blog

Knižné tipy: Na vlnách fantázie

pondelok 23. mája 2011 00:01
Po 23.05. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Ian McEwan patrí medzí najvýznamnejších svetových spisovateľov, aj keď väčšina ľudí pozná len filmové spracovanie jeho najznámejšieho románu Pokánie. Vo svojom najnovšom románe Solar sa sústreďuje na niektoré nezmyselné ochranárske aktivity, parodizuje a kritizuje vedcov, ktorí už fungujú skôr ako celebrity než skutoční vedeckí pracovníci. Profesor Michael Beard je nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, ale svoje najlepšie časy má dávno za sebou. Jeho piate manželstvo sa rozpadá, na vedeckú prácu kašle a viac ho zaujímajú predné stránky časopisov a zástupy žien. Keď však jeho životom otrasie tragická nehoda, uvedomí si, o že smeruje do záhuby. Je však otázne, či sa nespamätal neskoro… (viac info)

Mániu severskej detektívky síce rozpútal Stieg Larsson, ale na jej vlne sa už zviezol nejeden autor. Ani manželský pár vystupujúci pod pseudonym Lars Kepler (ktorý priamo odkazuje na Larssona) nie je výnimkou. Ich prvotina Hypnotizér dokázala, že písať veru vedia, aj keď na môj vkus bola na švédsku detekívku trochu príliš “filmová”. To však neznamená, že sa neteším na pokračovanie prípadov kriminálneho komisára Joonu Linnu. Tentoraz bude vyšetrovať vraždu generálneho riaditeľa Carla Palmcronu. (viac info)

Kniha stará päťdesiat rokov a ja ju spomínam druhýkrát v priebehu dvoch týždňov. Ale opätovné vydanie výnimočného románu Hlava XXII v slovenčine si zmienku určite zaslúži. Síce nemá štyri špeciálne obálky ako limitované české vydanie, ale to samozrejme nič neuberá na hodnote obsahu. Hlava XXII sa nepodobá žiadnej knihe, ktorú ste čítali. Má svoj štýl, svoju logiku, svoj výnimočný charakter a rukopis. Neustále balansuje medzi komikou a hororom. Je výstredne zábavná a pôsobivá. Je originálna. A ani pol storočia po svojom vydaní nestratila nič zo svojej aktuálnosti. (viac info)

A keď už sme pri poriadne starých knihách, tak si pripomeňme aj jeden z najznámejších románov Richarda Bachmana. Že kto to je? No predsa Stephen King, ktorý v minulosti využíval aj tento pseudonym. Román možno poznáte pod názvom Running Man, pod ktorým vyšiel ešte kedysi v 90-tych rokoch. Je to príbeh z nie príliš vzdialenej budúcnosti, kde ľudia povýšili reality show na ešte vyšší level úbohosti. Vybraný jedinec má dvanásťhodinový náskok, po ktorom sa po jeho stope vydajú profesionálni Lovci, ktorí spravia čokoveľvek, aby ho zabili. Ak sa mu podarí unikať určitú dobu, vyhrá milióny. Proti nemu však stoja nielen Lovci, ale celá Amerika. (viac info)
Do kín dorazilo štvrté pokračovanie Pirátov z Karibiku, ktorí pomaličky ale isto začínajú nebezpečne pripomínať televízny seriál, pri ktorom producenti nevedeli, kedy prestať. Aj ten najšťavnatejší pomaranč sa dá žmýkať len do určitej doby. Našťastie sú tu autori ako Tim Powers, ktorý napísal knihu, považovanú za najlepšie pirátske fantasy vôbec. Práve román Na vlnách podivna bol do veľkej miery inšpiráciou pre tvorcov Pirátov z Karibiku, takže ak máte chuť na poriadne pirátske dobrodružstvo a nie na po štvrtýkrát nastavovanú kašu, tak určite siahnite po románe Na vlnách podivna a nebudete sklamaní. 🙂 (viac info)
Vydavateľstvo Leonardo chrlí jeden diel Zaklínača za druhým a je to tak dobre. Veď každý, kto ešte túto fenomenálnu fantasy ságu nečítal, sa určite nevie dočkať každého ďalšieho dielu. Obzvlášť teraz, keď sa dej rozbehol na plné obrátky. Osud rozdelil cesty Geralta a Ciri, ktorá sa cíti opustená a zradená tými najbližšími. Netuší, že tí robia všetko preto, aby ju našli. Nebude to však také jednoduché – obaja sa dostali do záujmov najvyšších sfér šľachtickej politiky a rozhodne nie v pozitívnom slova zmysle. Nevraviac o tom, že stará veštba hovorí, že Ciri kráča v pätách smrť… Objednávajte rýchlo, napríklad prvý diel je už opäť vypredaný. Toto rozhodne nie je kniha, na ktorú bude sadať prach – či už v našom sklade alebo vo vašej knižnici. 🙂 (viac info)
Všetci milovníci humoru, ktorému nie je nič sväté, sem sa! Peter de Wit vydal knihu, ktorá je neuveriteľne cynická, nekorektná a pre milióny moslimov pravdepodobne aj veľmi poburujúca, ale zároveň je neskutočne zábavná a vtipná. Na necelých sedemdesiatich stranách sú karikatúry, ktoré majú spoločné dve veci – dámy oblečené v búrkach (odev žien ortodoxných moslimov) a britský humor, ktorý si veľmi nešetrným spôsobom uťahuje z náboženského fanatizmu. Ak vám je tento druh humoru blízky, potom by ste len ťažko hľadali knihu, ktorá by vás pobavila viac. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂