávať na povrch. A to spravidla v tých najmenej vhodných okamžikoch. (viac info)

Ak nepoznáte meno Raymond Chandler, tak ste asi nikdy v živote nečítali detektívku. Raymond je totiž literárnym otcom najslávnejšieho súkromného detektíva, ikony a vzoru, ktorý už všetci iba napodobňovali. A práve román Hluboký spánek je vôbec prvým príbehom, v ktorom sa nám predstaví Phillip Marlowe – sarkastický súkromný detektív so slabosťou na whisky, cigary a ženy. Ak si chcete aj vy vychutnať nádhernú noir atmosféru Ameriky 40.-tych rokov, potom nemáte dôvod váhať. 🙂 (viac info)

Cestopisy mám rád. A obzvlášť také, ktoré sa niečím vymykajú zo šedého priemeru celebrity, ktorá niekam odcestuje, pofotí a napíše, aké to tam majú ťažké, ale krásne. A presne takou výnimkou sú aj zápisky Lenky Procházkovej, ktorá po smrti svojho otca objavila jeho cestovateľský denník, v ktorom opisoval Kubu spred päťdesiatich rokov. Lenku uchvátil natoľko, že v roku 2010 sa sama vybrala na Kubu s jediným cieľom a pevným odhodlaním – stretnúť sa s Fidelom Castrom. Vznikol tak fascinujúci cestopis a román, ktorý opisuje súčasnú Kubu na pokraji zmien, ktoré mnohí očakávajú, ale všetci sa ich vlastne boja. (viac info)
A na záver dobrá správa! Ak ste ešte nečítali Murakamiho zbierku esejí o behaní, tak vydržte! Už za necelé dva mesiace (echm…) si budete môcť prečítať slovenské vydanie! Áno, vychádza podstatne neskôr ako to české, ale ak chceme mať viac slovenských vydaní, tak sa ich oplatí podporiť kúpou, no nie? 😉 Zatiaľ si môžete prečítať moju recenziu tejto svojráznej knižky, ktorú nájdete TU. A pripraviť  si bežecké tenisky! Táto kniha je neuveriteľný motivátor! 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂