blog

Knižné tipy: Pápež úprimne, Viewegh o sebe a Pohlreich o grilovaní… :-)

pondelok 9. mája 2011 00:01
Po 9.05. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Najslávnejší český spisovateľ Michal Viewegh vydáva po piatich rokoch od vydania knihy Báječný rok (deník 2005) opäť svoj denník! Kritici pištia, že očividne už nevie, o čom by písal, tak píše o svojom živote lokálnej celebrity, fanúšikovia sú nadšení, že sa dozvedia opäť niečo nové o živote a myšlienkových pochodoch svojho obľúbeného spisovateľa. Sám Viewegh k tomu dodáva: “I já coby náruživý čtenář rád čtu deníky spisovatelů; kdyby vyšel v českém překladu například deník nejprodávanějšího současného španělského nebo norského spisovatele, rozhodně bych si ho přečetl. A do třetice: i kdyby nakrásně můj život banální byl, nemá snad čtenář právo mé deníky ignorovat?” A s tým sa dá len a len súhlasiť… (viac info)

“Dni ako komíny, ako tulipány, s dlhými nohami, sú pred nami!” Ak ste si aj vy spievali túto pesničku v niektorom slovenskom klube potom určite poznáte legendárnu slovenskú skupinu bočných prúdov Živé kvety a aj ich speváčku Luciu Piussi. A Bratislavčania ju pravdepodobne poznajú aj z nemenej legendárneho divadla Stoka. Jednoducho Lucia Piussi je živel, ktorý nájdete takmer v takmer každej sfére umenia. A teraz sa rozhodla dobiť aj tú literárnu. Jej literárny debut sa volá Láska je sliepka a o čom je, je snáď jasné už z názvu. Presne tak! Je o lááááske! 🙂 (viac info)
Ak nepoznáte román Majster a Margaréta tak ste asi nedávali pozor na hodinách literatúry. 🙂 Jedno z najslávnejších diel ruskej (ale aj svetovej) literatúry, ktoré mohlo byť vydané až 25 rokov po autorovej smrti, sa je “syntézou náboženstva, histórie a grotesky, prenikavej satiry a svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou.” Blablabla. Áno, tak by som to v živote nenapísal. Ale môžete mi veriť, že to je kniha, ktorá je neuveriteľne zábavná, satirická, cynická a zároveň tak prenikavo kritická a aktuálna, ako môže byť len kniha ruského autora. Ak mi neveríte, tak si vypočujte ukážku, ktorú použil v literárnej revue Dado Nagy a určite mi dáte za pravdu. Ukážku nájdete TU. (viac info)
Len ťažko by sme v Čechách (ale aj na Slovensku) hľadali talentovanejšiu rodinu ako sú Krausovci. Traja súrodenci pôsobia na univerzitách v zahraničí (Princeton v USA, Bogota a Middlebury v USA), mladší Ján je veľmi známy moderátor vlastnej talkshow no a najstarší Ivan je známy spisovateľ a bábkoherec. A rozhodne nie bezdôvodne! Na Slovensku nie sú jeho knihy príliš známe, ale je to veľká škoda. Tak ako u mladšieho Jana, aj Ivanov prejav sa vyznačuje vysokou mierou sarkazmu a vtipu. Jeho knihy sú vždy veľmi milé, ľudské, ale aj zábavné a plné bystrých postrehov. Ani Vedlejší nebe na tom nie je inak. Rozhodne odporúčam! (viac info)
Keď vyšla kniha Svetlo sveta – Pápež, Cirkev a znamenia čias v Nemecku a Taliansku, okamžite vzbudila obrovskú masu ohlasov a rozruchu. Rozsiahly rozhovor Petra Seewalda so súčasným pápežom Benediktom XVI. sa vyznačuje nebývalou a neobvyklou mierou úprimnosti a otvorenosti. Pápež sa nevyhýbal ani tak nepríjemným témam ako aféry katolíckych kňazov a škandáloch so sexuálnym zneužívaním v cirkvi. Prezradil svoj postoj k homosexuálom, vyjadril sa ku vzťahu kresťanov a moslimov, a tak ďalej. Toto je jednoducho rozhovor, ktorý je tým najúprimnejším gestom, aké katolícka cirkev urobila za veľmi dlhý čas. Je to preto veľmi zaujímavé čítanie aj pre ľudí, ktorí ku katolíckej cirkvi nepatria, prípadne je ich vzťah poznačený nedôverou v jej poslanie v dnešnom svete. Ak ste sa chceli opýtať pápeža, čo vlastne ponúka kresťanstvo a hlavne katolícka cirkev v modernej dobe, potom je to kniha ako stvorená pre vás. (viac info)
Vonku už je väčšinu času teplo, slniečko svieti, komárom sa začína dariť a to znamená len jedno! Grilovačkýýýýý! A tí, čo sa chcú cítiť svetácky ich nazvú barbecue párty a je to! No bodaj by. Pripraviť kvalitný, šťavnatý a zároveň krehký steak je oveľa ťažšie ako by sa mohlo zdať. A preto prichádza na pomoc najslávnejší český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich, ktorý prináša 100 receptov, s ktorými sa stanete hviezdou každej grilovačky. Ideálna kniha pre každého, kto už rozmýšľa, kam odložil gril. 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂