blog

Knižné tipy: Koniec leta v znamení osvedčených bestsellerov

utorok 30. augusta 2011 00:27
Ut 30.08. 2011 00:27

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • John Grisham – Priznanie

    John Grisham patrí k tým spisovateľom, pri ktorých stačí povedať, že vychádza nová kniha a je to. Po bestselleroch ako Kedy zabiť, Firma alebo Nevinný sa nájde len minimum čitateľov, ktorí by nemali jasno v tom, či sa im Grisham páči alebo nie. A vzhľadom na jeho neutíchajúcu popularitu je jasné, ako ho vníma väčšina. V najnovšom trileri Priznanie sa blíži poprava nevinného človeka. Zachrániť ho môže iba ten, ktorý je skutočne vinný. O štyri dni sa má konať poprava Dontého Drumma. Travis má neoperovateľný nádor na mozgu. A prvý raz vo svojom mizernom živote sa rozhodne urobiť správnu vec: chce sa priznať. Dokáže vinník presvedčiť právnikov, sudcov a politikov, že sa chystajú popraviť nevinného? (Viac info)

  • Bear Grylls – Vzhůru

    Bear Grylls sa preslávil po celom svete vďaka svojím reláciám, v ktorých predvádza, ako prežiť v nehostinnom prostredí, ak vás do lietadla pustili s nožom a hlavne, čo všetko sa dá zjesť a nepovracať sa z toho (aspoň nie vždy). Už menej je o ňom známe, že pred svojou televíznou kariériou sa stal (okrem iného), najmladším horolezcom, ktorý sa dostal na Mount Everest. A práve o tejto strastiplnej výprave, odohrávajúcej sa v časoch, kedy výstup na Everest ešte nebol masovou záležitosťou, rozpráva Gryllsova kniha Vzhůru. Pripravte sa na príbeh o ľudskom odhodlaní bojovať s prírodou až do posledných chvíľ, ale aj na príhody o svojráznych kamarátoch a prekonávaní prekážok, na aké pri plánovaní nikdy nemyslíte. Dobrodružstvo práve začína… (Viac info)

  • Michael Blake – Tanec s vlky

    Ďalšia kniha je všeličo, len nie novinka. Veď rovnomenný film s Kevinom Costnerom sme všetci videli ešte v časoch, kedy by sme si nepomysleli, že sa Schwarzeneger môže stať guvernérom Kalifornie. Ako to však už býva – ani trojhodinový oscarový epos sa kvalitou nevyrovná románovej predlohe, a keďže tá teraz vychádza v reedícii, nedá mi nevyužiť príležitosť a neupozorniť na ňu. 🙂 Príbeh ako taký je vám už asi známy – krátko po skončení vojny Juho proti Severu je bývalý vojak John Dumbar prevelený do pevnosti na území Indiánov. Po počiatočnej nedôvere sa s nimi zblíži natoľko, že prijme indiánske meno. Idyla však nemá trvať dlho. K pevnosti sa už blížia ďalší vojaci, ktorí jeho lásku k domorodcom rozhodne nezdieľajú… (Viac info)

  • Jeffery Deaver – Prázdné křeslo

    Jeffery Deaver vydáva skvelé trilery ako na bežiacom páse. Al medzi nimi však vyčnievajú tie, v ktorých vystupuje ako hlavný hrdina telesne postihnutú vyšetrovateľ Lincoln Rhyme. Toho pozná väčšina čitateľov z bestselleru Zberateľ kostí, aj keď to nie je jediná detektívka, v ktorej vystupoval. Tentoraz prichádza Lincoln aj so svojou vernou spolupracovníčkou a milenkou Améliou Sachsovou do Severnej Kalifornie, kde sa má podrobiť náročnej operácii, ktorá by mu mala teoreticky umožniť sa opäť hýbať. Ich práca si ich však nájde aj tu, keď sa rozhodnú pomôcť miestnemu šerifovi pri vyšetrovaní vraždy mladého chlapca a únosu dvoch dievčat. Zdanlivo rutinného vyšetrovanie sa však v konečnom dôsledku zmení na súperenie, v ktorom môže vyhrať len jeden z nich. (Viac info)

  • Rachel Wardová – Čísla: Na úteku

    A predposledný tip je určený hlavne pre násťročné čitateľky a ďalších fanúšikov YA literatúry. Kniha Čísla: Na úteku  je prvým dielom románovej trilógie Čísla Čísla od autorky menom Rachel Wardová. Jej hlavnou hrdinkou je Jem, dievča, ktoré od narodenia vidí v očiach ľudí čísla. Čo znamenajú zistí, až keď zomrie na predávkovanie jej matka. Sú to dátumy úmrtia ľudí, ktorí ich majú v očiach. Po čase sa zoznámi s chlapcom, ktorého prezývajú Pavúk. Konečne našla spriaznenú dušu. Problém nastáva, keď si v Londýne všimne, že veľmi veľa ľudí má v očiach to isté číslo. Číslo, vyjadrujúce dátum, ktorý nastane už onedlho. Podarí sa jej postaviť voči osudu a zachrániť aspon seba a Pavúka, alebo je jej osud daný rovnako ako osud iných ľudí, ktorí nosia svoje číslo stále so sebou? (Viac info)

  • Simon Tofield – Simonův kocour na toulkách

    Keď začal britský výtvarník Simon Tofield zachytávať na papier kratučké príhody so svojou mačkou, určite netušil, že mu prinesú celosvetovú slávu. Krátke, priam komiksové stripy, v ktorých vždy dokonale vystihol charakter a typické správanie svojej mačky, mu získalo obrovské sympatie a chápavé súhlasné kývanie hlavov od miliónov majiteľov týchto roztomilých dravcov. A tak sa príbehy jeho kocúra dočkali aj pokračovania. Kocúr sa tentoraz vydáva na potulky len preto, aby zistil, že pohovka je pohovka. 🙂 (Viac info)