blog

“Jeho hlavu nabodnem na kopiju!” vyhráža sa slávny autor

utorok 5. júla 2011 00:01
Ut 5.07. 2011 00:01

Povolanie kníhkupca má množstvo prívlastkov, ale životu nebezpečné asi nepríde nikomu. A to až do momentu, kým nenatrafíte na rozzúreného spisovateľa, ktorého túžobne očakávaný bestseller s prísnym embargom, bol omylom poslaný 180 zákazníkom, ktorí ho mali dostať až v deň svetovej premiéry. Spomínaným zúrivcom je George R.R. Martin, autor slávnej fantasy ságy Hra o tróny, ktorý to okomentoval v duchu svojich kníh: “Keď prídeme na to, kto bol za to zodpovedný, napichneme jeho hlavu na kopiju.”

Čo sa vlastne stalo?

Fanúšikovia fantasy zažívajú tento rok extatické pocity, aké naposledy zažívali pri premiérach filmového spracovania Pána prsteňov. Nielenže televízia HBO bravúrne sfilmovala prvý diel slávnej fantasy ságy Pieseň ľadu a ohňa, ale jej autor George R.R. Martin nadôvažok oznámil, že po dlhých šiestich rokoch dopísal ďalší diel tejto legendárnej série.

Najnovšie pokračovanie sa volá Tanec s drakmi a jeho celosvetová premiéra (samozrejme v angličtine) je stanovená na 12. júla 2011. Len na máloktorú knihu bolo vyhlásené také prísne informačné embargo, ako na tento tisícstranový román. O to väčšie bolo zdesenie autora a jeho vydavateľa, keď sa zistilo, že neznámy pracovník nemeckej pobočky Amazonu omylom poslal 180 kusov knihy nedočkavým zákazníkom už včera.

Otvorene nahnevaný autor

“Nie som z toho šťastný. Moji vydavatelia sú rozzúrení. Keď prídeme na to, kto bol za to zodpovedný, napichneme jeho hlavu na kopiju,” napísal George R.R. Martin na svojom blogu, kde sa ďalej rozčuľoval, že mnohí predajcovia sa snažia využiť incident ako zámienku, aby aj oni mohli začal posielať vytúženú knihu svojím zákazníkom. Ďalej dodáva: “Väčšina z tých “šťastných” 180 je potichu, ale vždy sa nájde pár idiotov, ktorí nedokážu držať jazyk za zubami. Všetko, čo k tomu môžem dodať je: Fuj!”

Ako vidieť z ostrého vyjadrenia samotného autora, situácia ho skutočne nasrdila. Jeho verným fanúšikom tak pomôže len jedna rada – vydržať ešte pár dní a dovtedy nechodiť na žiadne stránky, ktoré sa venujú fantasy ságe Pieseň ľadu a ohňa. Je to jediný spôsob ako sa vyhnúť nechcenému zisteniu podrobností z deja piateho pokračovania Tanec s drakmi.

Zaujímavé linky:

Špeciálny softvér vás naučí čítať rýchlosťou blesku. Zadarmo.

J.K.Rowlingová odhalila tajomstvo stránky Pottermore

HBO sfilmuje román Neila Gaimana Americkí bohovia

Noviny New York Times ponúkajú sviečku s vôňou novín

Alarmujúce správy: Jedno z troch detí v Londýne žije v domácnosti bez jedinej knihy