blog

Vzácny rukopis Jane Austenovej sa predal za rekordnú sumu

piatok 15. júla 2011 00:01
Pi 15.07. 2011 00:01

V jednej z najslávnejších aukčných siení na svete Sothebys sa včera konala aukcia, aká nie je obvyklá ani vo svete vzácnych kníh. Dražil sa totiž rukopis siedmeho, nedokončeného románu Jane Austenovej, jednej z najvýznamnejších anglických spisovateliek. Rukopis je o to vzácnejší, že je plný škrtancov a prepísaných pasáží, na ktorých je jasne vidieť autorkine myšlienkové pochody. Rozpracovaný román má 68 strán, ktoré sa vydražili za neuveriteľných 1.123.000 EUR.

Nedokončené dielo, ktorého neoficiálny názov  je Watsonovci, začala Jane Austenová písať už v roku 1804, sedem rokov predtým, než oficiálne vyšla jej prvá kniha. Príbeh sa točí okolo Emmy Watsonovej, ktorá v mnohom pripomína Elizabeth Bennetovú, hlavnú hrdinku diela Pýcha a predsudok. Potom, čo bohatá teta premrhá celý majetok, ktorý mal byť Emminým dedičstvom, sa musí hlavná hrdinka vrátiť domov, kde sa stará o chorého otca a sleduje sestrin zúfalý lov na bohatého manžela.

Vďaka zachovanej korešpondencii s autorkinou sestrou Cassandrou vieme, ako mal román pokračovať. Lord Osborne sa mal uchádzať o priazeň Emmy a chorý otec mal v románe zomrieť, čím by sa situácia sestier prudko zhoršila a ich potreba vydať sa ešte zvýšila. Potom však skutočne zomrel Austinovej otec a keďže ani ona, ani jej sestra Cassandra neboli vydaté, román začal príliš pripomínať skutočnosť, čo je pravdepodobne hlavný dôvod, prečo autorka prerušila jeho písanie a už nikdy sa k nemu nevrátila.

Nedokončený rukopis napriek tomu ostáva vzácnym dokumentom a dedičstvom, ktoré jasne ukazuje, ako vyzeral tvorivý proces Jane Austenovej. Jeho hodnotu dokazuje aj cena, za ktorú bol vydražený knižnicou Bodleian z Oxfordu. Pôvodne sa očakávalo, že konečná suma nedosiahne ani hranicu 500,000 EUR. Jej viac ako dvojnásobné prekročenie hovorí samé za seba.

Zaujímavé linky:

Britská princezná a slávna Jane Austenová sú príbuzné!

Harryho Pottera si za peniaze nekúpite!

Tajomný fanúšik Iana Rankina vzbudil záujem Edinburghu

Zásah proti bin Ládinovi sa dočká spracovania vo forme komiksu

“Jeho hlavu nabodnem na kopiju!” vyhráža sa slávny autor