blog

Fanúšikovia fantasy a sci-fi si nechávajú chirurgicky upraviť uši, aby sa podobali svojim hrdinom

piatok 27. mája 2011 00:01
Pi 27.05. 2011 00:01

Ako veľmi sa vám páči vaša najobľúbenejšia kniha alebo film? Čo všetko by ste boli ochotní spraviť, aby ste sa podobali jej hlavným hrdinom? Kým rôzne stretnutia fanúšikov, ktorí sa prezliekajú do kostýmov svojich obľúbených postáv sú známe po celom svete, v americkej Arizone postúpili niektorí nadšenci na vyšší stupeň a to pomocou plastickej chirurgie. Žiaľ, inak sa jednoducho k špicatým ušiam dostať nedá a nedá! 🙂

Čo majú spoločné elfovia z Pána prsteňov, modrí domorodci z Avatara a Spock zo Star Treku? Presne tak! Špicaté uši! Ťažko povedať, kde a prečo vznikla tradícia špicatých uší ako znaku elfov a škriatkov, ale jedno je isté, ľudia sa s nimi bežne nerodia. Našťastie tu máme modernú medicínu, ktorá nám už pomohlo k hladkým nohám, väčším prsiam a napuchnutým perám. A teraz je tu najnovšia móda – odborník vám zlomí a rozreže ucho, potom ho umne opäť spojí a máme elfa ako vyšitého!

600 dolárov + bolesť  + riziko = špicaté uši

Celý špás stojí 600 dolárov za obidve uši a jeho autorom je vychýrený “umelec modifikácií tela” Steve Haworth z Phoenixu v Arizone, ktorého názor na tieto zmeny je jasný:  “Je veľa ľudí, ktorí majú svoju vnútornú víziu samých seba, ktorú chcú prezentovať aj navonok. Som šťastný, že som umelcom, ktorý im to dokáže umožniť.” Čo však už Steve zabúda povedať je, že táto “vonkajšia prezentácia vnútorného ja” má aj svoje nedostatky. Steve nie je doktor, preto má zakázané používať narkózu alebo anestetiká. Celá operácia tak síce trvá necelých dvadsať minúť, ale pacientovi sa pravdepodobne zdá, že to je celá večnosť. Ani tam však problémy nekončia.

Ako hovorí  Arthur W. Perry, autor knihy Straight Talk About Cosmetic Surgery (Bez servítky o plastickej chirurgii): “Hlavným nebezpečenstvom je riziko úplného zdeformovania ucha, ktoré môže nastať veľmi ľahko. A potom samozrejme infekcia ucha, ktorá ho dokáže zničiť v priebehu pár dní.” Ani s prípadnou nápravou by to vôbec nebolo jednoduché: “Je veľmi ťažké, často priam nemožné, plne zrekonštruovať ucho tak, aby vyzeralo pekne.”

“Keď to som proste ja!”

Ani bolesť a množstvo rizík však neodradí niektorých fanúšikov od toho, aby bolestivý zákrok podstúpili. Jordan Houtzová, ktorá si dala spraviť efektné elfské uši, hovorí: “O operácii som intenzívne rozmýšľala viac ako 18 mesiacov, pretože som vedela, že ma zmení navždy. Bolo to jednoducho niečo, o čom som si myslela, že to bude fascinujúce. Nešla by som tak ďaleko, aby som sa označila za “trekkieho” (nadšený fanúšik Star Treku), ale Pán prsteňov – všetko, čo sa týka sci-fi, to sa jednoducho hodí k mojej osobnosti. Je to niečo, čo ak máte, tak to tam je navždy.”

Ešte pred pár rokmi sa bralo tetovanie ako závažné životné rozhodnutie, ktoré sa nám bude pripomínať celý život. Chirurgická úprava uší je samozrejme ešte o úroveň vyššie, ale otázka asi stojí inak. Čo všetko sme ochotní spraviť preto, aby sme vyjadrili príslušnosť k svojej záujmovej skupine? A ako bude asi Jordan vysvetľovať svoje špicaté uši svojim deťom? 🙂

PS: Video je po anglicky, ale už len tie zábery stoja za to:

Zdroj: ABC News

Zaujímavé linky:

Amazon pripravuje podporu formátu EPUB na čítačkách Kindle

Prestížnu medzinárodnú Man Bookerovu cenu získal Philip Roth

Stephenie Meyerová si chce oddýchnuť od upírov. Vrhne sa na fantasy a morské panny.

Nový prípad Sherlocka Holmesa vyjde 106 rokov po smrti jeho autora

Legendárny mafiánsky román Krstný otec sa dočká pokračovania