blog

Knižné tipy: Nie je láska ako láska a dovolenka ako dovolenka… :-)

pondelok 22. augusta 2011 00:01
Po 22.08. 2011 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Boris Vian – Pena dní

    Dnešný výber začneme knihou, ktorá bola svojho času označovaná aj ako “najkrajšie kniha o láske”. Aj tak sa svojho času hovorilo o vrcholnom diele francúzskeho multiumelca Borisa Viana. Kniha opisuje osudy troch mužov a ich lások. Bohatého Colina, jeho kuchára Nikolasa a jeho kamaráta Chicka. Každý z nich si nájde tú svoju osudovú lásku, ale ani jeden z nich nedokáže dosiahnuť dokonalé šťastie. O lásku totiž treba bojovať a občas nestačí ani to… Je to román o radosti zo života, veľkej láske i nemožnosti byť navždy šťastným… Ak si chcete prečítať silné dielo o láske a ste presýtení dnešných tuctových románov, toto je kniha pre vás. (Viac info)

  • Michael Cunningham – Za soumraku

    Hovorí vám niečo meno Michael Cunningham? A to by veru malo. Veď práve tento autor má na svojom konte fenomenálne Hodiny. Román, ktorý síce väčšina ľudí poznás skôr z filmového spracovania, ale ktorého literárna predloha bola nemenej pôsobivá. Vo svojom najnovšom románe Za súmraku sa Michael sústreďuje na manželský pár Rebeccy a Petra. Ona je editorkou „prestížneho“ nezávislého časopisu a on vlastní galériu. Ich manželstvo je priamo dokonalé a to až do momentu, kým sa Peter nezamiluje do Ethana, nezávislého umelca, ktorý celé dni nič nerobí, len sa poflakuje a berie drogy. A nadôvažok je to brat Rebeccy… (Viac info)

  • Arnošt Lustig – Démanty noci

    Vo februári tohto roku nás po ťažkej chorobe navždy opustil jeden z najvýznamnejších českých spisovateľov 20. storočia – Arnošt Lustig. Michal Hvorecký o ňom vtedy napísal: “Pri najlepších Lustigových knižkách (Démanty noci, Dita Saxová, Transport z ráje), som mal priam hmatateľný pocit, že k nim bol autor takpovediac donútený, že ich doslova musel napísať.” Je potrebný ešte nejaký dôvod, prečo siahnuť po jednom z vrcholných diel Arnošta Lustiga – Démanty noci? Román rozpráva o mladých ľuďoch, ktorý si napriek vojne zachovali svoju dôstojnosť a nehu a nedali sa strhnúť vojnovým ošiaľom krutosti. Je to román, ktorý bude aktuálny neustále. Veď proti ľahostajnosti a zbabelosti postaviť sa zlu musíme bojovať neustále. (Viac info)

  • Remi Kloos, Pero Le Kvet – Plážové poviedky Sinišu Novaca

    Ruku hore, kto tento rok ešte nebol v Chorvátsku! Dobre, tak pre vás je ako stvorená zbierka poviedok svojráznej autorskej dvojice Remiho Kloosa a Pera Le KvetaPlážové poviedky Sinišu Novaca. A my ostatní si ich prečítame tiež, lebo sa nám pri nich bude dobre spomínať na letnú pohodu chorvátskych pláží! 🙂 Zbierka obsahuje krátke, vtipné príbehy, ktoré sa odohrávajú na pláži jedného nemenovaného chorvátskeho turistického mestečka. Ich hlavným hrdinom je chorvátsky mladík Gordan, ktorý na pláži, počas letnej sezóny, predáva varenú kukuricu. Spolu s ním dotvára kolorit množstvo postavičiek. Okrem turistov sú to: toaletár Željko, šišiar Dario, lehátkar Bojan, kapitán Zoran a tiež majiteľka plážového bufetu Vesna. (Viac info)

  • Pavel Hirax Baričák – Etiópia – Vysoká škola neočakávania

    Leto sa nám pomaly chýli ku koncu a cestovať už bude leda ak prstom na mape a vďaka cestopisom ľudí, ktorí sa nielen vybrali do exotických končín, ale sa im aj podarilo vrátiť a ešte aj majú literárneho ducha. A všetky tieto kritériá spĺňa aj slovenský živel Pavel Hirax Baričák, ktorý zobral batoh, vyrazil do Afriky a nezabudol si pribaliť ani fotoaparát a zápisník. Ak sa vám páčil jeho panamsko-kostarický cestopis Úcta k prírode a úsmev ako zmysel života, či jeho poeto-fotocestopis z Nového Zélandu, budete touto knihou ešte viac šokovaní. Etiópia je totiž ako India – kto v tejto krajine nebol, nikdy necestoval. Publikácia obsahuje viac ako 230 farebných fotografií a autor dúfa, že sa budete nielen smiať, ale sa občas pozastavíte aj nad tým, že sme skutočne bohatí… (Viac info)

  • Invaze 1968. Ruský pohled

    Práve v týchto dňoch si pripomíname smutné výročie, kedy sa okolité štáty združené okolo Varšavskej zmluvy rozhodli, že sa už dosť napočúvali o tom, aká je jar v Prahe krásna a rozhodli sa presvedčiť na vlastné oči. A tak sa im tu zapáčilo, že sme sa ich nevedeli zbaviť ešte dlhé desaťročia. O invázii vojsk Varšavskej zmluvy už toho bolo popísaného veľa, ale až teraz máme možnosť prečítať si, ako ju vnímala druhá strana. Vo výnimočnej publikácii, na ktorej spolupracoval Ústav pro studium totalitních režimů nájdete svedectvá o reakciách ruského disidentu, ale aj sovietskych novinárov, ktorí doplatili na kritiku tohto aktu alebo rádových vojakov, ktorí okrem vlastnej propagandy nevnímali nič iné. (Viac info)