blog

J.K.Rowlingová odhalila tajomstvo stránky Pottermore

štvrtok 23. júna 2011 13:10
Št 23.06. 2011 13:10

Po napätom očakávaní, napínavej hre s koordinátmi GPS a tajomnom odpočítavaní na Youtube, odhalila J.K.Rowlingová tajomstvo stránky Pottermore.com. Ako uviedla vo videu, ktoré sa objavila na Youtube kanáli Pottermore, stránka bude fungovať ako komunitný portál pre všetkých fanúšikov Harryho Pottera. Najväčšou novinkou však ostáva spustenie predaja e-kníh Harryho Pottera, ktorému sa autorka až doteraz vehementne bránila.

Zdá sa, že Pottermore.com bude exkluzívnym a jediným miestom, kde sa budú dať tieto knihy kúpiť. Okrem obyčajného predaja e-kníh (aj keď s exkluzívnynm obsahom), sľubuje autorka unikátny online zážitok, pri ktorom budú knihy o Harry Potterovi prepojené so samotným čitateľom. Ťažko povedať, čo presne má Joanne na mysli, ale s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o určitú formu online hry, ktorá však bude úzko prepojená s knihami. Zdá sa, že sa oplatí opäť si prečítať celú ságu. Oficiálny štart portálu je v októbri, ako však naznačila Rowlingová, prví šťastlivci majú šancu podieľať sa na tvorbe stránky oveľa skôr. Očividne pôjde o súťaž a prvá indícia zaznela z úst samotne autorky: “Just follow the owl.” (Nasledujte sovu.) Súťaž sa spustí 31. júla.

Prepis a preklad príhovoru J.K.Rowlingovej:

Trinásť rokov potom, čo bol vydaný prvý diel Harryho Pottera, ma ešte stále udivuje a teší odozva, s akou sa tieto príbehy stretli. A aj keď sú siedma kniha a ôsmy film dokončené, ešte stále dostávam stovky listov každý týždeň a Harryho fanúšikovia ostávajú rovnako nadšení a vynaliezaví ako predtým. Takže by som rada využila túto príležitosť na to, aby som vám poďakovala, pretože žiadny autor by si nemohol želať úžasnejších, rôznorodejších a vernejších čitateľov.

Veľmi ma teší, že vám teraz môžem darovať niečo unikátne. Online čitateľský zážitok aký tu ešte nebol. Volá sa Pottermore. Je to ten istý príbeh s niekoľkými zásadnými dodatkami. Tým najdôležitejším ste vy. Tak ako čítanie vyžaduje, aby predstavivosť autora a čitateľa spolupracovali na vytvorení príbehu, tak bude Pottermore zčasti budovaný aj vami, čitateľmi. Digitálna generácia sa bude môcť tešiť z bezpečného, unikátneho, online čitateľského zážitku vytvoreného okolo kníh Harry Pottera.

Pottermore bude miesto, kde fanúšikovia každého veku budú môcť zdieľať, zúčastňovať sa a znovu objavovať príbehy. Rovnako to bude exkluzívne miesto, kde si budú môcť kúpiť digitálne audioknihy a prvýkrát aj e-knihy Harryho Pottera. Ja sa pridám tiež, pretože sa podelím o ďalšie informácie o svete Harryho Pottera, ktoré som si zbierala celé roky.

Pottermore bude otvorený od októbra, ale niekoľko šťastlivcov sa môže pridať skôr a pomôcť vytvarovať tento zážitok.

Dúfam, že sa uvidíme čoskoro.

 

Hlavne fanúšikovia na Slovensku sa asi neubránia pocitu sklamania. Autorka síce neustále opakuje, že ďalšiu knihu o Harrym už nenapíše (aj keď nevylúčila, že by nenapísala knihu o inom hrdinovi z tohto sveta), ale ako všetci vieme, nádej umiera posledná. Joanne to však očividne myslí vážne, takže otázkou už len ostáva, či sa jej podarí skutočne vytvoriť portál, kam budú fanúšikovia Harryho Pottera chodiť radi a dobrovoľne. Uvidíme v októbri…

Čo si o tomto projekte myslíte vy?

 

Zaujímavé linky:

Video, v ktorom J.K.Rowlingová odhaľuje účel portálu Pottermore.com

Ani filmový Harry Potter netuší, o čom bude tajomná stránka Pottermore.com

Autorka Harryho Pottera chystá niečo veľké! Už čoskoro…

Móda inšpirovaná Harry Potterom zabíja sovy v Indii