blog

Svet stvorený fixkami: Neuveriteľný Hulk – od sivej k zelenej

štvrtok 7. júla 2011 00:01
Št 7.07. 2011 00:01

Veziete v autobuse a akýsi neotesaný podgurážený mladík do vás neustále strká. Ako vždy odvádzate svoju prácu ako každý iný, ale šéf neustále buzeruje len vás. Hlučný sused sa o deviatej večer rozhodol, že si so svojim synom opäť raz zahrá hokej – doma v byte. To je len vzorka situácií, pri ktorých človek v duchu ráta do desať a opakuje si mantru: „Len kľud“. A občas si popri tej mantre predstavuje, ako jednému z rušivých elementov trhá ruky a nohy, pekne postupne a pomaly.

Sebaovládanie a ventil hnevu – to sú dva čarovné pojmy, ktoré sa neustále skloňujú v lifestylových časopisoch. Ale po pracovnom dni má človek sebaovládania až po krk. A ventil hnevu? Ak naozaj chcete vedieť, čo znamená problém ovládnuť sa a ako sa ventiluje hnev, zahoďte magazíny s  radami o jóge a otvorte komiks s názvom Neuveriteľný Hulk.

Príbeh doktora Bannera, ktorý sa pri jednom zo svojich experimentov neplánovane vystaví gamma žiareniu a získa tak svoje agresívne alter ego – Hulk, pozná asi každý. Ak nie z komiksu, tak vďaka filmovému spracovaniu. Príbeh, ktorý stojí za stvorením doktora Bannnera a Hulka zároveň, už asi málokto.

Otázka emócií a ich zvládania bola v prípade super hrdinov vždy vďačnou témou pre autorov komiksu. Traumy z detstva, strach, láska, potláčaný hnev to všetko pridávalo postavám tretí rozmer a autorom umožňovalo vytvárať sofistikovanejšie zápletky. Emócie a ich zvládanie však boli vždy skôr zaujímavým pozadím vo svete komiksu ako hlavnou témou postavy. S vytvorením Hulka sa však z niečoho, čo fungovalo ako príjemný doplnok, stal základ pre postavu. Doslova faktor, ktorý postavu definuje. Ako inak, aj za týmto skvostným nápadom stála dvojica Stan Lee – Jack Kirby.

Vedec, ktorému sa vymkne experiment z rúk a nechtiac získa zlostné alter ego nie je v literatúre nič nové a asi mnohým z nás sa okamžite vybaví Doktor Jekyll a Mr. Hyde. Zdá sa vám námet Hulka náramne podobný? Nečudo, presne to bolo inšpiráciou autorskej dvojice Lee Kirby. Večný schizofrenický boj medzi svojím prvým ja a druhým ja doplnil o inšpiráciu aj ďalší literárno – filmový hrdina, Frankenstein. Leeho lákala predovšetkým skutočnosť stvoriť monštrum, ktoré bude vlastne v jadre duše dobrák. A aj sa podarilo.

Keď bol koncept postavy a základný storyboard hotový, zostávalo vyriešiť už „len“ vizuálne spracovanie postavy. Jack Kirby prišiel pôvodne s návrhom, ktorý samotného Hulka naozaj približoval dosť výrazne frankesteinovskému „klišé“. Aj samotný návrh pre grafikov, ktorí boli zodpovední za farebné spracovanie, určil základnú farbu monštra ako sivú. No tento návrh spôsobil koloristom nemalé trápenie a v konečnom dôsledku zaznamenal neúspech, pretože sivá prechádzala po v tlači do zelenkastej. Po zrelej úvahe sa nakoniec Kirby celkom prakticky rozhodol, že Hulk bude zelený. A takým aj zostal.

Ako to pri komiksoch býva, pri prácach na Neuveriteľnom Hulkovi sa vystriedalo množstvo kresličov aj textárov. A so zmenami tvorcov sa postupne menila aj postava. Najvýraznejšej zmeny a najväčšieho vývinu sa dostalo práve postave Dr. Bannera. Ten sa s počiatočne z veľmi emočne limitovaného a utiahnutého človeka zmenil na postavu s hĺbkou, ktorá je schopná aj takého nežného  a nevedeckého citu, ako je láska. Najväčšie premeny v psychike postavy Dr. Bannera prišli  pod perom Paula Jenkinsa. Okrem zmien v citovom živote sa z typickej laboratórnej „krysy“, akou sa Banner na začiatku zdal,stal praktický muž, ktorý je mimoriadne schopným utečencom pred americkými autoritami.  Do 90.tych rokov, sa pri tvorbe Hulka vystriedalo mnoho umelcov a postava tak prešla viacerými zmenami. Podstata založená na Jekyllovsko – Hydeovskom princípe však zostala.

Najväčší úspech zažil, komiks pri svojom zrode v 60.tych  rokoch. Popularitu si získal najmä medzi vysokoškolákmi. Filmové spracovanie, ktorého sa komiksu dostalo v roku 2003 ale dokázalo, že nielen 60 roky priali zelenému nahnevanému stvoreniu, a nielen vysokoškoláci sú jeho fanúšikovia.  Mali ste blbý deň a každý vás len vytáča? Tak vezmite do rúk komiks, alebo zapnite DVD a nechajte Neuveriteľného Hulka, nech sa s hnevom vysporiada za vás! A pokojne si predstavujte, že ten vydesený pán, ktorý uteká pred padajúcou budovou je váš šéf, alebo podgurážený mladík z autobusu. Nie je vám hneď lepšie? 🙂

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Hellboy – sympaťák z pekla

Svet stvorený fixkami: V ako Vendetta – kúsok britského chladu

Svet stvorený fixkami: Iron Man – spočiatku ako boj ideológií

Svet stvorený fixkami: Daredevil – keď je handicap výhodou

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu