blog

Magazín Forbes uverejnil rebríček najlepšie zarábajúcich autorov sveta

utorok 23. augusta 2011 14:13
Ut 23.08. 2011 14:13

Predaj kníh celosvetovo klesá, obrovské knižné reťazce sa dostali do vážnych finančných problémov a niektoré dokonca skrachovali (Borders). Napriek tomu sú autori, ktorí zarábajú viac, ako kedykoľvek predtým. Americký magazín Forbes uverejnil rebríček najúspešnejších autorov. Na prvom mieste sa s veľkým predstihom umiestnil americký “veľkovýrobca” detektívok James Patterson, ktorý opätovne potvrdil, že aj z písania kníh sa dá urobiť biznis s obratom desiatok miliónov dolárov ročne.

Rebríček najlepšie zarábajúcich autorov v roku 2011 podľa magazínu Forbes:

James Patterson (84 miliónov dolárov)
Danielle Steelová (35 miliónov dolárov)
Stephen King (28 miliónov dolárov)
Janet Evanovich (22 miliónov dolárov)
Stephenie Meyerová (21 miliónov dolárov)
Rick Riordan (21 miliónov dolárov)
Dean Koontz (19 miliónov dolárov)
John Grisham (18 miliónov dolárov)
Jeff Kinney (17 miliónov dolárov)
Nicholas Sparks (16 miliónov dolárov)

Detektívky, trilery a zaľúbené romány

Či sa to literárnym kritikom páči alebo nie, ľudia radšej siahnu po dobrej detektívke alebo sladkej romanci ako po hlbokej analýze duševnej rozpoltenosti jedinca zmietaného medzi prízemnými túžbami konzumného spôsobu života a existenciálnou krízou jeho vedomia. Dôkazom je aj prvých päť miest rebríčka.

U nás prakticky neznámy James Patterson (aj keď v češtine jeho knihy vychádzajú), chrlí jeden bestseller za druhým, aj keď s písaním to už má len málo spoločného. Sám zamestnáva desiatky autorov, ktorí rozpracujú základnú kostru príbehu. Ak sa Jamesovi páči, ujme sa jej a samotný román už dopíše sám. Takýmto spôsobom dokáže vydať každý rok aj desať románov. Čitateľom to však očividne nevadí. Len v USA dosahuje predajnosť jeho titulov miliónové náklady.

Ani ďalšie mená v rebríčku nie sú žiadnym prekvapením. Danielle Steelová, Stephen King a Stephenie Meyerová sú autori, ktorí sú dobre známi aj slovenským čitateľom. Ostáva nám len trošku závidieť takej Meyerovej, ktorej minulý rok stačila jedna kratučká novela, aby sa dostala na piate miesto najlepšie zarábajúcich autorov sveta. Budúci rok sa však môže všetko zmeniť – J.K. Rowlingová plánuje spustiť v októbri predaj elektronických kníh o Harry Potterovi, čo ju môže opäť vyniesť na popredné miesta rebríčku. Nechajme sa prekvapiť. 🙂