blog

Hostina kníh v Prahe

utorok 24. mája 2011 00:01
Ut 24.05. 2011 00:01

Pražský veľtrh Svět knihy je najvýhodnejšia alternatíva pre každého milovníka knihy v rámci stredoeurópskeho regiónu. Jazyková príbuznosť, výrazne nižšie náklady na vstupné a pobyt, priateľské prostredie robia návštevu v časoch federálnych reality show príjemnú alternatívu kultúrneho spolužitia. Akcia sa konala od štvrtku 12. mája do nedele 15. mája v budove Priemyslového paláca v pražskom komplexe Výstavište. Predstavili sa na nej vystavovatelia zo 47 krajín a všetky najvýznamnejšie české vydavateľstvá.

Čestní hostia a sloboda slova

Čestným hosťom tohto ročníka bola Saudská Arábia, ktorá sa prezentovala v ústrednej časti  paláca honosným stánkom so zmenšeninami kráľovského paláca a posvätnej Mekky plus stanom ako z rozprávky Tisíc a jednej noci pred budovou. Samotný fakt udelenia štatútu čestného hosťa tejto orientálnej krajine bolo neskôr kritizované britskou organizáciou Index on Censorship s ohľadom na potláčanie slobody prejavu v Saudskej Arábii. Praha ale nebola jediná, ktorá za posledné roky udelila štátu čestného hosťa krajine, kde sa vyskytovali represie voči spisovateľom. Frankfurt pred dvomi rokmi hostil Čínu a Londýn zas Rusko. Riaditeľka festivalu preto logicky odmietla kritiku a iba priznala smútok z toho, že sa návštevníci mali možnosť stretnúť len s jediným saudskoarabským spisovateľom. Nemali ale dosah na to, aby ich prišlo viac.

Skutočné celebrity sú veľmi príjemní ľudia

Svet kníh pre svoju zmysluplnú existenciu potrebuje autorov a čitateľov, až potom je možné čokoľvek predávať. V Prahe si to dobre uvedomujú a návštevník pri pohľade na program musel neraz stáť pred bolestivým rébusom, ktorej celebrite alebo prednáške či čítaniu dá prednosť. Na autogramiádach alebo besedách bolo možné stretnúť napríklad českého prezidenta Václava Klausa s dostatkom pier na podpis, autora českého bestselleru 2010 Biomanželka Michala Viewegha ale aj pop hviezdu doby socialistickej, speváčku Hanu Zagorovú. Veľmi príjemná bola tiež beseda s francúzskym spisovateľom Laurentom Binetom autorom knihy o Reinhardovi Heydrichovi HHhH. A neopakovateľnou bola zrejme autogramiáda výtvarníka Adolfa Borna a cestovateľa Miroslava Zikmunda, ktorí už  vstúpili do deviatej dekády svojho života.

Legendárny cestovateľ prekvapil určite mnohých faktom, že dnešný boom 3D fotografii a filmov predpovedali už v Československu v 50-tych rokoch a vyzbrojili ich na cestu za ľudožrútmi fotoaparátmi špeciálnymi upravenými na steoreoskopické zábery. Boli to v skutočnosti dva Flexarety na rámikoch vzdialené od seba na šírku očí, ktoré fotili v rovnaký okamih. Napriek vysokému veku obe legendy ochotne a s úsmevom dlhé minúty podpisovali knižky a fotografovali sa so svojimi obdivovateľmi.

Veľkou prednosťou pražského veľtrhu sú okrem stretnutí s vysokoatraktívnymi hosťami besedy so začínajúcimi alebo menej známymi autormi v menších salónoch. V blízkom kontakte s autorom sa dá debatovať omnoho voľnejšie ako v prítomnosti pár sto divákov, kde moderátor tŕpne, čo pri otázke z publika vylezie.

Krst kníh a židovský humor

Čo by to bolo za sviatok knihy, ak by sa na ňom neuviedli do života nové knihy. Zrejme najvýznamnejším počin v tomto smere bolo kompletný preklad diela Williama Shakespeara Martinom Hilským v 1680 stranovom zväzku  vo vydavateľstve Academia. Dielu venoval vyše dvadsaťpäť rokov života a kopíruje tzv. prvé folio, kolekciu všetkých dramatikových hier, vydaných v roku 1623. Na otázku či táto biblia všetkých shakespearofilov bude aj komerčne úspešná prekladateľ trefne skonštatoval, že sa nedá zobrať do metra.

Kým sa na výstave krstili knihy, pričom tento výraz vyvoláva nevôľu zo strany cirkevných predstaviteľov v pavilóne Izraela s tým nemali najmenší problém a dvaja rabíni vykonali  obriezku vydania anglicko-českej knihy anekdot Chucpedie odstrihnutím rožkov.

Stretnutie s knihami – Přijela pouť

Je na škodu pre návštevníka, že pražská akcia je podobne ako bratislavská Bibliotéka chápaná zo strany vystavovateľov ako veľtrh. Samozrejme akciové ceny potešia, dokonca aj skutočnosť, že v niektorých stánkoch môžete platiť kartou a vyhnete sa tak nutnosti meniť vyšší obnos peňazí. Skutočný dotyk s knihou na aký je zvyknutý človek povedzme z Frankfurtu sa konal paradoxne len v stánku Slovenska. Ľudia si tam mohli posedieť, čítať z vystavených kníh a porozprávať s hosteskami. Čo je ďalší problém.

Krásne dievčatá síce oslňovali za pultmi, ale v okamihu ak mal človek nejakú konkrétnejšiu prípadne odbornejšiu otázku bol problém. Na druhej strane ale treba povedať, že vždy za seba dokázali nájsť „náhradu“ v podobe kvalifikovaného zástupcu firmy alebo vydavateľstva. Titul šialene smutnej personalizácie celej výstavy ale jednoznačne vyhrala živá Barbie v stánku Egmont. Najväčší nápor na veľtrhu bol v sobotu poobede. V víkendovej špičke pri neustálom oznamovaní autogramiád a besied, človek skutočne už len čakal, kedy sa z reproduktorov ozve známy hit Karla Gotta: „Přijela pouť a lidí proud zaplnil na návsi kdejakej kout“.  Paradoxne v nedeľu dopoludnia bolo všade poloprázdno.

Praktické rady do budúcna

Ak sa na budúci rok rozhodnete navštíviť Svět knihy a budete mať možnosť ostať v Prahe viac ako jeden deň rozhodne sa oplatí kúpiť permanentku, ktorá stála tento rok 200 Kč (cca 8 €), kým denný lístok 100 Kč (cca 4 €). Na dopravu k výstavisku v Holešoviciach potrebujete dva prestupné lístky, aktuálne v hodnote 26 Kč kus (cca 1,1 €). V bufetoch sa dalo najesť do 100 Kč a káva vyšla do 40 Kč. Zľavy na knihy sa v priemere pohybovali okolo 50 Kč. Niektoré vydavateľstvá ich ponúkali hneď pri vchode. Pri nákupe troch kníh bol tak návštevník už fakticky ziskový.

A na záver Svět knihy 2011 v číslach:

počet účinkujúcich: 480 (54 zahraničných)
počet udalostí celkovo: 403
počet výstav: 22
počet filmových predstavení: 38
počet divadelných predstavení: 7
počet vystavovateľov: 322
počet stánkov: 211
plocha: 3.016 m?
počet registrovaných odborných návštevníkov: 665
počet akreditovaných novinárov: 496 (98 zahraničných)
počet návštěvníkov: 38.000
počet zemí a regiónov (vystavovatelia a hostia) : 47

 

 

Zaujímavé linky:

Bibliotéka 2010: Deň po…

Frankfurtský veľtrh alebo ako prežiť pobyt v knižnom raji

Amazon pripravuje podporu formátu EPUB na čítačkách Kindle

Prestížnu medzinárodnú Man Bookerovu cenu získal Philip Roth

Stephenie Meyerová si chce oddýchnuť od upírov. Vrhne sa na fantasy a morské panny.

Nový prípad Sherlocka Holmesa vyjde 106 rokov po smrti jeho autora