blog

Čítanie môže spôsobiť hluchotu. Našťastie, iba dočasnú.

utorok 26. júla 2011 00:01
Ut 26.07. 2011 00:01

Určite ste už čítali knihu, ktorá bola tak dobrá, že vás doslova pohltila. Prestali ste vnímať okolitý svet a celú pozornosť ste sústredili len a len na napínavý dej. Vedci teraz dokázali, že v takýchto chvíľach človek skutočne ohluchne. Môže za to obmedzená mozgová kapacita, ktorú musí naraz zdieľať sluchové aj zrakové centrum. Kým v pohodlí kresla je to viac menej jedno, pri čítaní na ulici môže tento fenomén ľahko spôsobiť vážne zranenie. Vaše.

Vedci hovoria v tomto prípade o “neúmyselnej hluchote”. Profesor Nilli Lavie, vedúci štúdie, ktorá sa tomuto fenoménu venuje, hovorí: “Neúmyselná hluchota je každodenným javom, ktorý si vlastne ani neuvedomujeme, aj keď nám môže spôsobiť problémy. Napríklad, keď sme zabratí do dobrej knihy alebo do zaujímavého novinového článku, ľahko môžeme prepočuť hlásenie sprievodcu vo vlaku a zmeškať svoju zastávku. Alebo ak píšeme SMSku počas chôdze, môžeme prepočuť prichádzajúce auto a pokúsiť sa prejsť cez cestu bez obzretia.” Čo samozrejme nie je zdravé…

Spomínanej štúdie sa zúčastnilo sto dobrovoľníkov, ktorí mali za úlohu riešiť sériu úloh zahŕňajúcu rôzne farebné kríže so slúchadlami na ušiach. Kým niektoré úlohy boli priam smiešne jednoduché, iné vyžadovali vysokú mieru sústredenia. Počas riešenia úloh im bol zrazu prehraný do slúchadiel tón. Výsledok bol jasný.

Kým pri riešení jednoduchých úloh prepočuli tón len dvaja dobrovoľníci z desiatich, pri riešení náročnejších úloh to bolo až osem ľudí z desiatich. Profesor Lavie k tomu dodáva: “Sluch je často považovaný za náš prvotný signalizačný systém, ktorý je nezávislý od našej pozornosti. Naša práca však dokazuje, že ak je naša pozornosť sústredená na niečo iné, tak sme prakticky hluchí voči okolitému svetu.”

Ďalšia “potešujúca” správa. Existuje aj “neúmyselná slepota”. Dokazuje to napríklad toto video:

Zaujímavé linky:

Najodpudivejšia hračka na svete? Bábika lorda Voldemorta!

Hulič Shakespeare?

Americké univerzitné vydavateľstvo bude publikovať nové romány na Facebooku

Britský farmár vzdal hold Harry Potterovi. Bludiskom.

Vzácny rukopis Jane Austenovej sa predal za rekordnú sumu