blog

Na trh prichádzajú nepremokavé knihy

streda 10. augusta 2011 10:52
St 10.08. 2011 10:52

Dlhý kúpeľ vo vani plnej horúcej vody, bublinkovej peny, s pohárom vína na dosah a dobrou knihou v ruke patrí jednoznačne k tým najpríjemnejším činnostiam, aké sa dajú doma prevádzať. Až doteraz bola najproblémovejším článkom tejto lahodnej kombinácie kniha. Čo si budeme hovoriť, kniha a voda jednoducho nejdú dokopy. To sa však má už onedlho zmeniť príchodom nepremokavých kníh. Prvé lastovičky majú doraziť na západné trhy už budúce leto.

Nepremokavé a neroztrhnuteľné

Technológia, ktorá má zabezpečiť nepremokavosť kníh, je pritom známa už pomerne dlho. Každá strana knihy bude obalená tenučkou vrstvou priesvitného vosku, ktorý zabezpečí, že ani nechcený kúpeľ nepošle knihu do knižného neba. Technológia sa okrem vosku spolieha aj na polyméry, ktoré zabezpečia jej zvýšenú odolnosť voči roztrhnutiu. Výrobca predpokladá, že životnosť takýchto kníh bude minimálne o 200% vyššia.

Už nielen bankovky

Austrálske banky využívajú tento postup na ochranu bankoviek. Vďaka nej sa predlžuje ich životnosť a ťažšie sa falšujú. Teraz to však bude prvýkrát, kedy bude rovnaký postup použitý aj v prípade klasických kníh v brožovanej väzbe. Doteraz sa dali podobné vlastnosti nájsť iba u kníh určených pre potápačov a v prípade niektorých detských kníh.

Prvou nepremokavou knihou, ktorá by mala prísť na trh, bude román Väčšie zlo od Alana Corka, ktorá sa doteraz predáva len ako e-kniha. Ktovie, možno sa o pár rokov dočkáme aj nepremokavého Dána alebo Matkina. 🙂