blog

Prestížnu medzinárodnú Man Bookerovu cenu získal Philip Roth

štvrtok 19. mája 2011 16:27
Št 19.05. 2011 16:27

Nie je to tak dávno, čo sme písali o tom, ako slávny britský spisovateľ John Le Carré odmietol svoju nomináciu na jednu z najvýznamnejších literárnych cien – Man Bookerovu medzinárodnú cenu. Okrem neho však bolo v zozname ďalších dvanásť spisovateľov, z ktorých porota vybrala meno, ktoré patrí v západnom svete medzi tie najznámejšie – Philip Roth, asi najoceňovanejší americký autor svojej generácie.

Pri štúdiu modernej americkej literatúry sa prakticky nedá vyhnúť menu Philip Roth– autor, ktorý sa preslávil svojimi dielami, skúmajúcimi hlavne židovskú identitu v modernej dobe. V slovenčine sme si mohli prečítať romány ako Everyman/Ktokoľvek, Rozhorčenie alebo Pokorenie. Počas svojej dlhej kariéry, ktorá sa začala koncom päťdesiatych rokov, už nazbieral množstvo ocenení, ale z troch najvýznamnejších (Pulitzerova cena, Man Bookerova cena a Nobelova cena) mal doteraz “iba” Pulitzera. Tento rok mu pribudla do zbierka aj druhá prestížna cena – Man Bookerova.

Rick Gekoski, predseda poroty, komentoval Rothove zvolenie: “Jeho kariéra je pozoruhodná hlavne v tom, že (Roth) začal na tak vysokej úrovni a neustále sa zlepšuje. Vo svojej päťdesiatke a šesťdesiatke, kedy u väčšinu autorov nastáva úpadok, napísal sériu románov tej najvyššej, trvalej kvality. Aj jeho najnovší román Nemesis je rovnako čerstvý, pamätihodný a živý ako čokoľvek iné, čo kedy napísal. Jeho úspech je obdivuhodný.”

Ani sám Roth nešetril slovami vďaky: “Jednou z najväčšou radostí, ktoré mi povolanie spisovateľa prináša, je, že moje diela sa čítajú po celom svete. A to aj napriek bolestiam, ktoré obnáša ich preklad. Dúfam, že táto cena mi pomôže upútať aj čitateľov, ktorí ešte moje dielo nepoznajú. Je to pre mňa obrovská česť a som skutočne potešený, že som ju dostal.”

Man Bookerova medzinárodná cena sa udeľuje každé dva roky a jej držiteľ dostáva okrem ceny aj šek na 60 tisíc libier. Cenu môže dostať každý autor, ktorý píše po anglicky, alebo bolo jeho dielo preložené do angličtiny a je bežne dostupné. Narozdiel od britskej Man Bookerovej ceny, ktorú môže získať len anglicky píšuci autor zo štátov patriacich do britského Spoločenstva a Írska sa pri medzinárodnej Man Bookerovej cene posudzuje viac celkový prínos k svetovej literatúre ako len jedno, konkrétne dielo.

Philip Roth je štvrtým držiteľom tejto ceny. Prvú dostal v roku 2005 Albánec Ismail Kadare, druhú nigérijský spisovateľ Chinua Achebe a tretiu má kanadská spisovateľka Alice Munro.

Zaujímavé linky:

Britský spisovateľ John Le Carré odmietol svoju nomináciu na prestížnu literárnu cenu

Prestížnu Man Bookerovu cenu vyhrala kombinácia smiechu, sĺz a židovstva

Austrálčan možno získa najviac cien Man Booker Prize na svete

Man Bookerova cena