blog

Svet stvorený fixkami: Hellboy – sympaťák z pekla

štvrtok 30. júna 2011 00:01
Št 30.06. 2011 00:01

Asi každý z nás si prešiel zhruba v štvrtej triede na základke fázou vyvolávania duchov. To čakanie v kruhu so spojenými rukami, behali Vám zimomriavky po chrbte, aj ste chceli aby sa to podarilo aj ste nechceli. Keď vyšli duchovia z módy, začal „fičať“ bermudský trojuholník. Paranormálne javy boli vždy celkom populárnou záležitosťou. Zahŕňajú v sebe presne to, čo má človek rád – trošku tajomstva, trošku desu a ak ich skúmanie zaváňa aj trochou exaktnosti, tak je to priam dokonalá kombinácia. Ak chcete stvoriť bestseller, tak pridaním nadprirodzených javov nič nepokazíte – to platí aj pre svet komiksu…

Mike Mignola a John Byrne stavili na príťažlivosť mýtu a paranormálna, keď sa rozhodli priviesť na svet potomka pekiel menom Hellboy. Mignola dovtedy nepracoval na žiadnom vlastnom projekte. Spolu s Byrnom však vytvorili úspešný tandem a už pri prvý príbeh o atypickom červenom démonovi zaznamenal značný úspech. Hneď prvý pokus a úspech? Celkom ojedinelý vývoj situácie. Talent autorskej dvojice určite spravil svoje, no len ten by nestačil. V tvrdej konkurencií komiksového sveta je ťažké prísť s niečim novým. Mignolovi a Byrnovi sa to ale podarilo. Príbehy o splodencoch pekla v hlavnej úlohe predsa len človek tak často nečíta.

Druhá svetová vojna sa pomaly chýli ku koncu a zúfalí Nemci sa chytajú každého stebielka, ktoré im môže ponúknuť záchranu. V tomto prípade je tým stebielkom kňaz sľubujúci, že Ríši privolá na pomoc tvora neslýchaných schopností priamo z pekiel. Veľkňaz sľub dodrží, ale našťastie pre zvyšok sveta, len spolovice. Démona na svet privolá, ale tak trošku na inom mieste ako jednotka nacistických okultných vedcov čakala. Ako inak, démon – presnejšie „démoniatko“, sa zjaví na mieste, kde sídli americká jednotka pre paranormálne javy. Američania sa, samozrejme,  malého pekelníka ujmú bez predsudkov. Nazvú ho popisnosťou sršiacim menom Hellboy a vychovajú z neho člena elitnej jednotky na skúmanie paranormálnych aktivít.

Máme démona, ktorý je dobrák, je vycvičený ako vyšetrovateľ okultných praktík a podivných úkazov. To už je celkom dobrý základ na napínavý príbeh – taká exotická detektívka. A keď k tomu prirátate túžbu démona dozvedieť sa ako prišiel na svet, je to ešte zaujímavejšie. To je už aj celkom dobrá nadstavba pre napínavý príbeh. Hľadanie vlastného pôvodu však dobrí autori nemôžu naťahovať do nekonečna – ak nekreslia argentínsku telenovelu. A tak je jediným dobrým ťahom vykresliť pôvod ako niečo temné, čo môže dobráka prenasledovať – čierna „rodinná“ história. Keď máte toto, môžete vymýšľať príbehy jedna radosť.  No a toto všetko Hellboy má. Byrne veľmi dobre vedel, čo písal, keď pripravoval prvý diel príbehov o červenom démonovi. Poskytol mimoriadne úrodnú pôdu pre ďalšie pokračovania. Už len originálnym námetom sa Hellboy vymyká možnej komiksovej tendenčnosti.

Vynikajúca dynamická kresba Mignolu, kombinácia tajomna, mytológie, detektívky, primerane dávkovaného horroru a sympatického hlavného hrdinu z pera Johna Byrna (a neskôr aj samotného Mignolu) robia z Hellboya mimoriadne pútavé čítanie. Ak vás nelákajú nekonečné upírske ságy, ale máte chuť na kúsok okultna a dobrej ilustrácie, Hellboy určite nesklame. Tak čo, dáte aj vy šancu pekelníkovi? 🙂

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: David Lloyd – a vraj hranatý…

Svet stvorený fixkami: V ako Vendetta – kúsok britského chladu

Svet stvorený fixkami: Iron Man – spočiatku ako boj ideológií

Svet stvorený fixkami: Daredevil – keď je handicap výhodou

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu