blog

Tajomný fanúšik Iana Rankina vzbudil záujem Edinburghu

piatok 8. júla 2011 00:01
Pi 8.07. 2011 00:01

Tak ako Dominik Dán spopularizoval Bratislavu, tak predstavil Edingburgh miliónom čitateľov známy škótsky spisovateľ Ian Rankin. A teraz sa tajomný fanúšik tohto autora rozhodol prispieť aj on. Na jednotlivých miestach, kde sa odohrávajú Rankinove detektívky, zanecháva niekto papierové skulptúry vyrobené zo strán jeho románov. Nikto nevie, kto to je, ani prečo to robí.

Minulý týždeň dostal jednu skulptúru aj edinburghský Filmový dom. Je na nej vyobrazené kino, v ktorom z plátna vyskakujú filmové postavy a vrhajú sa na divákov, medzi ktorými sedí aj samotný Ian Rankin, pijúc pivo a užívajúci si predstavenie.  Záhadný autor zanechal pri diele aj odkaz, napísaný vo forme, aká sa používa na Twitteri: “Pre @filmhouse – darček – Na podporu knižníc, kníh, slov, myšlienok … & všetkých vecí – *magických*”

Národná knižnica tiež dostala svoju vlastnú skulptúru. Na tej jej bola rakva a gramofón vymodelovaný z Rankinovho románu Posledný rébus. Sám autor poprel, že by s tým mal niečo spoločné, takže sa zdá, že sa jedná o samostatnú aktivitu nejakého fanúšika. Celý Edinburgh teraz s napätím očakáva, aká skulptúra, a kde, sa objaví budúci týždeň.

 

Skulptúra z papiera, ktorá bola nájdená pred edinburghským Filmovým domom

Zaujímavé linky:

Moderná detektívka a jej autori: Škótska whisky a Rébus(y)

Britská princezná a slávna Jane Austenová sú príbuzné!

Zásah proti bin Ládinovi sa dočká spracovania vo forme komiksu

“Jeho hlavu nabodnem na kopiju!” vyhráža sa slávny autor

Špeciálny softvér vás naučí čítať rýchlosťou blesku. Zadarmo.