blog

Americkí študenti by sa vzdali sexu, ak by ich to zbavilo nutnosti nosiť učebnice

piatok 29. júla 2011 11:11
Pi 29.07. 2011 11:11

Tak a je to tu! Najnovší výskum potvrdil to, čo sme už dávno všetci tušili! Lenivosť študentov je väčšia ako ich libido! Podľa štúdie, ktorú spracovala softvérová firma Kno, americkí študenti nenávidia ťahanie ťažkých školských učebníc tak veľmi, že 73% z nich by sa vzdalo sexu, ak by to znamenalo, že by mohli učebnice nechať doma.

Samozrejme, to hovoria teraz – nie je nič ľahšie ako klamať kusu papiera. 🙂 Ale prieskum ukázal aj ďalšie zaujímavé čísla. Napríklad, že až 71% študentov by najradšej prešlo na digitálne verzie učebníc pomocou využívania nejakej špecializovanej aplikácie, ktorá by mohla bežať na tablete, netbooku alebo smartphone.

Medzi najčastejšie uvádzané dôvody, prečo by sa študenti radi zbavili učebníc (odhliadnuc od toho, že sú to učebnice) patria náklady a samozrejme pohodlie. Podľa štúdie sú americkí študenti úplne iní ako tí slovenskí. Totiž až 24% z nich nosí každý deň do školy batoh ťažký viac ako deväť kilogramov. A nie je to kvôli štedrej desiate! Ich batohy sú plné učebníc, pričom ani to nemusí vždy stačiť. Až 46% študentov sa sťažovalo, že im bolo zabránené v štúdiu, keď nemali správnu učebnicu – 20% z nich ju stratilo a ďalším 16% chýbali v učebnici potrebné strany (zdá sa, že psy žerúce domáce úlohy a strany učebníc nie sú len stredoeurópskou špecialitou).

Celých 87% študentov potvrdilo, že kvôli drahým cenám učebníc sa museli uskromniť v cestovaní, zábave a jedle. Celý výskum bol vedený spoločnosťou, ktorá sa zaoberá predávaním edukačného softvéru, preto treba jeho výsledky brať s rezervou. Napriek tomu je tu badateľný trend, ktorý nás pravdepodobne čaká v najbližších rokoch.

Kým beletria bude ešte dlho čítaná aj na papierových stranách (a pevne verím, že nikdy úplne nevymizne), klasickým, papierovým učebniciam môže hroziť zánik skôr, ako by sme sa mnohí nazdali. Amazon bude už onedlho ponúkať požičiavanie elektronických verzií učebníc, ktoré sa po skončení školského roka študentom automaticky zablokujú. Ďalší hráči sa určite pridajú čoskoro, pričom mladí študenti sú očividne dokonalou cieľovou skupinou, ktorá nebude dlho smútiť za “vôňou papieru”. Oveľa radšej uprednostnia batoh, v ktorom bude deväť kilogramov vážiť desiata, a nie učebnice…