blog

Knižné tipy: Knihy, ktorých sa nevieme dočkať! :-)

pondelok 8. augusta 2011 01:00
Po 8.08. 2011 01:00

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, ale uprostred leta je ich predsa len menej než počas iných období roka. Preto vám tentoraz prinášame prehľad, v ktorom sa sústredíme na knihy, ktorých sa už skutočne nevieme dočkať! Vyberali sme knihy, pri ktorých si odstrihávame z pomyselného metra posledné políčka. Knihy, o ktorých sa nám už aj sníva. Knihy, vďaka ktorým zažijeme prvé Vianoce už v auguste. 🙂 Presvedčte sa sami, prípadne dajte aj vy tip na knihy, ktorých sa neviete dočkať. Budeme len a len radi. 🙂

  • Paul Hoffman – Posledné štyri istoty

    Začnime s povinnou jazdou. Veď počet fanúšikov fantasy žánru, ktorí sa netešia na pokračovanie minuloročného bestselleru Ľavá ruka boha by sa dal zrátať na prstoch jednej ruky nešikovného rezača dosiek. Kým prvý diel nám ponúkol vynikajúci mix mystiky, napätia a atmosféry, pokračovanie sľubuje poriadne rozbehnutie deja, ktorý sa v prvej časti vlastne len rozbiehal. V druhom diele trilógie Paula Hoffmana trpí hlavný hrdina Thomas Cale pocitom roztrpčenia po tom, čo ho zradila láska jeho života, a zahráva sa s čoraz lákavejšou predstavou vyhladenia ľudstva. Našťastie, ešte stále má priateľov, ktorí sa snažia ho od tohto nápadu odhovoriť. Problém je nájsť poriadny dôvod… (Viac info)

  • Daniel Glattauer – Siedma vlna

    Ja viem, ja viem. Túto knihu sme už v Tipoch mali a dokonca nie raz. Ale keď sa bavíme o knihách, ktorých sa nevieme dočkať, tak pokračovanie Priateľa do dažďa tu jednoducho nemôže chýbať! Bežná téma mailovej korešpondencie sa stala v Nemecku kultovým bestsellerom, no pokračovanie bolo pre autora skôr skúšobným kameňom. Už nemohol skryť Lea a Emmi za slová, musel im dovoliť, aby sa stretli zoči-voči. A ako to stretnutie dopadlo? Vďaka dobrotivosti vydavateľstva Tatran to už viem a vy sa to dozviete onedlho. Prezradím len toľko, že Daniel Glattauer nestratil nič zo svojho talentu pre prirodzené a hravé dialógy. A jeho schopnosť vyhýbať sa klišé ako Neo guľkám ma neprestáva udivovať… 🙂 (Viac info)

  • Tana Frenchová – Dokonalá podoba

    Zbožňujem detektívky, ale problém je, že čím viac ich mám prečítaných, tým ťažšie ma je uspokojiť. A práve preto si veľmi vážim, ak sa to nejakému autorovi alebo autorke podarí. A  debutový román Tany Frenchovej Vtedy v lese ma priam prevalcoval. Preto sa neviem dočkať ďalšieho románu z pera tejto talentovanej spisovateľky! Detektívka Cassie je späť v nepriamom pokračovaní Dokonalá podoba. A tentoraz to bude osobné! Zavraždená je totiž ako jej dvojča. Cassie preto preberá jej študentský život v snahe vypátrať jej vraha. Čím viac sa však dozvedá, tým osobnejším sa jej pátrania stáva. Veď jej dokonalá podoba s mŕtvou určite nie je náhoda… (Viac info)

  • Eva Gabrielssonová, M.F. Colombaniová – Milénium, Stieg a já

    Že prečo by ste mali čítať pamäte dlhoročnej partnerky spisovateľa, ktorý sa preslávil tým, že napísal tri detektívky a zomrel skôr, ako by si mohol užiť tie neskutočné milióny, ktoré jeho knihy zarobili? Jednoducho preto, lebo Stieg Larsson bol pán, ktorý viedol život, aký by mu mohli závidieť aj jeho literárni hrdinovia! Teda možno nie tak úplne – ono predsa len pracovať 16 hodín denne, nechať sa celý život naháňať neonacistami a popritom vyfajčiť 60 cigariet denne, asi nie je práve závideniahodné.  To však nemení nič na tom, že Stieg Larsson prežil veľmi zaujímavý život, o ktorom nevie nikto viac, ako jeho dlhoročná priateľka Eva Gabrielssonová. Odporúčam začať naším profilovým článkom o tomto výnimočnom autorovi. Nájdete ho priamo TU. (Viac info)

  • C.D. Payne – Neviditelný

    Len ťažko by ste hľadali autora, ktorí si získal toľko nadšených fanúšikov medzi mládežou dlho pred príchodom Rowlingovej ako práve C.D. Payne. Jeho kultová séria kníh Mládí v hajzlu o drzom, nadržanom a neuveriteľne výrečnom tínedžerovi Nickovi si získala srdcia snáď všetkých, čo sa k týmto knihám dostali. A pravdepodobne aj nemalý bolehlav u mnohých rodičov, ktorí si zrazu spomenuli, že presne takí boli kedysi aj oni a presne taký istý je aj ich nenápadný synátor, ktorý je práve podozrivo potichu zavretý v izbe. Román Neviditelný  rozpráva príbeh 37-ročného chlapíka, ktorý náhodou prijde na formulku, vďaka ktorej sa stane neviditeľným, čím sa mu otvorilo more nedoziernych možností… A problémov… (Viac info)

  • Death Note – Zápisník smrti

    Komiksom sa príliš často nevenujeme (teda samozrejme odhliadnuc od vynikajúceho seriálu našej kolegyne Zuzany Galkovej, ktorá každý týždeň prináša článok zo sveta amerického komiksu). A mange ešte menej. Ale táto si našu pozornosť rozhodne zaslúži! Death Note Zápisník smrti je typickým predstaviteľom a zároveň patrí k tomu najlepšiemu, čo sa na poli japonskej mangy v poslednej dobe urodilo. Temný, priam až hitchcockovský triler je o stredoškolskom študentovi Laitovi Yagamim, ktorý nájde zápisník so schopnosťou zabiť každého, koho meno a tvár pozná. Laito sa rozhodne očistiť svet od kriminality a spustí sériu vrážd, ktorú si nakoniec všimne vychýrený detektív L. Napínavá naháňačka sa môže začať… (Viac info)

  • L. J. Smith – Stefanove denníky: Zrodenie

    No dobre, priznám sa bez  mučenia. Toto nie je kniha, ktorej by som sa nevedel dočkať práve ja. Ale viem, že sú tisíce nadšených fanyniek Upírskych denníkov, ktoré sa skutočne tešia na reštart celej série z pohľadu Stefana. Takže vydržte milé dámy (a samozrejme aj prípadní páni), už len pár dní a môžete sa zahĺbiť do príbehu, ktorý začína v roku 1864, kedy v Amerike zúri vojna Severu proti Juhu. Sedemnásťročný Stefan Salvatore však zvádza vlastný boj. Je zasnúbený s dievčaťom, ktoré nemiluje, a zaľúbi sa do záhadnej Katherine. Je to zvodná krásavica, no má jedno temné tajomstvo… (Viac info)