blog

O tom, ako J.K. Rowlingová zmenila svet

štvrtok 14. júla 2011 10:01
Št 14.07. 2011 10:01

Práve dnes prichádza do kín záverečný diel filmového spracovania ságy Harry Potter. Pôvodne série kníh, ktoré boli nielen celosvetovým úspechom, ale hlavne – ktoré spôsobili revolúciu v tom najlepšom slova zmysle. Vďaka príbehom Harryho Pottera začali čítať milióny detí (ale aj dospelých) po celom svete, vydavatelia museli úplne zmeniť svoj názor na detskú literatúru aj na ženské autorky a uvedomiť si, že nie je rozprávka ako rozprávka. Na začiatku tejto revolúcie stála jedna jediná žena – neznáma, nezamestnaná Joanne K. Rowlingová. Zdá sa neuveriteľné, že už ubehlo štrnásť rokov, odkedy to celé začalo…

Čo všetko dokáže zmeniť kniha

Písal sa 30. jún 1997, keď malé londýnske vydavateľstvo Bloomsbury vydalo knihu, ktorá mala navždy zmeniť osud každého, kto sa podieľal na jej vzniku. V tom čase boli vydavateľstvá presvedčené, že:
1. Deti už nečítajú.
2. Detská literatúra sa predáva v minimálnych nákladoch, trochu lepšie sa darí len knižným spracovaniam niečoho, čo poznajú z televízie.
3. Žiadna veľká sieť by nikdy nezačala dobrovoľne naskladňovať detské knihy vo výraznejšom množstve.
4. Detská kniha musí byť krátka a hlavne jednoduchá až primitívna.

Dobrodružstvo začalo smiešnou zálohou, aj nákladom

Dvanásť londýnskych vydavateľstiev sa zachovalo presne podľa tohto vzorca a odmietli rukopis knihy Harry Potter a Kameň mudrcov, až kým sa mladej (a už pomerne zúfalej) autorky neuľútostilo vydavateľstvo Bloomsbury, ktoré jej ponúklo zálohu 1,500 libier (skutočne málo) a knihu vydalo v náklade 1000 kusov (!!!! V Británii! Jednom z najväčších trhov v Európe! Len tak pre zaujímavosť – ani na Slovensku sa knihy spravidla nevydávajú v menších nákladoch ako tritisíc kusov), z ktorých 500 išlo automaticky do rôznych knižníc. Zvyšných 500 sa dostalo do predaja a šťastní sú tí, ktorí si vtedy prvý diel kúpili. Jeho súčasná hodnota sa pohybuje na úrovni približne 16,000 – 25,000 libier (áno, za knihu, ktorá je štrnásť rokov stará!).

Predaj začal presne podľa očakávaní vydavateľstva. Biedne. Potom však kniha získala dve ocenenia. Prvé sponzorované firmou Nestlé a druhé, ktoré je považované za takého malého literárneho Oscara v detskej literatúre – “Children’s Book of the Year” (Detská kniha roka). Vďaka tejto druhej výhre sa Harry Potter a Kameň mudrcov dočkal dotlače s jednou drobnou zmenou. Vydavateľ donútil J.K. Rowlingovú, aby sa na knihu podpísala iniciálkami a nie svojím celým menom, aby nebolo na prvý pohľad jasné, že autorkou je žena. Keďže Jo (ako jej hovoria priatelia) žiadne stredné meno nemá, pridala si iniciálku K. podľa svojej prababky Kathleen Ada Bulgen Rowlingovej. Iniciálok sa už nikdy nezbavila, aj keď v brandži ju nikto nevolá inak ako Jo.

Dotlač je fajn, ale až osemtisícový grant od Škótskej umeleckej rady umožnil J.K. Rowlingovej pokračovať v písaní. Že sa začína diať niečo veľké, naznačila aukcia vydavateľských práv pre americký trh. Záloha na práva bola vydražená za rekordných 105,000 dolárov. Americké vydanie sa objavilo na trhu v auguste roku 1998 približne v rovnakom čase, ako v Británii vyšiel druhý diel Harry Potter a Tajomná komnata.

Revolúcia, ktorú rozbehli deti

Dá sa len ťažko odhadnúť, kedy sa z Harryho Pottera stala mánia, ktorá svojím zásahom a účinnosťou najviac pripomínala globálnu epidémiu. Deti v Británii aj v Amerike urobili niečo, čo ešte nikdy predtým. Hromadne si odporúčali a požičiavali knihu, ktorá im učarovala. Ale tam to nekončilo. Ich nadšenie bolo také veľké, že nakoniec donútili prečítať si Harryho Pottera aj svojich rodičov. Tretí diel už čakalo privítanie, aké si pamätáme z neskorších rokov. Hlavné správy v televízii o Harrym, polnočné zástupy pred kníhkupectvami a deti, ktoré si tajne do noci čítajú.

Malé nezávislé vydavateľstvo sa zmenilo na obrovského giganta a J.K. Rowlingová sa stala najbohatšou spisovateľkou na svete. Posledný diel, ktorý v angličtine vyšiel 21. júla 2007, sa stal najrýchlejšie predávanou knihou, aká kedy v Británii vyšla. Len za prvých 24 hodín sa jej predalo 11 miliónov kusov. Celkom rozdiel oproti prvému nákladu tisíc kusov, však? 🙂 Celkovo sa odhaduje, že Rowlingová predala po celom svete viac ako 450 miliónov svojich kníh, ktoré boli preložené do 67 jazykov. Jediná kniha, ktorá vykazuje lepšie čísla, je Biblia.

Príbeh sa skončil a predsa nekončí

Na mimoriadny úspech kníh nadviazalo aj ich nemenej populárne filmové spracovanie, ktoré dokázalo živiť harrypotterovskú mániu prakticky až doteraz. Zdalo by sa, že dnešnou premiérou záverečnej časti filmového spracovania Harryho Pottera celá mánia postupne utíchne, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to tak nebude. Len pred pár týždňami oznámila J.K. Rowlingová vznik portálu Pottermore, ktorý by sa mal stať centrom potterovského vesmíru. Či už sa tak naozaj stane alebo nie, jedno je isté.

Na svete neexistuje druhá autorka, ktorá by dokázala tak radikálne a rýchlo zmeniť názory ľudí a vydavateľstiev na knihy, čítanie a rozprávky, ako práve J.K. Rowlingová. Ďakujeme!

Zaujímavé linky:

J.K.Rowlingová odhalila tajomstvo stránky Pottermore

Video, v ktorom J.K.Rowlingová odhaľuje účel portálu Pottermore.com

Ani filmový Harry Potter netuší, o čom bude tajomná stránka Pottermore.com

Autorka Harryho Pottera chystá niečo veľké! Už čoskoro…